Springbank åter på banan

Springbank 660

Springbank åter på banan

Springbank är överraskningarnas destilleri, gång på gång tror man att lagret har sinat och att tystnaden talar för sig själv. Men så klipper man till med nya lanseringar i världsklass, whiskykonnässörerna häpnar och stämmer upp i nya hyllningskörer – gång på gång, på gång.

maltningVad är det då som gör Springbank så speciellt? Svaret är mycket kort. Allt!

Springbank är ett destilleri som på punkt efter punkt inte liknar något annat. Man har en unik historia, man destillerar annorlunda, man driver destilleriet på ett säreget sätt, man gör buteljeringar som ingen annan och ägarna går sin egen väg. I branschen brukar man tycka att Springbank är ett excentriskt destilleri. De whiskyintresserade brukar tycka att det är fantastiskt.

Springbank är ett av mycket få oberoende destillerier. Det ägs av familjen Mitchell och har så gjorts i snart 200 år. Trots tidvis svåra tider har familjen försvarat sitt destilleri från otaliga uppköpsförköp från storbolagen och när den största nedläggningsvågen hittills i whiskyhistorien ödelade ett 30-tal destillerier i Campbeltown, ruskade bara Springbank på sig som om ingenting hade hänt och stod i princip ensamt kvar i den en gång så stolta whiskystaden.

Svenskarnas – och världens – favorit

Om Springbanks förhållande till Sverige och den svenska marknaden kan mycket sägas. Länge var Sverige Springbanks största marknad och tusentals och åter tusentals svenska whiskyvänner besökte destilleriet. Många av dessa köpte egna privata Springbankfat – något som Springbank länge var ensamma om att erbjuda privatpersoner. Även här var man alltså en banbrytare. När så Symposion fick Systembolaget att köpa gammal fantastisk Springbankwhisky i stora volymer på 1990-talet, dröjde det inte länge förrän svenskarna hade fått sitt favoritdestilleri framför andra. Idag är mycket av den gamla klassiska Springbankwhiskyn slutsåld, men den magiska 32-åringen och den kultförklarade 21-åringen är alltjämt högvilt när whiskyvänner träffas över hela världen.

Att i korta ordalag berätta om Springbanks betydelse för whiskyintresset, kunskapen om äldre destilleriteknik, för hantverket och de ålderdomliga metoderna, samtidigt som man försöker förstå destilleriets betydelse för ett modernt innovativt fatarbete och utvecklingen av nya whiskystilar, låter inte göra sig. Springbank blir därmed ett svårförståeligt destilleri, som humlan som flyger trots att den inte borde göra det.

Vårkollektionen imponerar

I vår presenterar detta imponerande destilleri inte mindre än fem högintressanta nyheter, åter har en tid av relativ tystnad ersatts av klang och jubeltrumpeter. Springbank visar än en gång var whiskyskåpet ska stå, som så många gånger förr – i snart 200 år.

Vårens glada nyheter från Campbeltown har redan börjat sippra ut på marknaden och i vanlig ordning har Symposion säkrat upp en god tillgång till Systembolaget.

Springbank Green 12 Years Old

springbank-green_12cSom så mycket annat var Springbank först i världen med att göra en helt ekologisk whisky. Det var 1999 då Dha Mhile lanserades, ingen hade tidigare ens kommit på tanken att det är viktigt att lägga ekologiska aspekter på whiskyproduktionen. Med Springbank Green går föregångaren vidare. Nu lanserar Springbank en 12-årig whisky, helt baserad på närodlat ekologiskt korn. Självklart är allt också närproducerat, traditionellt golvmältat och lagrat i nya bourbonfat vid kusten i Campbeltown.

Nr 85126 Springbank Green 12 Years Old Bourbon Cask, 46%, 815 kr

Smaknoter Springbank Green 12 YO
Doft: Vaniljsöt, maltig och fruktig med inslag av kokos, torv, vått ylletyg och en Springbanktypisk sälta.

Smak: Den tydliga maltigheten i kombination med söt fatvanilj påminner om smöriga, skotska shortbreads, vilket kompletteras av fruktiga inslag av aprikos, persika, rostad kokos och en behaglig, mild torvrök. Lång, mjuk och sötsalt eftersmak.

Springbank 25 Years Old

springbank_25Gammal Springbank har länge varit en bristvara och priserna på auktionerna och på samlarmarknaderna har skjutit i höjden. Den som i dag får tag på äldre Springbank gör inte bara en betydande investering med stor framtidspotential, utan får en whisky i yttersta världsklass. Därför är det oerhört glädjande att Springbank åter kan erbjuda en 25-åring, visserligen i en rar och mycket begränsad utgåva, och till ett pris som är högt men ändå en bra bit under vad som är etablerat i samlarkretsar. Nu har du chansen att förvärva en av ytterst få 25-åriga Springbank och smycka din whiskysamling med ett världsnummer.

Denna 25-åring är lagrad på en kombination av sherry- och bourbonfat där man efter att blandat whiskyn låtit smakerna gifta sig samman i en slutlagring på portvinsfat. Resultatet är exceptionellt.

Nr 85323 Springbank 25 Years Old Limited Edition, 46%, 4995 kr

Smaknoter Springbank 25 YO
Doft: Välbalanserad torvrök som ackompanjeras av elegant sötma med inslag av björnbär, tranbär, jordgubbe och fikon, samt snygga undertoner av smörkola och söt ek.

Smak: Sötkryddig och fruktig med inslag av sultanrussin, fikon, björnbär, plommon och blodapelsin. Den söta frukten matchas perfekt med välbalanserad fatvanilj och diskret torvrök. Lång och mycket elegant eftersmak med sötfrisk bärighet och mjuka fattoner.

Springbank 12 Years Old Cask Strength

springbank12-cask-strengthNär Springbanks 12-åriga CS-version lanserades häromåret blev den snabbt en favorit hos många, och sålde snabbt slut. Nu lanseras en ny utgåva. Springbank var för övrigt mycket tidiga med att buteljera whisky på fatstyrka, såsom man gjorde förr.

Den höga alkoholhalten gör att mycket av smakerna accentueras, och det tarvas vatten för att hela whiskyns potential ska blomma ut. Vattna försiktigt, några droppar förvandlar den här Springbanken till ett mindre mästerverk.

Nr 85620 Springbank 12 Years Old Cask Strength, 53,2%: 855 kr

Smaknoter Springbank 12 YO Cask Strength
Doft: Välbalanserad och mycket elegant doft av sultanrussin, rostade nötter, apelsinmarmelad, kakao och mäktig smörkola.

Smak: Mjuk och fyllig i kryddig Springbankstil med inslag av russin, fikon, papaya, mjölkchoklad och söt vanilj. I eftersmaken märks en stillsam rök som klingar av långsamt tillsammans med eleganta toner av sultanrussin, marsipan och vanilj.

Springbank 21 Years Old

springbank21_200Det råder nog ingen tvekan om att Springbank 21 Years Old är en av de mest klassiska buteljeringarna någonsin. Den såldes länge för motsvarande en spottstyver på Systembolaget. Idag går den för fantasibelopp på auktionerna och whiskyentusiasterna brukar ranka utgåvan som en av de bästa någonsin. Springbank 21 Years Old är lika klassisk som Springbank självt. Destilleriet har vid ett par tillfällen relanserat 21-åringen men samlarna har stått på kö och lagt beslag på dem så fort etiketten torkat. Nu har du chansen under en kort tid. Symposion har nämligen lyckats komma över en liten mängd raritetsflaskor till Systembolaget.

Nr 85117 Springbank 21 Years Old, 46 %: 2998 kr

Smaknoter Springbank 21 YO
Doft: Mycket komplex och rik doft av ljunghonung, smörkola, solvarma jordgubbar och nygarvat läder.

Smak: Elegant och mjuk men ändå spännande kraftfull med inslag av kanderade apelsinskal, mörk choklad, brända mandlar och fatvanilj. Lång, elegant och sötkryddig eftersmak med inslag av sultanrussin, vanilj och läder.

Longrow Red 11 Years Old

longrow_red_11_portSedan 1973 tillverkar Springbank också en gediget rökig whisky som säljs under namnet Longrow. Namnet lånade man från ett nedlagt och rivet Campbeltown-destilleri som en gång stod där Springbanks personalparkering nu finns. Springbanks experiment med att göra rökig whisky i Islaystil blev snabbt en succé och många menar att fastlandsröken i Longrow överträffar förebilderna på Islay. Här har Springbank låtit slutlagra sin Longrow på ett nytömt portvinsfat. Resultatet blir en fruktig smakexplosion som accentuerar torvröken.

Nr 30335 Longrow Red 11 Years Old Fresh Port Cask, 51,8%, 797 kr
(lanseras på Systembolaget den 11 april)

Smaknoter Longrow Red 11 YO
Doft: En härlig söt björkvedsrök som bäddas in i söta sommarfrukter, röda bär och cederträ.

Smak: Markant torvrökig med inslag av nygarvat läder, färsk tobak, lingon och kryddpeppar. I eftersmaken framträder portvinet med söta toner av körsbär, russin, solmogna hallon och en välbalanserad men mycket tydlig rökslinga.

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående