Grattis whiskyvänner: Benromach 15 är här

Ben15 660

Grattis whiskyvänner: Benromach 15 är här

Medan fler och flera destillerier tar bort sina åldersmarkeringar på sin whisky gör Benromach tvärtom, slår vakt om det gamla och presenterar stolt sin första femtonåring. På fredag lanseras den i Systembolagets tillfälliga exklusivsortiment. Och högst tillfälligt kan vi nog lova att det blir – Sveriges tilldelning är bara 120 flaskor. Läge att hänga på låset på fredag alltså!

För fem år sedan lanserade Benromach sin tioåring. Det blev en storartad succé och destilleriet hyllades över hela världen, inte minst i Sverige. 10-åringen blev en storsäljare på Systembolaget och många whiskyvänner tog den till sitt hjärta. 10-åringen är i dag en av de mest dekorerade av alla skotska maltwhiskysorter i sin åldersklass. Senast i mars tilldelades den en guldmedalj vid San Francisco World Spirits Competition, och nyligen utsågs den till ”Spirit of the year 2015” i Tyskland, för att nämna några av alla utmärkelser som tilldelats Benromach 10 YO.

Femtonåringen är ännu bättre, mognare, äldre, rundare i sin karaktär, mer muskelstinn med en fylligare kropp och en oljigare textur. De fem extra åren på bourbon- och sherryfat har utvecklat Benromach 15 YO till en mycket spännande och storslagen whisky i den klassiska stil som gjort Benromach till mångas favoritdestilleri.

Benromach gör gammaldags whisky. När recepten och metoderna bestämdes vid nystarten av destilleriet 1998 ägnade familjen Urquhart och Gordon & MacPhail mycket omsorg åt att återskapa ett destilleri enligt klassiskt Speysidesnitt. De såg med misstro på den modernisering och stordrift som utvecklats vid många destillerier och sökte sig i stället tillbaka till Speysides rötter. Man valde exempelvis att installera jäskar av trä, i stället för moderna ståltankar. Man föredrog att köpa in klassiska mer smakgivande kornsorter som mältats till en rökighet som var vanlig i Speyside före 1960. Jäsningstiden förlängdes upp till fem dygn, långt in i en så kallad malolaktisk fas, vilket utvecklar mer estrar och fruktiga smaker. Sådant har man sällan tid att vänta på vid moderna destillerier. Själva destilleringen bestämdes att den skulle utföras oerhört långsamt för att spritångorna skulle få optimal kopparkontakt. På punkt efter punkt i produktionen såg man bakåt snarare än framåt, allt för att göra en så klassisk, gammaldags whisky som möjlighet. Nu fyller denna ”åldring” 15 år.

Den nya femtonåringen är en ”Old School Whisky”, som erbjuder en smakresa som få andra whiskysorter i jämförbar ålder kan erbjuda. Det finns dessvärre bara 120 flaskor tillgängliga i Sverige så det gäller att inte vila på hanen om man vill pryda sitt barskåp med denna nyfödda klassiker.

Smakprofil
De fem extra åren på bourbon- och sherryfat har utvecklat Benromach 15 YO till en kraftfull whisky med tydligt fruktig arom där citrus, vanilj och apelsinchoklad ger en mycket angenäm och finstämd karaktär. Med några få droppar vatten växlar fruktigheten över i kryddiga toner, där finns kanel, muskot och ingefära, men också en behaglig rökslinga. Smaken är distinkt, där finns mogna plommon, äppel, kiwifrukt och en behaglig eftersmak av rostad ek i perfekt balans med pyrande björkved.

Finns i Systembolagets tillfälliga exklusivsortiment från och med fredagen den 3 juli:
Nr 40498: Benromach 15 Years Old, 43% (120 flaskor), 899 kr

Benromach 15 hos Systembolaget
 
 
 
Kort om Benromach

  • Benromach Distillery ligger i Forres i norra Speyside
  • Destilleriet grundades 1898 men kom inte i drift förrän långt senare
  • Under hela 1900-talet låg Benromach långa tider i malpåse.
  • Gordon & MacPhail tog över 1993
  • Benromach är ett av Skottlands mindre destillerier

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08