Nikkas två eleganter

Nikkas två eleganter

Pure Malt Red och Coffey Grain är två av de mest eleganta whiskysorterna i Nikkas breda portfölj. De är båda designade som blommiga fruktskålar efter klassisk skotsk förlaga, men i båda fallen har den japanska noggrannheten och perfektionen tagit ambitionen längre än så.

Den japanska whiskyn har mer eller mindre vänt upp och ner på whiskymarknaden. Efter att i många år ha varit förbehållen ett fåtal kännare har den blivit storsäljare över hela världen. I kölvattnet från Nikkas draglok har whisky från en lång rad nya länder rönt stor framgång. Den utvecklingen hade knappast varit möjlig om inte den japanska whiskyindustrin banat vägen. Nu lanseras en av plogbilarna på Systembolaget, det är den sidenlena och eleganta Nikka Pure Malt Red.

Pure Malt Red

Nikka Pure Malt Red har varit en signaturwhisky för Nikka sedan 1984 då den för första gången lanserades i Japan. Det var en av de första whiskysorter som Nikka började marknadsföra för att nå en bredare publik. Man ville presentera en elegant och fruktig whisky som skulle attrahera den japanska marknaden där man var ganska ovan vid kraftfullare whisky. För att komma till den lätta smakbild man ville nå valde man whisky från det då unga Sendai Distillery. Det destilleri som Masataka Taketsuru låtit designa 15 år tidigare just för att tillverka en fruktig och lätt whisky som skulle användas som mjukgörare och kontrast till den mer robusta whiskyn från bolagets första destilleri Yoichi. Han ville också hitta smaker som skulle appellera till en yngre publik och inte minst till kvinnor som i allt större grad hade börjat anamma ett västerländskt bar- och uteliv. Namnet Sendai Distillery användes ända inpå 2000-talet innan man beslutade att konsekvent använda fabriksnamnet Miyagikyo på sina buteljeringar. I dag är Miyagikyo Nikkas största destilleri och man producerar sin lätta och eleganta whisky i åtta traditionella pot stills och i en dubbel uppsättning Coffey stills, som för ovanlighetens skull också används till att göra maltwhisky.

Nikka Pure Malt Red var en av hörnpelarna i den färgtriptyk (Red, Black White) med olika whiskytyper som Nikka valde att producera. Recepten komponerades ursprungligen för den japanska marknaden men proportionerna har varierat genom åren och har, åtminstone stundtals, också inkluderat skotsk whisky. 1989 blev Nikka det första japanska bolag som förvärvade ett skotskt destilleri då Ben Nevis knöts till bolaget.

Nikka Pure Malt Red är designad för att vara en fruktig och elegant whisky. Den består huvudsakligen av minst 10-årig maltwhisky från Miyagikyo och kryddas därefter försiktigt upp med Yoichi för att få lite mer muskler och fyllighet. Den är lagrad på återfyllda bourbonfat som kolats om före fyllningen för att ge dem ett nytt renande kolskikt och väcka liv i ekens inre.

Nikka gick sommaren 2015 ut och berättade att man avsåg att göra om hela sin range. Gamla åldersmärkta trotjänare skulle försvinna och ersättas av fler icke åldersgivna utgåvor. Skälet till detta var dels att efterfrågan helt tömt lagerhusen på äldre whisky, men också att man ansåg att blandwhisky-sorterna, i synnerhet ”blended malts” hade en så övertygande kvalitet att man ville fokusera mer på dem. Nikka Pure Malt Red fick vara kvar, men nu talas det mer och mer om att den kommer att ersättas av en 10-årig singelmalt från Miyagikyo. Därför är det ett utmärkt tillfälle för alla vänner av Nikkas färgserie att köpa hem ”Red” nu.

Nikka-Pure-Malt-Red

Nikka Pure Malt Red 43 %

Säljstart: 8 dec, webblansering kl. 10.00 samt i vinkällarbutikerna
Artnr: 40016-02
Pris SB: 539 kr (500 ml)
Kategori: Blended Malt Whisky (tidigare Vatted Malt)
Destilleri: Miyagikyo + mindre andel Yoichi
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Kolade, ombyggda, refill bourbonfat
Antal till Sverige: 1038 fl.

Först möts man av en betagande doft av apelsin och konserverade frukter som blandas med en liten ton av blommighet. Smaken är mycket elegant där den dominerande fruktigheten, äpplen, mogna päron och persika, övergår i en stillsam rökig honungston. Eftersmaken är balanserad och blommig med en fruktighet som långsamt klingar av.

Beställ på Systembolaget


Coffey Grain

I mitten av 1960-talet köpte Masataka Taketsuru två skotska kolonnpannor som fraktades över till Kobe där tanken var att de skulle användas för att producera grainwhisky. Men efter en jordbävning i Kobe-området valde man att flytta upp dem till Sendai i nordöst. Där de fick börja tjänstgöra vid Miyagikyo redan vid starten 1969. Miyagikyo är veterligen ett av ytterst få destillerier som använder sådana pannor till både grain- och maltwhisky. Att destillera mältat korn i kolonn ger ett lågt spritutbyte och moderna graindestillerier låter inte sina anläggningar användas på ett så ”oekonomiskt” vis.

Till skillnad från annan kolonndestillerad grainsprit är den som produceras vid Miyagikyo gjord på majs. Majs var en vanlig råvara i den skotska grainindustrin fram till 1900-talets sista decennier då vete blev i stort sett allenarådande. Majs ger en sötare och fruktigare sprit och bidrar till att utveckla en silkeslen whisky med en närmast liköraktig fruktighet. Nikka Coffey Grain är förmodligen den grainwhisky som vunnit flest guldmedaljer vid de stora internationella dryckestävlingarna. Inte mindre än 13 gånger har den blivit utsedd till Japans bästa grainwhisky och senast vann den guldmedalj på Stockholm Beer and Whisky Festival. Den har en genomsnittlig ålder på tolv år, vilket är närmast sensationellt ungt för att vara en grainwhisky av så sällsynt hög kvalitet. Grainwhisky brukar behöva 25, 30 kanske ännu fler lagringsår innan man tänder alla ljusen i kristallkronan.

Nikka-Coffey-Grain

Nikka Coffey Grain 45 %

Säljstart: Prissänkt från 18 okt (tidigare 729 kr)
Artnr:11675-01
Pris SB: 649 kr (700 ml)
Kategori: Single Grain Whisky (100 % majs)
Destilleri: Miyagikyo
Alkoholhalt: 45 %
Fat: Kolade, ombyggda, refill bourbonfat

I doften möter en våg av mogna päron, Ahlgrens bilar, en angenäm citrus som välver över i blodapelsin och därefter i blommiga toner och kokos. Smaken ger oss massor av mogen frukt och söta inslag av godis, mjölkchoklad och honung. Där finns även konserverade päron, nektariner och vanilj. Eftersmaken är fruktig med vaniljglass, Päronsplit och gräddkola.

Beställ på Systembolaget 


 

Mer från Nikka på Systembolaget

Nikka-all-malt-3

Nikka All Malt

Beställ på Systembolaget

Nikka-from-the-barrel-3

Nikka from the Barrel

Beställ på Systembolaget

Nikka-coffey-malt

Nikka Coffey Malt

SLUTSÅLD

 

Super-Nikka 2

Super Nikka

Beställ på Systembolaget

Nikka-pure-malt-black-3

Nikka Pure Malt Black

SLUTSÅLD

Nikka-12-YO-2

Nikka 12 years

Beställ på Systembolaget

 

 

 

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08