Nikkaprovning i Karlskrona 3 mars 2014

Nikka

Nikkaprovning i Karlskrona 3 mars 2014

Det var den provning som först blev fullbokad av klubbens vårschema.
The Fox & Anchor Whisky Society höll Nikkaprovning för fullt hus den 3 mars i Karlskrona.

- Kul att det var så stort intresse för Nikkas whisky, en provning har aldrig blivit fullbokad så snabbt innan, säger Fredrik Larsson, provningsledare för kvällen.

Provningen genomfördes helt blint och uppmaningen till deltagarna var att rösta på kvällens bästa whisky men även att reservera en röst för den whisky de trodde var dyrast.

De sorter som ingick i provningen var:

Nikka from the Barrel
Nikka Yoichi 12 yrs
Nikka Yoichi 15 yrs
Nikka Yoichi 20 yrs

Genomgående tyckte deltagarna att startfältet höll hög kvalitet.
-Alla whiskies var överlag väldigt uppskattade även om det var två som stack ut extra mycket, säger Fredrik. Japan är ett spännande whiskyland och Nikkas portfölj är av hög kvalitet. Vi pratade om japansk whiskyhistoria och om Masataka Taketsurus inflytande över den japanska whiskyn. Masatakas whiskyresa är en trevlig historia att berätta och som åhörare inser man snabbt vilken fantastisk gärning han gjort för japans whiskyindustri.

Efter en dryg timmes aktiva diskussioner genomfördes omröstningen med följande resultat.

Inte helt oväntat röstades den fantastiska Nikka Yoichi 20 yrs fram som provningens bästa whisky av en knapp majoritet. Mestadelen av deltagarna trodde även denna var dyrast, vilket den också är. Inte så konstigt kanske då den är en riktigt komplex whisky. Som provningens näst bästa whisky, med endast tre röster mindre, röstades Nikka from the Barrel fram. Denna trodde man också var den näst dyraste. Riktigt kul med blindprovning där produkten verkligen står i fokus utan prislappar, etiketter och förutfattade meningar.

-Nikka from the Barrel är nog bland det mest prisvärda man kan köpa just nu, säger Fredrik.
Jag hade mina aningar om detta resultatet men det är alltid roligt när en klar majoritet ger bevis på att en blended för nästan 2300:- mindre än Yoichis 20-åring kan ta upp kampen om förstaplatsen.

Fredrik berättar att man inte brukar inkludera röstning om priset men att det var extra kul denna gång på grund av att Nikka from the Barrel är så lågt prissatt som den är för den kvaliteten man får.
Han avslutar med att berätta att det var en mycket nöjd deltagarskara som lämnade provningen, många av dem med en ny favoritwhisky i minnet.