Japansk seger i Whisky-VM

Winner

Japansk seger i Whisky-VM

Det har sagts många gånger och till och med skottarna säger det numera: Japansk whisky är otroligt bra. I sina bästa stunder är den rent av bäst i världen. Nu är det dags att säga det igen. Den 21 mars avgjordes World Whiskies Awards 2014 och Nikka Taketsuru 17 utsågs till världens bästa vatted whisky.

Vatted whisky, eller blended malt som är den korrekta benämningen, är en blandning av singelmalter. Att blanda whisky är en svår konst. Någon har jämfört den med att blanda vattenfärger. Oftast blir det en gråbrun färgton utan vare sig klang och must. Men när whiskysorterna harmonierar och lyfter varandra blir det en sprakande färgpalett där 1 + 1 inte blir 3, utan snarare 4, 5 eller 6. Taketsuru 17 är en sådan whisky.

Taketsuru 17 är hyllningen till mannen som tog konsten att tillverka whisky till Japan – Masataka Taketsuru och hans livsverk. Masataka Taketsuru förverkligade Japans första destilleri Yamazaki och grundade två egna.

Nikka Taketsuru 17 blandas av singelmalter från Yoichi på nordön Hokkaido och Miyagikyo utanför staden Sendai. För att nå fram till den perfekta balansen använder man flera singelmalter. I Japan tillverkar destillerierna malter av olika typer och låter dem varsamt gifta sig med varandra. Ingen av de ingående sorterna är yngre än 17 år, så det är ett äktenskap på ålderns höst vi talar om. Bland annat använder man något så unikt som singelmalt som destillerats i kolonnpanna, en så kallad Coffey still som finns vid Miyagikyo. Denna bidrar med en särdeles mjuk och honungslen maltwhisky.

Taketsuru 17 är en frisk och fruktig whisky. Där finns ananas, mango, papaya och en hel exotisk fruktsallad. En verklig efterrättswhisky med inslag av choklad och nötter, men också en frisk och tydlig vaniljton under en lång och behaglig ekighet.

Vid årets World Whiskies Awards gick juryn i taket och överträffade varandra i lovord över den japanska mästarblandningen. ”En whisky i perfekt balans, en underbar blandning av malter” skrev till exempel dryckesjournalisten Joseph Cassidy, och hans kollega Hanna Lanfear kallade den ”ett insmickrande mjukt mästerverk”.

Symposion gläds åt den japanska whiskyns framgångar och flaggar upp en mycket stark köprekommendation.

Nr 87322 Nikka Taketsuru 17 Years, 43%, 1095 kr

Hej!

Vi är jätteglada, och inte så lite stolta, över att du vill ta del av vad vi har att berätta om whisky, rom och andra destillat.

För att förvalta ditt förtroende gör vi vårt bästa för att leverera läsvärt och informativt material om producenter, nyheter, arrangemang, m.m. Men det finns, så klart, alltid utrymme för förbättring. Har du tips, förslag eller idéer? Hör av dig!

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Kanske kan vi ses på din hemmaplan?

Vi behöver din hjälp!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska få våra nyhetsbrev.

MITT POSTNUMMER

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

Samtyckesformulär Ver. 1.0, 2018-05-08

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08