Äntligen höst!

Autumn

Äntligen höst!

Ha en riktigt välsmakande hösttermin. Hoppas att det varit ett behagligt gung i hängmattor och hammockar i sommar och att ni hittat lite svalkande skugga under paraplydrinkarna. Nu lyser åter augustimånen över oss och den härliga whiskyhösten närmar sig. Symposion ligger i startgroparna och har vaskat fram ett uppfriskande sommarregn med nya spännande drycker.Önskar vännerna på Symposion

image

Solskenswhisky från Liquid Sun

Vi börjar med lite flytande solsken. Den tyska buteljeraren Liquid Sun fortsätter att imponera. Bakom detta varumärke ligger den tyska mästarbuteljeraren Carsten Ehrlich som förmodligen är inofficiell världsmästare i konsten att hitta spännande fat. Ingen vet hur han bär sig åt, men gång efter gång slår mannen bakom Whisky Fair i Limburg till med den ena kometwhiskyn efter den andra. Hans buteljeringar sprids nu över världen och det är inte lätt att få några till Sverige, men Symposion är en god vän och ett batteri av de nya eftertraktade sorterna har än en gång hittat hit.

Ben Nevis 1996 är en whisky på modiga 52,3 procent. Det är en maltig, mjuk whisky med nötiga och friska toner. Det var vid det egensinniga destilleriet i Fort William, vid foten av det mäktiga berget med samma namn, som Long John själv kokade sin whisky för snart 200 år sedan.

Nr 40004 Ben Nevis 1996, Liquid Sun: 999 kr


Ute på Islay har Carsten hittat en Bunnahabhain från 1987, ett destilleri som nästan alltid levererar och som inte minst Carsten själv har buteljerat magiska tappningar av tidigare.

Nr 40003 Bunnahabhain 1987, Liquid Sun: 1 599 kr


En udda fågel i whiskyvärlden är Littlemill, ett numera rivet och nedlagt destilleri som länge låg lite under radarn men som blivit allt hetare bland recensenterna. Detta är en kryddig, lätt sötaktig whisky med stor charm som destillerades 1990, två år innan destilleriet slutligen stängde.

Nr 40436  Littlemill 1990, Liquid Sun: 1 429 kr


Speyside är inte bara en region i norr utan också ett destilleri, som mycket sällan hamnar i våra provningsglas. Det lever sitt eget liv och ägarbolaget, Harve’s of Edinburgh gör inte mycket väsen av sig. Men whiskyn kan vara verkligt spännande. Har du inte upplevt den honungssöta lite örtiga singelmalten från Speyside Distillery så har du en sällsynt chans nu.

Nr 40002  Speyside 1991, Liquid Sun: 1 035 kr

image

Kornog – franska delikatesser

På en 1600-talsgård i Bretagne i östra Frankrike slog sig whiskyentusiasten Jean Donnay ner med sin familj i mitten av 1990-talet. Han hade lämnat Paris och ett flashigt liv i reklamvärlden med ett enda mål i sikte: Att förverkliga sin livsdröm om att bygga ett whiskydestilleri. Det blev en lång och kostsam resa. John Donnay gick mycket noggrant till väga och valde hellre antik, närmast utdöd teknik när han byggde sitt destilleri. Han ansåg att whisky ska göras som den gjordes förr i Skottland.

Med Kilchoman som förebild växte destilleriet fram med pannor som eldades med öppen låga, som förr, med så kallade worm tubs, det vill säga den gamla genuina metoden som kylsystem, och med gammaldags jäskar i trä. När whiskyn lanserades fick den trots sina mycket unga år ett närmast triumfatoriskt mottagande. Glann an Mor, som destilleriet heter, hade tänt en ny stjärna på whiskyhimlen.

Glann an Mor gör två recept. Inte minst har det rökiga Kornog, rökt med Port Ellen-malt till 35 ppm, imponerat. Symposion kan nu fresta med två franska skönheter, Kornog St Ivy 2014 som är en torvig, fatstark, nästan 60-procentig, men ändå mjuk whisky med en påtaglig tobakston. Ren och maltig och med en blommande fruktighet. Därtill släpps nu ett annat helgon: Kornog St Erwan, ett singelfat på 50 procent, naturligtvis både ofärgad och utan kylfiltrering som i gamla dar. En behaglig rökupplevelse med stillsam torvig och kryddig smak.

Nr 86590 Kornog St Ivy 2014: 1 269 kr
Nr 86211 Kornog St Erwan 2014: 1 199 kr

image

Fyll och förgyll ditt whiskyskåp med Cadenhead’s

Cadenhead’s har skämt bort oss längre än någon annan buteljerare. Företagets rötter ringlar sig närmast ofattbart långt tillbaka i whiskyhistorien. Idag ägs George Duncans och William Cadenheads gamla företag av ägarfamiljen bakom Springbank, J & A Mitchell & Co Ltd. Cadenheads lager tycks outgrundligt. Medan buteljerare efter buteljerare rapporterar om minskande lager av gammal whisky så fortsätter Cadenhead’s att leverera som om ingenting har hänt.

Cadenheads fat med högklassig, exklusiv whisky tycks snarare öka än minska. Inte minst har de förgyllt whiskyvärlden med sina nyaste serier Small Batch och Single Cask. För att riktigt fira höstterminens start har Symposion tagit in ett stort antal av dessa välsmakande rariteter.

Vad sägs till exempel om en 29-årig Glen Keith, en vaniljsmekning från destilleriet som förra året väcktes till liv efter en lång Törnrosasömn och som inte minst väcktes tack vare att whiskyvärlden började upptäcka hur de väl de gamla faten utvecklades. Detta är en veritabel godisbomb med massa av härliga, söta och milt maltiga toner.

Nr 85549 Glen Keith 29 YO, Cadenhead’s: 1 899 kr

 


Inte långt från Glen Keith ligger ett av Speysides mäktigaste tempel: The Glenlivet – destilleriet där hela den lagliga whiskytillverkningen en gång började. Glenlivet har en honungsmild husstil och gör en ganska finstämd och maltig whisky med gräsiga och söta bourbontoner, bara då och då dyker det upp något sherryfat, när det sker gäller det att vara på hugget, som nu. 25-åringen från Cadenhead’s är en eftersökt sherryskönhet som fått strålande internationella recensioner.

Nr 85809 Glenlivet 25 YO, Cadenhead’s: 1 849 kr


På den digra listan med whiskygodis från Cadenhead’s kan man också hitta en ung, rykande Caol Ila, en rökbomb för alla vänner av tjära och torv – och vi är ju många.

Nr 85096 Caol Ila 10 YO, Cadenhead’s: 695 kr


Intressanta är också sällan druckna Deanston och nästan lika rara Miltonduff, som på senare år övertygat mer och mer om sin storhet.

Nr 85539 Deanston 19 YO, Cadenhead’s: 919 kr
Nr 85608 Miltonduff 24 YO, Cadenhead’s: 1 329 kr


Vi imponerades också stort av Cadenhead’s Old Raj Gin, som skiljer sig från världens många ginsorter genom sin touch av saffran – en lysande smakupplevelse som måste upplevas.

Nr 86639 Old Raj Gin, Cadenhead’s: 449 kr


Cadenhead’s får avsluta sin augustiuppställning med följande kvartett:

Nr 85571 Tomatin 19 YO, Cadenhead’s: 769 kr
Nr 85526  Glenrothes 24 YO, Cadenhead’s: 1 299 kr
Nr 85857  Linkwood 26 YO, Cadenhead’s: 1 879 kr
Nr 85105  Speyside 18 YO, Cadenhead’s: 995 kr

image

Tre musketörer som fyller jämnt

Fler och fler upptäcker armagnac, den franska ädeldrycken som många gånger både utmanar och överträffar sin mer kända landsman Monsieur Cognac. Armagnac är en tuffare, mer råbarkad och jordnära upplevelse än den mondäna cognacen som i södra Frankrike ofta anses vara lite fin i kanten. Kort sagt: armagnac är mer som whisky, men samtidigt också lika nobel och elegant som vilken årgångschampagne som helst.

Inte sällan har armagnacen de ädlaste anor och bebor de mest paradisiska källarvalv i slott och herresäten. Ett sådant är slottet Le Rietourt där familjen de Montal gör vad som ofta brukar beskrivas som kanske världens främsta armagnac. I slottets källare ligger armagnac som är så gammal att det knappast inte går att förstå. De äldsta lagren daterar sig ända tillbaka ända till 1830-talet. Armagnac kan bli mycket gammal, äldre fat är ofta av fransk svartek, som inte är så intensiv i tanninerna, dessutom används begagnade fat som är snällare i utvecklingen. Riktigt gammal armagnac brukar också, precis som cognac, få färdigmogna på damejeanne.

Symposion är mycket stolta över att kunna presentera tre av de Montals hyllade armagnacer. Har du inte provat är det hög tid att berika din hylla och dittsmakbibliotek nu. Eller varför inte passa på att ge bort enriktigt högklassig present till dig själv eller till någon som fyller 30, 40 eller 50 år just i år. De tre musketörerna från de Montal fyller nämligen också jämnt i år.

Nr 86647  Armagnac de Montal 1964: 2 699 kr
Nr 86411  Armagnac de Montal 1974: 1 099 kr
Nr 86506  Armagnac de Montal 1984: 869 kr

image

Smugglare, japaner och örök

I den digra skörden av nyheter i augusti har vi också imponerats av Springbanksom fortsätter att övertyga med sina små ”smugglarfat” Rundlets and Kilderkins, som är benämningar på de mindre fatstorlekar (60 och 80 liter) som användes under den illegala tiden och som var lätta att snabbt gömma undan när nöden så krävde. Hazelburn är den tredje och vad som sägs sista lanseringen i smugglarserien. Hazelburn är en trippeldestillerad och orökt whisky som i det här fallet har fått en magnifik ek-kyss av de små och intensiva faten, ”True love”, som Whisky Magazine skrev.

Nr 10685 Hazelburn Rundlets & Kilderkins: 775 kr


Som alla vet är Symposion en passionerad ambassadör för den japanska whiskyn. Vi har arbetat länge och intensivt för att få fler och fler att upptäcka den japanska whiskyns storhet, och glädjande nog är vi nu väldigt många som sluter upp bakom mästerverken från Nikka, som är den ledande producenten. Nu kan vi presentera ännu en whisky som ärar den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru. Non Age Pure Malt är en ren maltwhisky som blandats av singelmalt från destillerierna Yoichi och Miyagikyo. Den är en imponerande mild och ester-rik whisky i den klassiska japanska stilen, sådan som skottarna numera har svårt att producera.

Nr 87901 Taketsuru Non Age: 579 kr


Slutligen kan vi inte undanhålla alla vänner av rökig whisky att tipsa om den Ledaig som legendarerna Gordon & MacPhail buteljerat. Ledaig tillverkas av destilleriet Tobermory, långt ute på ön Mull i Hebriderna. Destilleriet har kantats av svårigheter och kvalitetsproblem genom åren. Nu verkar dessa ha löst sig, de senare buteljeringarna som har dykt upp på marknaden har varit av högsta karat, klassisk rökig öwhisky när den är som bäst, annorlunda än Islay, men lika spännande. Prova!

Nr 86810 Ledaig 1996, Connoisseurs’ Choice: 699 kr

Home: www.symposionhot.com
Email: info@symposion.nu
Phone: 040-17 46 00

Hej!

Vi är jätteglada, och inte så lite stolta, över att du vill ta del av vad vi har att berätta om whisky, rom och andra destillat.

För att förvalta ditt förtroende gör vi vårt bästa för att leverera läsvärt och informativt material om producenter, nyheter, arrangemang, m.m. Men det finns, så klart, alltid utrymme för förbättring. Har du tips, förslag eller idéer? Hör av dig!

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Kanske kan vi ses på din hemmaplan?

Vi behöver din hjälp!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska få våra nyhetsbrev.

MITT POSTNUMMER

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

Samtyckesformulär Ver. 1.0, 2018-05-08

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08