Japansk seger i Whisky-VM

Winner

Japansk seger i Whisky-VM

Det har sagts många gånger och till och med skottarna säger det numera: Japansk whisky är otroligt bra. I sina bästa stunder är den rent av bäst i världen. Nu är det dags att säga det igen. Den 21 mars avgjordes World Whiskies Awards 2014 och Nikka Taketsuru 17 utsågs till världens bästa vatted whisky.

Vatted whisky, eller blended malt som är den korrekta benämningen, är en blandning av singelmalter. Att blanda whisky är en svår konst. Någon har jämfört den med att blanda vattenfärger. Oftast blir det en gråbrun färgton utan vare sig klang och must. Men när whiskysorterna harmonierar och lyfter varandra blir det en sprakande färgpalett där 1 + 1 inte blir 3, utan snarare 4, 5 eller 6. Taketsuru 17 är en sådan whisky.

Taketsuru 17 är hyllningen till mannen som tog konsten att tillverka whisky till Japan – Masataka Taketsuru och hans livsverk. Masataka Taketsuru förverkligade Japans första destilleri Yamazaki och grundade två egna.

Nikka Taketsuru 17 blandas av singelmalter från Yoichi på nordön Hokkaido och Miyagikyo utanför staden Sendai. För att nå fram till den perfekta balansen använder man flera singelmalter. I Japan tillverkar destillerierna malter av olika typer och låter dem varsamt gifta sig med varandra. Ingen av de ingående sorterna är yngre än 17 år, så det är ett äktenskap på ålderns höst vi talar om. Bland annat använder man något så unikt som singelmalt som destillerats i kolonnpanna, en så kallad Coffey still som finns vid Miyagikyo. Denna bidrar med en särdeles mjuk och honungslen maltwhisky.

Taketsuru 17 är en frisk och fruktig whisky. Där finns ananas, mango, papaya och en hel exotisk fruktsallad. En verklig efterrättswhisky med inslag av choklad och nötter, men också en frisk och tydlig vaniljton under en lång och behaglig ekighet.

Vid årets World Whiskies Awards gick juryn i taket och överträffade varandra i lovord över den japanska mästarblandningen. ”En whisky i perfekt balans, en underbar blandning av malter” skrev till exempel dryckesjournalisten Joseph Cassidy, och hans kollega Hanna Lanfear kallade den ”ett insmickrande mjukt mästerverk”.

Symposion gläds åt den japanska whiskyns framgångar och flaggar upp en mycket stark köprekommendation.

Nr 87322 Nikka Taketsuru 17 Years, 43%, 1095 kr

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående