Pressmeddelande: Benromach lanserar sin första 15-åring

Bendist660

Pressmeddelande: Benromach lanserar sin första 15-åring

Symposion lanserar nu Benromachs första femtonåriga singelmalt på Systembolaget – Benromach 15 Years Old. Tillgången är mycket begränsad och Sveriges totala tilldelning av första produktionen är endast 120 flaskor.

De senaste decennierna har den skotska whiskyindustrin moderniserats. Äldre tekniker och tillverkningsmetoder har ersatts av nya och mer lönsamma sätt att göra whisky. Vid sidan av detta finns några få destillerier som håller fast vid det ursprungliga och som därigenom blivit allt viktigare både som kulturbärare och producenter av klassisk whisky.

Benromach är en föregångare bland dessa. Vid Benromach Distillery i norra Speyside används fortfarande äldre mer smakgivande kornsorter, man låter jäsningen pågå i mäskkar av trä i upp till fem dygn för utveckla de fruktiga smakerna, man använder rökig malt som förr i Speyside och man värmer de små pannorna så långsamt som möjligt för att kopparmetallen ska få gott om tid att utveckla destillatets fyllighet.

Resultatet har blivit en storslagen ”Old School Whisky” – ”häpnadsväckande och otidsenligt, kanske från ett annat sekel” skrev till exempel Henrik Aflodal i sin anmälan av 10-åringen. Nu lanseras en fem år äldre, mer mogen och än mer fullgången Benromach.

Smakprofil
De fem extra åren på bourbon- och sherryfat har utvecklat Benromach 15 YO till en kraftfull whisky med tydligt fruktig arom där citrus, vanilj och apelsinchoklad ger en mycket angenäm och finstämd karaktär. Med några få droppar vatten växlar fruktigheten över i kryddiga toner, där finns kanel, muskot och ingefära, men också en behaglig rökslinga. Smaken är distinkt, där finns mogna plommon, äppel, kiwifrukt och en behaglig eftersmak av rostad ek i perfekt balans med pyrande björkved.

Finns i Systembolagets tillfälliga exklusivsortiment från och med fredagen den 3 juli:
Nr 40498: Benromach 15 Years Old, 43% (120 flaskor), 899 kr

 

För mer information, kontakta Valdemar Kuuttanen, vd för Symposion International AB.
070-820 19 32 eller valdemar.kuuttanen@symposion.nu.

 
Kort om Benromach
Benromach Distillery i Forres i norra Speyside grundades 1898 i en tid när whiskyindustrin blomstrade som mest. Men bara några år därefter inträffade en branschkollaps som ödelade många destillerier och som orsakade betydande svårigheter för många, däribland Benromach. Under hela 1900-talade kämpade Benromach för sin överlevnad och genomgick många ägarbyten och långa tider i malpåse. 1983 stängdes destilleriet för gott – trodde man. Tio år senare köpte den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail Benromach och påbörjade ett omfattande renoveringsarbete. Destilleringen kunde återstartas 1998. I dag är Benromach mycket framgångsrikt och hyllas som en kulturbärare för gammaldags, klassisk Speysidewhisky.

Kort om Symposion
Symposion är sedan 20 år Sveriges ledande maltwhiskyspecialist. Företaget har sitt säte i Malmö och företräder ett stort antal kvalitetsproducenter av whisky, rom, calvados, cognac och andra destillerade drycker. Särskilt kända är Symposion för sin portfölj av skotsk och japansk whisky.

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående