Pressmeddelande: Benromach lanserar sin första 15-åring

Bendist660

Pressmeddelande: Benromach lanserar sin första 15-åring

Symposion lanserar nu Benromachs första femtonåriga singelmalt på Systembolaget – Benromach 15 Years Old. Tillgången är mycket begränsad och Sveriges totala tilldelning av första produktionen är endast 120 flaskor.

De senaste decennierna har den skotska whiskyindustrin moderniserats. Äldre tekniker och tillverkningsmetoder har ersatts av nya och mer lönsamma sätt att göra whisky. Vid sidan av detta finns några få destillerier som håller fast vid det ursprungliga och som därigenom blivit allt viktigare både som kulturbärare och producenter av klassisk whisky.

Benromach är en föregångare bland dessa. Vid Benromach Distillery i norra Speyside används fortfarande äldre mer smakgivande kornsorter, man låter jäsningen pågå i mäskkar av trä i upp till fem dygn för utveckla de fruktiga smakerna, man använder rökig malt som förr i Speyside och man värmer de små pannorna så långsamt som möjligt för att kopparmetallen ska få gott om tid att utveckla destillatets fyllighet.

Resultatet har blivit en storslagen ”Old School Whisky” – ”häpnadsväckande och otidsenligt, kanske från ett annat sekel” skrev till exempel Henrik Aflodal i sin anmälan av 10-åringen. Nu lanseras en fem år äldre, mer mogen och än mer fullgången Benromach.

Smakprofil
De fem extra åren på bourbon- och sherryfat har utvecklat Benromach 15 YO till en kraftfull whisky med tydligt fruktig arom där citrus, vanilj och apelsinchoklad ger en mycket angenäm och finstämd karaktär. Med några få droppar vatten växlar fruktigheten över i kryddiga toner, där finns kanel, muskot och ingefära, men också en behaglig rökslinga. Smaken är distinkt, där finns mogna plommon, äppel, kiwifrukt och en behaglig eftersmak av rostad ek i perfekt balans med pyrande björkved.

Finns i Systembolagets tillfälliga exklusivsortiment från och med fredagen den 3 juli:
Nr 40498: Benromach 15 Years Old, 43% (120 flaskor), 899 kr

 

För mer information, kontakta Valdemar Kuuttanen, vd för Symposion International AB.
070-820 19 32 eller valdemar.kuuttanen@symposion.nu.

 
Kort om Benromach
Benromach Distillery i Forres i norra Speyside grundades 1898 i en tid när whiskyindustrin blomstrade som mest. Men bara några år därefter inträffade en branschkollaps som ödelade många destillerier och som orsakade betydande svårigheter för många, däribland Benromach. Under hela 1900-talade kämpade Benromach för sin överlevnad och genomgick många ägarbyten och långa tider i malpåse. 1983 stängdes destilleriet för gott – trodde man. Tio år senare köpte den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail Benromach och påbörjade ett omfattande renoveringsarbete. Destilleringen kunde återstartas 1998. I dag är Benromach mycket framgångsrikt och hyllas som en kulturbärare för gammaldags, klassisk Speysidewhisky.

Kort om Symposion
Symposion är sedan 20 år Sveriges ledande maltwhiskyspecialist. Företaget har sitt säte i Malmö och företräder ett stort antal kvalitetsproducenter av whisky, rom, calvados, cognac och andra destillerade drycker. Särskilt kända är Symposion för sin portfölj av skotsk och japansk whisky.

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08