Unik chans att provsmaka världens äldsta whisky

Generations Mortlach 75 Years Old

Unik chans att provsmaka världens äldsta whisky

En gråkall höstdag mot slutet av november 1939 lät den legendariske George Urquhart fylla ett särskilt väldoftande sherryfat på Mortlach Distillery i Dufftown. Fatet fraktades till Elgin för att vila i Gordon & MacPhails lagerhus. Där blev det liggande i år efter år, efter år – 75 år! Längre än någon annan whisky legat på ett fat. Nu är det dags att prova den!

Mortlach 75 Years Old Generations är ingenting annat än en sensation. Whisky kan egentligen inte bli så gammal, änglarna tar sitt, eken blir för massiv, alkoholhalten går under 40%. Men det vilar något magiskt över Gordon & MacPhails råkalla lagerhus. Där finns mer gammal whisky än någonstans i världen, där fortsätter faten att utvecklas i en evighet med andra destilleriers mått.

mortlach_macleanNär Mortlach 75 Years Old Generations presenterades för världspressen i höstas tävlade whiskyexperterna om att överträffa varandra i superlativ. Men tyvärr är det inte många fler förunnat att prova denna dyrgrip. Mortlach 75 är ett ytterst dyrbart samlarobjekt. Det finns endast 100 flaskor totalt och endast en tilldelades Sverige. Marknadspriset ligger på över 250 000 kr. Det är garanterat inte många av dessa flaskor som kommer att öppnas. De kommer istället att låsas in i kassavalv i väntan på ännu rikare investerare.

– Vi tycker att whisky ska drickas, och en så här sensationell whisky har vi en skyldighet att inte gömma undan i vår skattkammare. Vi vill dela den med whiskyvänner som förstår vilken unik upplevelse detta är. Därför knäcker vi sigillet och erbjuder en unik provning till ett pris som är långt under marknadspris, säger Thomas Kuuttanen som är en av få som faktiskt provat 75-åringen.

”Mortlach 75 Years Old är en komplex whisky med enastående koncentration. Doften är elegant fruktig med inslag av fikon, apelsinmarmelad, nygarvat läder och sötkryddig fatvanilj. Smaken är välbalanserad och milt maltsöt med inslag av apelsinblom, sherry, rostade nötter, creme brule och en diskret torvrökig avslutning” – Thomas Kuuttanen

I samband med Malmö Öl & Whisky Festival 1–2 april arrangerar Symposion två provningar med Mortlach 75 Years Old Generations. Provningen leds av Stuart Urquhart, vars farfars far en gång valde ut fatet. Förutom världsrekordwhiskyn ingår ytterligare fyra fantastiska buteljeringar över 60 år, samt en ”ung” referenswhisky från tidigt 1970-tal.

Mortlach 75 Years Old Generations, 44,4% (1st Fill Sherry)
Macallan 1945, 45,1% (1st Fill Sherry)
Strathisla 1953, 43% (1st Fill Sherry)
Linkwood 1954, 40% (1st Fill Sherry)
Glen Grant 1955, 40% (1st Fill Sherry)
Highland Park 1973, 43% (1st Fill Sherry)

Provningen genomförs på Malmömässan i två separata sittningar med max 35 deltagare vid varje provning. Bindande anmälan görs på Malmö Öl & Whisky Festivals hemsida.

KÖP FREDAGENS BILJETT
KÖP LÖRDAGENS BILJETT
Var: Malmö Öl & Whisky Festival, Malmömässan (lokal Ofelia)
När: Fredag 1 april kl. 18.30 resp. lördag 2 april kl. 16.00
Pris: 3 795 kr (6 x 1 cl)

Mortlach 75 år

Fakta Mortlach 75 Years Old Generations
Ålder: 75 år
Destillerad: 17  november 1939
Buteljerat: 18 november 2014
Fatlagring: First-fill Sherry Butt (cask nr. 2475)
Alkohol: 44,4% vol. (naturlig fatstyrka)

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08