Vi ses väl i Linköping i helgen

Whisky Tastings

Vi ses väl i Linköping i helgen

Whiskyexpo i Linköping är whiskymässan det pratas om hela året. Kapten Kenneth Lindblad har skapat en fest för hela whisky-Sverige. Alla är där – och självklart sitter Symposion i högsätet.

I år slår Symposion alla rekord. Man kan nästan tro att det varit trafikstockning på E4:an när alla långtradarna med whisky baxat in sina laster med idel ädelt whiskyguld till Brigaden i Linköping. Fler än 250 sorter av det allra bästa som finns borde vara nog för att få östgötar och alla långväga whiskygäster att saligen sukta med aldrig sinande provningsglas. Bland allt som glänser som renaste kopparguld på hyllorna kan vi inte låta bli att rekommendera några skönheter.

Prova Benromach med Urquhart

Gordon & MacPhails legendariske vd Michael Urquhart kommer inflygande till Linköping. Med sig har han hela den storslagna armadan från ”whiskyvärldens nationalbibliotek”, men naturligtvis också det bästa från det egna destilleriet Benromach som ligger bara några kilometer från de berömda lagerhusen i Elgin. Du kan prova inte mindre än nio stycken Benromach med den kritikerrosade 10-åringen i spetsen, ända upp till mäktiga smaksensationen Benromach 30.

Flaming heart
Flaming Heart är tillbaka, Compass Box kanske mest berömda blandning av maltwhisky som varje gång den lanserats har blivit en snackis. Den fjärde utgåvan är en kryddig, rökig läckerbit som vilat på hårt rostade franska ekfat och sherryfat. Det sägs att mycket av karaktären kommer från ett destilleri norrifrån, staden Brora brukar nämnas, och då kan det ju bara vara ett … eller två.

Ben Nevis 10

Har du inte bestigit Ben Nevis så måste du passa på i Linköping. Destilleriet med samma namn som Storbritanniens högsta berg är en ny bekantskap i Symposions stall. Det japanskägda destilleriet från Skottlands wild west bär på historier och smaker som få andra. Prova till exempel deras hustypiska tioåring, 30 kr för en tvåa.

Tomintoul 1967

Den gamla ”sanningen” att inga destillerier som börjar på bokstaven T kan göra bra whisky är falskare än ett trekronorsmynt. Det räcker ju bara med att nämna Talisker, eller Tomintoul. Missa inte Tomintoul 1967, en 43-årig svårslagen bedagad skönhet från The Nectar, gammal whisky blir nästan inte häftigare.

Linkwood 15

En annan favorit som brukar hissas till skyarna på provningar och mässor är den 15-åriga Linkwooden från skattkamrarna hos Gordon & MacPhail. Det är nog ingen som inte håller med om att det Gordon & MacPhail gjort för Linkwood har inte destilleriet gjort för sig själva. Missa inte att prova denna perfekt balanserade maltwhisky, ”perfection in the art of caskblending” som en recensent skrev.

Bunnahabhain 1990

”Sherryfreaksen” brukar hänga långt in över Symposions monterdisk. Den här gången lär de kasta lystna blickar mot en gammal Bunna. Den berömda restaurangen Sansibar på den fascinerande ön Sylt har tappat upp en 21-åring som är läcker, elegant och kaxig. Kort sagt ett måste för den alla som fattat det där med sherrylagrad whiskys mystik.

Springbank Barolo och Longrow Red

Springbank gör i vanlig ordning aldrig någon besviken. Den nya nioåriga dubbellagringen från fat som haft det prestigefyllda vinet Gaja från exklusiva Barolo i Norditalien på sig är en smakbomb av klass. Och föredrar du rökigare whiskysorter ska du inte missa Longrow Red. En utgåva där man låtit en traditionell rejält rökig Longrow mogna i sju år på ett amerikanskt bourbonfat för att därefter kicka den ordentligt med hela fyra år på ett rödvinsfat.


The Ileach

Om det delas ut något pris till mässans mest prisvärda whisky så har ni den här. The Ileach är otroligt mycket kvalitet för pengarna. Massivt hyllat av experter i många länder. Rök och sherry är en kombination som är svårslagen, och när det dessutom kombineras med ett riktigt lågt pris så blir det oslagbart. The Ileach är rökbomben som alltid levererar.

Nikka from the Barrel och Taketsuru 21

”Häpet tittar skottarna på och undrar hur det gått till”, kunde man läsa efter Stockholmsmässan 2012 när den lilla tuffingen Nikka from the Barrel kammat hem pris som mässans bästa whisky alla kategorier framför näsan på i sammanhanget uråldriga dyrgripar från Skottland. Onekligen imponerande av denna knappt sexåriga blendwhisky från Japan. Nikkas och den japanska whiskyns skapare Masataka Taketsuru hyllas i en egen serie där 21-åringen är den främsta fyrverkeripjäsen. Best blended Malt Whisky vid Malt Whisky Awards är bara en i en lång rad utmärkelser.

Macallan 1966

Slutligen ett tips om destillerad kärlek. Självklart, vi vet att detta inte är en whisky som man häller upp i stora glas och skickar laget runt. Det är en upplevelse, en samlarwhisky, en unik raritet som håller på att försvinna. Gammal Macallan är något alldeles speciellt och Gordon & MacPhails Speymalt-serie är dessa dyrgripar i sin allra största prydnad. Har du aldrig provat en 60-talswhisky har du den här. Smaka på en levande antikvitet, du glömmer den aldrig. 260 kronor centilitern är inte dyrt.

Varmt välkommen till Linköping!

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08