Smith’s Glenlivet 1948 – Relik från en svunnen whiskyera

Smith’s Glenlivet 1948 – Relik från en svunnen whiskyera

Glenlivet från 1948 låter smått otroligt. Vi pratar om en ytterst värdefull antikvitet av närmast museala mått, en relik från en svunnen whiskyera som fångats i en tidkapsel. Smith's Glenlivet 1948 är ett stycke whiskykonst, en ytterst värdefull skatt och om man så vill en pensionsförsäkring med mycket goda framtidsutsikter i dubbel bemärkelse.

Under andra världskriget stängdes nästan samtliga destillerier i Skottland. Vete och korn behövdes till bröd, torv till bränsle och inte minst behövdes kolgruve- och destilleriarbetare på andra håll. Destillerierna stängdes eller lades i malpåse, lagerhusen blev militära förråd och jäskaren fick, som på Highland Park, tjänstgöra som badinrättningar för soldaterna. Glenlivet var inget undantag, under kriget låg produktionen nere och i det svårt krigshärjade och delvis sönderbombade landet tog det tid för destillerierna att få upp ångan igen. Efterkrigswhisky från 1940-talet är därför extremt sällsynt – och värdefull.

Glenlivet är whiskyhistoriens viktigaste destilleri. Det var nämligen George Smith som blev den förste som skaffade kunglig licens att tillverka whisky. Smith och Glenlivet banade väg för en helt ny era med större destillerier, kontrollerad produktion och växande affärsmöjligheter. I slutet av 1800-talet hade Glenlivet skaffat sig ett sådant kvalitetsrykte att snart sagt vartenda destilleri i Speyside (även de som låg långt från floden Livet) började använda Glenlivet som ett tillnamn på sina buteljeringar. Familjen Smith behöll kontrollen över destilleriet ända till 1953 och knöt tidigt band med familjen Urquhart och Gordon & MacPhail. Att en whisky från Smith’s era nu finns tillgänglig på den öppna marknaden är sensationellt.

Smaknot:
Smith’s Glenlivet 1948 är en tidstypisk sherrybuteljering, intensivt påverkad av ett klassiskt spansk fat som utvecklat en mörk bärnstensfärgad whisky med massor av sublima smaker som kaffe, choklad, russin, fikon och en närmast otroligt vital ek.

G&M Speyside Collection 1940-tal

glenlivet48__300h
SLUTSÅLD
Smith’s Glenlivet 1948 Rare Vintage 43% 70 cl G&M

Artnr: 82915-01
Pris SB: 57 979 kr
Destillerad: 11 februari 1948
Buteljerad: 26 juli 2010
Ålder: 62 år
Fat: First fill Sherry Butt, Cask 545
Totalt antal: 400 fl.
Antal till Sverige: 1 fl.

Produktblad
SE PÅ SYSTEMBOLAGETS HEMSIDA

Några perspektiv

Tidslinje

I serien ingår även:

Speyside Collection 50-tal →
Speyside Collection 60-tal →
Speyside Collection 70-tal →
Speyside Collection Yngre Buteljeringar →

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08