En whisky kan inte vara 70 år gammal

Glenlivet 70 år

En whisky kan inte vara 70 år gammal

En whisky kan inte vara 70 år gammal. Det har i alla fall en känd tv-profil slagit fast på en whiskyprovning som han höll inför 50 häpna deltagare. Lite anmärkningsvärt måste jag säga.

Vi ska inte förhasta oss utan låt mig ge er lite bakgrund till det hela. Enkelt förklarat kan säga att ekfat är en form av behållare, eller förpackning om man så vill, som förr användes till att frakta och förvara olika livsmedel i, som smör, fisk och allehanda alkoholhaltiga drycker.

Nu är det inte riktigt så enkelt att bara för att man har ett ekfat och häller ren sprit i det så får man ut något som smakar gott att dricka efter några år. Snarare tvärtom. Ekfat är personliga individer och uppför sig alla olika.

En del är exceptionellt bra, en del medelmåttiga och något går inte att använda på grund av att det läcker eller är surt och innehållet blir förstört. Sedan blandar man innehållet från olika fat för att jämna ut toppar och dalar och får därmed en jämnare och stabilare kvalitet på sin whisky.

Ibland utvecklas ett fat på ett exceptionellt sätt och då är chansen stor att man buteljerar fatet som ”single cask” för att framhäva whiskyns fantastiska kvalitet som fatet bidragit med. Det finns i princip inget ”bäst före datum” för fat, utan man måste regelbundet kontrollera dem. Allteftersom de ”mognar” om uttrycket tillåts, bestämmer man när det är dags att tömma dem och vad innehållet ska användas till. Liksom en del människor har extremt bra gener och blir mycket gamla med hälsa och minne intakta, kan en del fat bli mycket långlivade och innehållet i faten blir bara bättre med åren.

30 och 40 år gammal whisky har flera destillerier som en exklusiv standardutgåva i sina sortiment. Priset brukar skvallra om att det är små kvantiteter som finns tillgängliga. Ibland dyker det upp en och annan 50-årig whisky. I bland från ett enda fat vilket är extremt sällsynt. Ibland är det blandningar från ett par tre fat. Bara det ganska unikt med tanke på att det varje år dunstar cirka 2 – 3% av innehållet. Det så kallade änglarnas andel.

Och så helt plötsligt dyker det upp ett fat som är ännu äldre med bibehållen kvalitet på innehållet. Ett sådant exempel var när Symposion här om året presenterade en Glenlivet som var strax över 70 år gammal. Jag var själv inbjuden till pressträffen i Stockholm på Café Opera. En på det hela taget mycket unik och trevlig tillställning med prominenta gäster. Både Michael Urquhart från Gordon & MacPhail som levererat fatet och Thomas Kuuttanen höll varsin kort introduktion.

Jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk till en så gammal whisky. Men när jag väl fick prova den så var den gudomlig med ett djup i smaken som jag aldrig tidigare upplevt. Helt fantastisk helt enkelt och jag kände mig mycket privilegierad.

Och så tillbaka till whiskyprovningen som ägde rum den 7 mars på restaurang Harrys i Norrköping. Efter en kort reseberättelse med lite whiskysnack fick deltagarna prova fyra olika whiskys. Sedan avslutades det hela med en frågestund och det var där det gick snett. När ifrågavarande tv-profil och whiskyboksförfattare slog fast att det dunstar whisky ur faten, vilket är korrekt, och därför måste extremt gammal whisky vara blandningar, för annars skulle de vara under 40% alkohol, vilket är olagligt. Det säger mer om hans okunnighet än om whiskyn tycker jag. Hur som helst har i alla fall jag druckit en whisky från ett fat som var 70 år och inte under 40%. Och ryktet går att Gordon & MacPhail har fler fat i sina förråd med likartad dignitet. Den som lever får se, jag menar förhoppningsvis prova.

Konnässör Jerry Lindahl

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08