Japanska whiskyhöjdpunkter från Symposion

Japanska whiskyhöjdpunkter från Symposion

Det japanska undret fortsätter att fascinera whiskyvärlden. Vårt samarbete med den ledande kvalitetsproducenten Nikka har resulterat i en lång rad storslagna whiskysorter. Nu är det dags för en österländsk bredsida av allra tyngsta slag!

Nikkas Coffey-whisky

Aeneas Coffey skulle varit mäkta imponerad om han kunde se vad Nikka åstadkommer med den panntyp han experimenterade fram under under första hälften av 1800-talet och som mer än något annat har revolutionerat dryckesvärlden. Kolonndestilleringen som Coffey uppfann gjorde det möjligt att producera stora volymer och banade väg för en modern dryckesindustri. Redan vid starten av Miyagikyo 1969 installerade Nikka kolonnpannor vid destilleriet.

För tiotalet år sedan lanserade man både singelmaltwhisky och singelgrainwhisky som dessa pannor producerat. Mottagandet var enormt och buteljeringarna bidrog i hög grad till att bygga ryktet om Nikka. Succén med dessa lanseringar har nu inspirerat Nikka till att skruva upp produktionen och lansera Coffey-serien i betydligt större utgåvor. Coffey Grain görs i huvudsak på majs, vilket ger en mycket mjuk och lite söt whisky med en oljig textur. Coffey Malt är något så ovanligt som en maltwhisky som producerats i kolonnpanna. Vid Miyagikyo har man reserverat två pannor till maltwhiskyproduktion. Resultatet är en kryddig och fruktig whisky i en robust och mycket angenäm stil.

Nikka Coffey Grain
Art nr: 11675-01
Alkoholhalt: 45%
Pris: 731 kr
Volym: 70 cl
Antal flaskor: 4200 st
Nikka Coffey Grain
Nikka Coffey Malt
Art nr: 44001-01
Alkoholhalt: 45%
Pris: 731 kr
Volym: 70 cl
Antal flaskor: 2000 st
Nikka Coffey Malt

De två Samurajerna Yoichi och Miyagikyo

När Masataka Taketsuru återvände till Japan för att starta sitt destilleri möttes han av stora hinder, men varken grusade planer, depressionsår, krig eller atombomber kunde stoppa honom. Efter att ha anlitats för att bygga upp Japans första destilleri, Yamazaki, kunde han efter tio konfliktfyllda år äntligen förverkliga sin livsdröm när han 1934 invigde Yoichi på nordön Hokkaido. Miyagikyo blev 1969 Masataka Taketsurus andra destilleri. Han lät bygga det i en mycket fuktig miljö där två floder möts i bergen utanför hamnstaden Sendai. Han valde platsen eftersom där fanns kristallklart vatten i bergsbäckarna och eftersom avdunstningen var låg i det fuktiga klimatet.

Medan Yoichi producerar en mer rökig whisky i traditionell skotsk stil har Miyagikyo mer japansk karaktär med inslag av exotisk trä, frukter och söta kryddor. Nyligen gjorde Nikka om hela sin core range och lanserade både Yoichi och Miyagikyo som No Age Statement. De blandas av whisky i olika åldrar, av såväl äldre fat som yngre och de väljs ut för att tydliggöra respektive destilleris husstilar.

Nikka Yoichi Single Malt
Art nr: 11696-01
Alkoholhalt: 45%
Pris: 856 kr
Volym: 70 cl
Antal flaskor: 100 st

Endast ett fåtal flaskor kvar!

Nikka Yoichi Single Malt

Super Nikka – super whisky

Den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru importerade under 1930-talet konsten att tillverka whisky till Japan. Under sina år i Skottland träffade han också kvinnan i sitt liv, den unga Rita Cowan. De inledde en vacker kärlekssaga som varade till Ritas död i januari 1961. En förkrossad Masataka Taketsuru valde att hedra sin livskamrat genom att komponera en whisky han kallade Super Nikka. Nyligen köpte Nikka en av de rara flaskorna Super Nikka från en privat samlare i Tokyo och bolagets främsta blenders tog sig an uppgiften att återskapa Taketsurus original.

Nikka Super Revival är en premium blend i världsklass. 40 procent av den ingående malten är lättrökt och kommer från Yoichi, vissa av faten är upp till 20 år gamla. 70 procent av faten är lättrostade sherryfat. Det är en något tyngre och oljigare whisky än vad vi vanligen förknippar Nikka med. Doften är kryddig och kraftfull med inslag av mandel och rostade valnötter. I smaken kommer citrus, dragon, örter och en behaglig ekig sherryton. Den första december lanseras Super Nikka i Systembolagets fasta sortiment.

Super Nikka Revival Limited
Art nr: 455-01
Alkoholhalt: 43%
Pris: 551 kr
Volym: 70 cl
Antal flaskor: 3600 st
Super Nikka Revival Limited

Äntligen 12-årig Nikka

Ingenting har varit lika eftertraktat de senaste åren som japansk whisky. Det enorma suget efter den mycket speciella och smakfulla japanska whiskyn har mer eller mindre dammsugit världens whiskyhyllor på ”österns guld”. Destillerierna i Japan har levererat så mycket de har orkat och den äldre whiskyn har helt enkelt tagit slut. Därför är det så glädjande att det kanske mest efterfrågade av de japanska whiskybolagen, Nikka, har kunnat stå emot lockropen och lyckats behålla så stora delar av sitt vällagrade lager att de nu kan lansera en 12-åring. Nikka 12 yo är en blandning av whisky från destillerierna Yoichi och Miyagikyo, såväl singelmalt som singelgrain.

Flaskan är mycket elegant och har tagit sin design från en traditionell japansk kimono. Den har en fruktig, lite söt smak med inslag av äpple och gråpäron. Där finns också en behaglig kryddighet och en lite pepprig och maltig eftersmak. Detta är en ny lansering och en given internationell prisvinnare. Nikka är i dag världens mest prisbelönta whiskybolag och det lär inte bli mindre av den varan efter detta.

Nikka 12 Years
Art nr: 11695-01
Alkoholhalt: 43%
Pris: 1 197 kr
Volym: 70 cl
Antal flaskor: 210 st

Endast ett fåtal flaskor kvar!

Nikka 12 Years

Japanska underverk i svart och rött

Nikka, det stora japanska juicebolaget som förkortningen egentligen betyder, är på många sätt orsaken till den japanska whiskyns segertåg över världen. Den minutiösa noggrannhet varmed Nikka tillverkar sin whisky har blivit stilbildande för destillerier över hela världen.

Förutom skotska Ben Nevis så äger Nikka de två japanska destillerierna Miyagikyou och Yoichi. De båda destillerierna producerar var för sig ganska olika typer av whisky och det är dessa skilda husstilar man utnyttjar i sin så kallade ”colour series”. Med varsam hand har man låtit 1 + 1 bli 3 genom att blanda olika proportioner av Yoichi och Miyagikyou.

Nikka Pure Malt Red innehåller till största delen singelmalt från Miyagikyou medan Nikka Pure Malt Black till största delen blandas av malt från Yoichi. I båda fallen är whiskyns medelålder cirka 10 år. Den svarta har en något mer rökig karaktär i traditionell Yoichi-stil medan den röda är mer typisk japansk i en orökt fruktsöt stil.

Båda buteljeringarna kostar angenäma 569 kronor och de är buteljerade på den så karaktäristiska Nikka-typiska 50cl-flaskan. Antalet buteljer är dock begränsat, endast 600 stycken finns av Nikka Red, och 930 stycken av Nikka Black.

Nikka Pure Malt Red
Art nr: 11230-02
Alkoholhalt: 43%
Pris: 569 kr
Volym: 50 cl
Nikka Pure Malt Red
Nikka Pure Malt Black
Art nr: 11270-02
Alkoholhalt: 43%
Pris: 569 kr
Volym: 50 cl
Nikka Pure Malt Red

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08