Unik chans att provsmaka världens äldsta whisky

Generations Mortlach 75 Years Old

Unik chans att provsmaka världens äldsta whisky

En gråkall höstdag mot slutet av november 1939 lät den legendariske George Urquhart fylla ett särskilt väldoftande sherryfat på Mortlach Distillery i Dufftown. Fatet fraktades till Elgin för att vila i Gordon & MacPhails lagerhus. Där blev det liggande i år efter år, efter år – 75 år! Längre än någon annan whisky legat på ett fat. Nu är det dags att prova den!

Mortlach 75 Years Old Generations är ingenting annat än en sensation. Whisky kan egentligen inte bli så gammal, änglarna tar sitt, eken blir för massiv, alkoholhalten går under 40%. Men det vilar något magiskt över Gordon & MacPhails råkalla lagerhus. Där finns mer gammal whisky än någonstans i världen, där fortsätter faten att utvecklas i en evighet med andra destilleriers mått.

mortlach_macleanNär Mortlach 75 Years Old Generations presenterades för världspressen i höstas tävlade whiskyexperterna om att överträffa varandra i superlativ. Men tyvärr är det inte många fler förunnat att prova denna dyrgrip. Mortlach 75 är ett ytterst dyrbart samlarobjekt. Det finns endast 100 flaskor totalt och endast en tilldelades Sverige. Marknadspriset ligger på över 250 000 kr. Det är garanterat inte många av dessa flaskor som kommer att öppnas. De kommer istället att låsas in i kassavalv i väntan på ännu rikare investerare.

– Vi tycker att whisky ska drickas, och en så här sensationell whisky har vi en skyldighet att inte gömma undan i vår skattkammare. Vi vill dela den med whiskyvänner som förstår vilken unik upplevelse detta är. Därför knäcker vi sigillet och erbjuder en unik provning till ett pris som är långt under marknadspris, säger Thomas Kuuttanen som är en av få som faktiskt provat 75-åringen.

”Mortlach 75 Years Old är en komplex whisky med enastående koncentration. Doften är elegant fruktig med inslag av fikon, apelsinmarmelad, nygarvat läder och sötkryddig fatvanilj. Smaken är välbalanserad och milt maltsöt med inslag av apelsinblom, sherry, rostade nötter, creme brule och en diskret torvrökig avslutning” – Thomas Kuuttanen

I samband med Malmö Öl & Whisky Festival 1–2 april arrangerar Symposion två provningar med Mortlach 75 Years Old Generations. Provningen leds av Stuart Urquhart, vars farfars far en gång valde ut fatet. Förutom världsrekordwhiskyn ingår ytterligare fyra fantastiska buteljeringar över 60 år, samt en ”ung” referenswhisky från tidigt 1970-tal.

Mortlach 75 Years Old Generations, 44,4% (1st Fill Sherry)
Macallan 1945, 45,1% (1st Fill Sherry)
Strathisla 1953, 43% (1st Fill Sherry)
Linkwood 1954, 40% (1st Fill Sherry)
Glen Grant 1955, 40% (1st Fill Sherry)
Highland Park 1973, 43% (1st Fill Sherry)

Provningen genomförs på Malmömässan i två separata sittningar med max 35 deltagare vid varje provning. Bindande anmälan görs på Malmö Öl & Whisky Festivals hemsida.

KÖP FREDAGENS BILJETT
KÖP LÖRDAGENS BILJETT
Var: Malmö Öl & Whisky Festival, Malmömässan (lokal Ofelia)
När: Fredag 1 april kl. 18.30 resp. lördag 2 april kl. 16.00
Pris: 3 795 kr (6 x 1 cl)

Mortlach 75 år

Fakta Mortlach 75 Years Old Generations
Ålder: 75 år
Destillerad: 17  november 1939
Buteljerat: 18 november 2014
Fatlagring: First-fill Sherry Butt (cask nr. 2475)
Alkohol: 44,4% vol. (naturlig fatstyrka)

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående