Local Barley – en hyllning till Campbeltown

Local Barley – en hyllning till Campbeltown

Local Barley 2017 är den tredje utgåvan i en serie om fem som hyllar Campbeltown som stad och whiskyregion. Regionens särart har alltid präglat Springbanks whisky och med Local Barley slår man vakt om denna och sitt historiska ursprung.

När Springbank 2001 lanserade en 36-årig whisky som de kallade Local Barley skrev man ett stycke whiskyhistoria. I dag är denna buteljering ett högoktanigt samlarobjekt, berömt för makalösa recensioner och auktionspriser som slår i taket. 2015 buteljerades den första utgåvan i en ny generation av den berömda whiskyn från 1965. Under en femårsperiod ska en ny Local Barley, som var för sig manifesterar Springbanks hemvist, lanseras varje år.

Med två ord ”Local” och ”Barley” fångar Springbank sin själ. Springbank är på många sätt det mest lokala destilleriet i Skottland. Inte bara för att det ligger avsides, långt nere på Kintyre-halvön, dit bara flera timmar långa småvägar leder. I den forna så blomstrande lilla whiskystaden Campbeltown har alltid allting varit just lokalt. När andra destillerier stängde sina maltgolv och började skicka efter mältat korn med lastbilar, blev transporterna för långa och dyra till Springbank, så man fortsatte att mälta hemma. Och när andra började lagra sin whisky i centrala lager så fortsatte Springbank att lagra och buteljera som man alltid hade gjort i Campbeltown. Man tog torven en bit utanför stan, som man gjort i 200 år, man fortsatte destillera på sitt omständliga och krångliga sätt, som varje whiskybok går bet på att förklara, men som man alltid gjort, och personalen, från mashmen till managers, hämtade man, precis som man alltid har gjort, bland vanliga Campbeltownbor. Det lokala formar Springbank och präglar på många sätt whiskyn på ett sätt som är ovanligt på andra destillerier. Därför är Local Barley ett så rättvisande namn. Det kunde lika gärna varit ”Local Whisky”.

Springbank köper sin malt från gårdar utanför Campbeltown och när det gäller Local Barley-serien är man noggrannare än så och anger såväl kornsort och vem man låtit odla kornet. De två senaste utgåvorna av Local Barley har destillerats av kornsorterna Bere och Prisma. Bere är ett mycket gammalt sexradigt-korn, som haft stor betydelse för whiskyindustrin i äldre tider. Prisma är en modernare sort som började användas på 1990-talet. 2017 års Local Barley har mältats av Belgravia, en effektiv kornsort som tillsammans med Optic är en av de vanligaste sorterna i dagens whiskyindustri. Mycket få destillerier anger vilket korn de använder, oftast är det blandningar av flera, men att som Springbank göra det möjligt att uppleva vad den enskilda kornsorten betyder för smakutvecklingen berikar onekligen nöjet av att prova deras whisky.

2005 såddes Belgravia på West Bank Farm, 4 miles utanför Campbeltown. På hösten detta år skördades kornet och lades på gårdens silo till dess att Springbank köpte skörden och lät mälta det på sina klassiska maltgolv. Juni 2007 destillerades malten och tappades upp på bourbon- och sherryfat. Whiskyn buteljerades i november 2017, vid en mäktig alkoholhalt på 57,3 %.

 Springbank Local Barley Bottle

Springbank Local Barley 10 Years Old
(2017 buteljering)

Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40161-01
Pris SB: 1 148 kr
Destillerad: Juni 2007
Buteljerad: November 2017
Alkoholhalt: 57,3 % Fat: 70 % Bourbon – 30 %
Sherry Kornsort: Belgravia från West Backs Farm Totalt antal: 9 000 fl.
Antal till Sverige: 624 fl.

Doften har söta toner av citrus, mjuk och elegant med en lätt ton av rök. Smaken har en tydligare torvighet, ganska oljig i texturen med behagliga toner av vanilj och honung som klingar av i en lång eftersmak med apelsinchoklad, romerska bågar och malt.

Beställ på Systembolaget


 

Symposion_rariteter_21Svårfångade rariteter i storstilad webblansering

Fem svårfångade rariteter från Gordon & MacPhail; Glenburgie 1966, Longmorn 1967, Linkwood 1973, Strathisla 1969 och Glen Grant 50 yo. Alla lagrade på förstagångsfyllda sherryfat. Läs mer

 

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08