Förhöj julens smakupplevelse med pors

Förhöj julens smakupplevelse med pors

Att fira jul utan snaps är otänkbart för många svenskar. Julen och snaps är helt enkelt en oslagbar kombination som många uppskattar, inte minst eftersom den mångsidiga snapsen ofta gör sig lika bra till den traditionella julmaten som till söta desserter och ostar.

Den svenska snapskulturen är på många sätt unik i världen. Konsten att krydda sitt brännvin har i de nordiska länderna utvecklats till mästerskap och Sverige har varit föregångare och förebild. Julen är maten och dryckens främsta högtid, då känns det förstås naturligt att unna sig en smakupplevelse utöver det vanliga även i snapsglaset. Pors är en gammal klassisk men dessvärre ofta bortglömd brännvinskryddning. När Symposion valde att lansera Pors Snaps de Luxe 2013 återupplivade de därmed en gammal omtyckt klassiker. Den mörka gyllenbruna snapsen med ursvensk smak från skog och myr blev en publiksuccé.

Pors

En svensk smaksättare med långa traditioner

Pors är en liten oansenlig buske som växer kring sjöar, kärr och kuster i nästan hela Sverige. Troligen smaksatte redan vikingarna sitt mjöd med pors. Under Hansatiden blev porsen ett allvarligt hot mot kontinentens humle. För att främja sin humleexport spred Hansan ut osanna rykten om att porsen skulle vara giftig. Pors Snaps de Luxe ingår i Svenska Smaker, en serie med lyxsnapsar som värnar om den svenska snapskulturen och framhäver odlingslandskapets, skogarnas, ängarnas, sjöarnas och kusternas naturliga smaker. Som smaksättare för brännvin och drycker har pors haft mycket stor dryckeshistorisk betydelse och vid sidan av dill, kummin och malört är pors en av de stora nordiska smakerna. Man vet att vikingarna smaksatte sitt mjöd med pors och porsbusken har satt färg och bittersöt beska till gårdsölet så länge öl har bryggts på svenska gårdar.

Bittersöt och välbalanserad smak

Som brännvinskrydda utgör pors en omistlig del av det svenska dryckesarvet. Pors har en rik smakbild och en anmärkningsvärd förmåga att förhöja upplevelsen av sill och klassiska julbordsrätter, exempelvis sill, ost, lax, men den är också en sublim smakförstärkare till söta desserter, ostar och choklad, vilket innebär att det här är en snaps som kan förgylla hela julhelgen. Den bittersöta smaken är mycket karaktäristisk och välbalanserad.

Text: Annika Wihlborg

Nr 136, Pors, 40%: 219 kr

Pors på Systembolaget