Pors gör påsken gladare

Easterpors

Pors gör påsken gladare

Symposions Snaps de Luxe har blivit en succé. Sällan har kritikerkåren varit lika enig och när Bengt Frithiofsson gav den fem solar i morgonsoffan i TV4 var det en kröning som hela dryckes-Sverige applåderade. Har du inte provat så är det hög tid vid den högtid som närmar sig – påsken är porsens tid – och just nu blommar den påskgul på myrarna.

Porsen har många namn; skogens lavendel, trollslöja, skogshumle – namnrikedomen vittnar om porsens ställning i gamla tider. I bondesamhället var pors en självklar öl- och brännvinskrydda, så populär att Hansan spred falska rykten om att pors var giftigt. Sanningen var i stället att den hotade deras egen humleexport.

Pors blommar vid påsktid, i april till maj på bar kvist i skogar och vid strand- och myrkanter över nästan hela Sverige. Som smaksättare för brännvin och drycker har pors haft mycket stor dryckeshistorisk betydelse och vid sidan av dill, kummin och malört är pors en av de stora nordiska smakerna. Man vet att vikingarna smaksatte sitt mjöd med pors och porsbusken har satt färg och bittersöt beska till gårdsölet så länge öl har bryggts på svenska gårdar.

När husbehovsbränningen tog fart under 1700-talet blev pors den populäraste kryddan, tillgången var riklig och den hade dessutom många påstådda läkande och magiska egenskaper. Pors är en omistlig del av den svenska dryckeshistorien.

Efter en längre tids frånvaro har Symposion återupprättat porsens plats på Systembolagshyllorna. Vår Pors – Snaps de Luxe – är en kraftfull porssnaps, såsom pors smakade förr. Smaken är söt och besk på samma gång, färgen är djupt rostbrun och påminner om de stora skogarnas gömda gölar där porsen har sin ostörda växtplats på drypande mäktiga mader.

Som snaps har porsen en anmärkningsvärd förmåga att matcha svenska smaker, till påskbordets alla läckerheter är den en formidabel smakhöjare, till sill, ost, lax och till och med till den söta efterrätten är porsen en brygga till ännu större smakupplevelser. Prova själv – påskar kräfva dessa drycker.

Med Svenska Smaker – Snaps de Luxe – värnar Symposion den svenska snapskulturen genom att lyfta fram odlingslandskapets, skogarnas, ängarnas, sjöarnas och kusternas smaker.

Nr 136 Pors Snaps de Luxe, 40%, 219 kr.

Hej!

Vi är jätteglada, och inte så lite stolta, över att du vill ta del av vad vi har att berätta om whisky, rom och andra destillat.

För att förvalta ditt förtroende gör vi vårt bästa för att leverera läsvärt och informativt material om producenter, nyheter, arrangemang, m.m. Men det finns, så klart, alltid utrymme för förbättring. Har du tips, förslag eller idéer? Hör av dig!

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Kanske kan vi ses på din hemmaplan?

Vi behöver din hjälp!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska få våra nyhetsbrev.

MITT POSTNUMMER

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

Samtyckesformulär Ver. 1.0, 2018-05-08

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08