Välkommen sköna whiskyvår!

Spring

Välkommen sköna whiskyvår!

Våren är hänryckningens tid och vad är väl lämpligare än att låta sig ryckas hän av en ovanligt trevlig flaska whisky. I Systembolagets aprilhyllor har vi stoppat in några verkliga vårprimörer som kommer att vädra ut vinterns whiskydamm. Låt oss tipsa om några häftiga skönheter.

God njutning och trevlig läsning,
hälsar vännerna på Symposion

image

Cask Strength Benromach – whisky på riktigt

Whisky på över 60 procent är det sällan man ser numera. Branschen är av förklarliga skäl mer förtjust i att sälja vatten än whisky och man är ytterligt benägen att vattna ner utgåvorna till så nära 40-procentgränsen som lagen tillåter. Det är väldigt synd tycker vi. Varför ska någon, oftast ekonomiavdelningen hos de stora bolagen, bestämma hur min whisky ska serveras?

Av flera skäl är det långt mycket bättre att få bestämma själv. Cask strength-whisky ger oss den möjligheten; att droppvis kunna följa en whisky från 60 procent ner mot 35 är att ge smaklökarna en riktig äventyrsresa. Whiskyn kommer att förändra sig, uppföra sig annorlunda och visa dig sidor du inte trodde att den hade för varje droppe vatten du tillför. Särskilt intressant är fatstark whisky från destillerier som gör ett kraftfullt och smakrikt destillat. Benromach på fatstyrka är en sådan whisky, en smakrik bourbonbomb på kaxiga 60,0 procent, destillerad 2001 och lagd på flaska 2014. Smakkarusell garanteras, och glöm inte att vattna till din egen styrka och smak.

Och du – buteljeringen är skräddarsydd för Symposion och säljs bara i Sverige!

Nr 40452 Benromach Cask Strength, 60,0%, 659 kr

image

Majoren skjuter skarpt igen

Glen Grant är Skottlands kanske mest fascinerande destilleri. Den excentriske majoren James Grant har för evigt vuxit samman med whiskyhistorien. De historier som inte berättas om honom går inte att berätta. Trots alla jaktäventyr, fruntimmershistorier och resor över hela världen höll han sin militära fantasifana högt och han slutade sina dagar som du och bror med kungar och presidenter.

Hans insats i whiskyhistorien är dock en annan. Det var James Grant som skapade Glen Grants lätta husstil när han i slutet av 1800-talet förändrade recepten, installerade en ny panntyp och försåg dessa med extra kylning, så kallade purifiers. Glen Grant är än i dag ensamma om att konsekvent göra en så lätt och fjädertunn whisky.

Det är numera sällan som Glen Grant hinner nå mogen ålder, det mesta säljs skoningslöst snabbt i unga år. Men när whiskyn får växa till sig växer den lätta ungdomligheten till en veritabel vår- och sommarwhisky med massor av blommig fruktighet, vanilj och sköna vårliga toner. Cadenhead’s 15-åriga Glen Grant i Small Batch-serien är just ett sådant exempel.

Nr 40459, Glen Grant 15 YO, 46%, 651 kr


Sällsynt gamling från ”Laddie”

I Cadenhead’s imponerande fatlager har vi hittat en whisky från ett destilleri som man inte kan undgå att fascineras av. Bruichladdich har på senare år blivit den skotska whiskyns experimentverkstad. Uppfinningsrikedomen hos Jim McEwan och Mark Renier tycks aldrig ta slut. De har busat med Lomond-pannor, fyrdubbel-destillering, ppm-halter på långt över 200 och en aldrig sinande ström av slutlagringar.

Nu verkar denna experimentlusta gå mot sitt slut. Bolaget är sålt till en fransk dryckesjätte och det ryktas om en radikal uppstyrning av sortimentet. Vad värre är att den gamla gräddiga, honungslena whiskyn, som fanns i lagerhusen när Renier och Co väckte Laddie ur sin törnrosasömn för 15 år sedan, håller på att ta slut. Äldre Bruichladdich har ett makalöst gott rykte och tappningar från förr betingar i regel fantasipriser.

Därför är 20-åringen från Cadenhead’s ett mycket förmånligt köp. Riktigt stor whisky, skönt fullgången på aktiva bourbonfat. Det är bara att lyfta på vårkepsen.

Nr 40422, Bruichladdich 20 YO, 51,6%, 972 kr

image

Linkwood – klassikern som räddades

Det finns några få destillerier som mer än andra står i en tacksamhetsskuld till Gordon & MacPhail. Hade inte den oberoende buteljeraren tagit hand om deras singelmalt hade flera destillerier knappast kunnat upplevas i dag annat än bortblandade i det stora, svallande blendwhiskyhavet.

Linkwood är ett av dessa. När det inte fanns någon singelmaltmarknad köpte Gordon & MacPhail in mängder med destillat från destillerier i Speyside, som man lagrade i sina egna lagerhus. Gordon & MacPhail blev destilleriernas egna malthus, och man skrev omfattande avtal och långvariga samarbeten med varandra.

Idag är Gordon & MacPhails utgåva av en 15-årig Linkwood en klassiker. ”It’s represent all we love about whisky” skriver till exempel Whisky Pages. 15-åringens exakta ålder må vara okänd, troligen en bra bit äldre än så, de gamla sherryfaten levererar en whisky som imponerar år efter år, batch efter batch. Det är minst sagt synd att blanda ner sådana juveler i storsäljande blendwhiskysorter.

Nr 40462 Linkwood 15 YO, Gordon & MacPhail, 43%, 645 kr


Störst är inte alltid bäst – men ibland

Caol Ila är den stora fabriken på Islay, ett av Skottlands fem största destillerier. Detta trots att man till allra största delen producerar en hårt rökig whisky som blendindustrin köper i betydligt mindre kvantiteter än annan maltwhisky.

Caol Ila gör dubbelt så mycket whisky som det näst största av Islays destillerier. Bland whiskykonnässörerna har Caol Ila haft svårt att vinna samma förtroende som granndestillerierna på sydkusten, men när whiskyn provas blint brukar den ofta överglänsa såväl Ardbeg, som Laphroaig och Port Ellen. Caol Ila är avgjort ett destilleri som förtjänar massor av uppskattning.

När Gordon & MacPhail väljer fat brukar det alltid vara spännande buteljeringar i faggorna. När de väljer Islayfat brukar det vara exceptionellt. Gordon & MacPhail jobbar sällan med Islaywhisky, men när man gör det betyder det oftast mycket intressant och storslagen whisky. Nu har man buteljerat upp en Caol Ila från 1999 i sin berömda Connoisseur’s Choice-serie. Ett sällan provat muskelpaket från 1999 – rök hör våren till.

Nr 40451 Caol Ila 1999, Gordon & MacPhail, 46%, 675 kr

Hej!

Vi är jätteglada, och inte så lite stolta, över att du vill ta del av vad vi har att berätta om whisky, rom och andra destillat.

För att förvalta ditt förtroende gör vi vårt bästa för att leverera läsvärt och informativt material om producenter, nyheter, arrangemang, m.m. Men det finns, så klart, alltid utrymme för förbättring. Har du tips, förslag eller idéer? Hör av dig!

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Kanske kan vi ses på din hemmaplan?

Vi behöver din hjälp!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska få våra nyhetsbrev.

MITT POSTNUMMER

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

Samtyckesformulär Ver. 1.0, 2018-05-08

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08