Springbank på annat sätt – upptäck nya Hazelburn och Longrow

Springbank på annat sätt – upptäck nya Hazelburn och Longrow

 Få destillerier är lika innovativa som Springbank. Det lilla Campbeltown-destilleriet har alltid gått sin egen väg, lite under radarn för destilleribolagen och har därmed varit opåverkade och kunnat utveckla en helt egen stil. Det lilla familjeägda destilleriet har behållit sin särart genom alla år och är på många sätt unikt i Skottland. Nu lanseras tre nya utgåvor, som alla är Springbank, men ändå inte. 

Springbank är ett av få destillerier som tillverkar whisky i olika stilar, och man gör det på sitt alldeles egna vis med helt olika destillationsprocesser. Man gör dels sin klassiska robusta Springbankwhisky som destilleras 2 och 2/3-dels gånger, enligt en metod som är så unik att den brukar kallas Springbanksdestillering. Rent tekniskt innebär den att man destillerar lågvinet från den första destilleringen en extra gång. Men man gör också den hårt rökta Longrow som traditionellt dubbeldestilleras och den trippeldestillerade Hazelburn.

Longrow hör till de rökigare whiskysorterna i Skottland. Den började produceras 1973 med egenmältad malt som torkats under brinnande torv vid destilleriets egen anläggning. Longrow blev omedelbart en succé. De första utgåvorna är i dag veritabla dyrgripar på samlarmarknaden och när nyare Longrow sparsamt släpps är efterfrågan stor över hela världen. Namnet fick whiskyn efter ett mycket gammalt Campbeltown-destilleri som en gång stod där Springbanks parkering ligger idag.

1997 började Springbank experimentera med den då nästan utdöda trippeldestilleringen. Resultatet av den extra körningen genom pannorna blev en kristallklar, nästan krispig och ren sprit. Den började säljas tio år senare och uppkallades då efter Hazelburn, det en gång största destilleriet i Campbeltown, som stängdes 1925.

 

Hazelburn Oloroso 13 Years Old: Säljstart 2017-05-18 (weblansering kl. 10.00)

Hazelburn 13 Years Old Oloroso är en unik specialutgåva från Springbank. Den har lagrats till 100 % på first fill och refill Oloroso-fat. Oloroso är en av de mest kraftfulla och mörka, söta sherrysorterna. Under de tretton åren har vinet utvecklat whiskyn till en godisskål med toffee, choklad, russin, dadlar, fikon och inte minst kaffetoner. Whiskyn är buteljerad i 12 000 flaskor som allokerats till Springbanks utvalda marknader i världen.

Hazelburn-Oloroso_210px SLUTSÅLD
Artnr 40059-01
Pris SB 899 kr
Destillerad Oktober 2003
Buteljerad Mars 2017
Ålder 13 år
Alkoholhalt 47,1 %
Lagring 100% i Oloroso Sherryfat – First och Second Fill Sherry Butts och remade Hoggies
Total produktion 12 000 fl.
Antal till Sverige 552 fl.
PRODUKTBLAD
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

Doft: Initialt russin, marsipan, Demerarasocker följt av mörk sirap, toffee samt träspån likt hos en snickeriverkstad.
Smak: Hemmagjord jordgubbssylt, apelsinzest, brandy, vit choklad, crème Brûlée.
Finish: Apelsinkrokant, gräddig kaffelikör, smörade popcorn, kakaobönor, mockakaffe, apelsinmarmelad.

 


 

Longrow Red 13 Years Old, South African Casks: Säljstart 2017-06-01 (weblansering kl. 10.00)

Longrow Red 13 Years Old får sin karaktär från en mustig sydafrikansk Malbec som har givit whiskyn en intensiv rödbrun färg och härliga vinösa toner. I mötet med torvröken från den kraftfulla dubbeldestillerade Springbanken uppstår en kryddig och mycket smakfull whiskyupplevelse. Vinfaten kommer från Stellenbosch, den sydafrikanska vinindustrins ledande prestigeområde.

Longrow-Red_210px SLUTSÅLD
Artnr 40463-01
Pris SB 899 kr
Destillerad September 2003
Buteljerad April 2017
Ålder 13 år
Alkoholhalt 51,3 %
Lagring Bourbonfat, 12 år
Slutlagring 15 månader i First fill Malbec Barriques från De Toren Private Cellar i Stellenbosch, Sydafrika
Total produktion 9 000 fl.
Antal till Sverige 642 fl.
PRODUKTBLAD
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

Doft: Kustwhiskykaraktär; inleder med saltstänkt havsluft för att övergå i fruktiga toner av röda cocktailkörsbär, björnbär och röda vinbär. Subtil doft av cigarrlåda och tobak slår också igenom.
Smak: Fruktigheten fortsätter med rabarberpaj, äppelmos och plommon. Därefter en charkuteriton av lufttorkad skinka och en mjuk, delikat, ton av torvrök samt samt fortsatt kustwhiskysälta.
Finish: Rödvinstanniner dominerar, kombinerat med en pyrande öppen eld, samt de ständigt närvarande fruktiga noterna av plommon och körsbär.

 


 

Hazelburn 10 Years Old: Säljstart 2017-06-09

Hazelburn 10 Years Old är Springbank i sin renaste form. Trippeldestilleringen gör den helt orökta whiskyn ytterst finstämd och elegant, utan ett spår av off-notes. Det är nästan som att dricka en Chablis, fast på skotska och med 10 år på ek. Hazelburn 10 Years Old ingår i Springbanks ”core range” och är ett av de allra främsta exemplen på trippeldestillerad, lätt, blommig whisky som finns.

Hazelburn10_210px SLUTSÅLD
Artnr 99926-01
Pris SB 676 kr
Ålder 10 år
Alkoholhalt 46,0 %
Lagring Bourbonfat, +10 år
Total produktion Produceras löpande. Hazelburn och Longrow står för 20% av Springbanks totala produktion
Antal till Sverige 186 fl.
PRODUKTBLAD
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

Doft: Päron och bakade äpplen följs av honungslika noter med fudge-kola
Smak: Vanilj, honung samt lätt smak av lakrits som följs av en fräsch ton av citruszest.
Finish: Mjölkchoklad med lite gräddiga texturer.

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående