Local Barley – en hyllning till Campbeltown

Local Barley – en hyllning till Campbeltown

Local Barley 2017 är den tredje utgåvan i en serie om fem som hyllar Campbeltown som stad och whiskyregion. Regionens särart har alltid präglat Springbanks whisky och med Local Barley slår man vakt om denna och sitt historiska ursprung.

När Springbank 2001 lanserade en 36-årig whisky som de kallade Local Barley skrev man ett stycke whiskyhistoria. I dag är denna buteljering ett högoktanigt samlarobjekt, berömt för makalösa recensioner och auktionspriser som slår i taket. 2015 buteljerades den första utgåvan i en ny generation av den berömda whiskyn från 1965. Under en femårsperiod ska en ny Local Barley, som var för sig manifesterar Springbanks hemvist, lanseras varje år.

Med två ord ”Local” och ”Barley” fångar Springbank sin själ. Springbank är på många sätt det mest lokala destilleriet i Skottland. Inte bara för att det ligger avsides, långt nere på Kintyre-halvön, dit bara flera timmar långa småvägar leder. I den forna så blomstrande lilla whiskystaden Campbeltown har alltid allting varit just lokalt. När andra destillerier stängde sina maltgolv och började skicka efter mältat korn med lastbilar, blev transporterna för långa och dyra till Springbank, så man fortsatte att mälta hemma. Och när andra började lagra sin whisky i centrala lager så fortsatte Springbank att lagra och buteljera som man alltid hade gjort i Campbeltown. Man tog torven en bit utanför stan, som man gjort i 200 år, man fortsatte destillera på sitt omständliga och krångliga sätt, som varje whiskybok går bet på att förklara, men som man alltid gjort, och personalen, från mashmen till managers, hämtade man, precis som man alltid har gjort, bland vanliga Campbeltownbor. Det lokala formar Springbank och präglar på många sätt whiskyn på ett sätt som är ovanligt på andra destillerier. Därför är Local Barley ett så rättvisande namn. Det kunde lika gärna varit ”Local Whisky”.

Springbank köper sin malt från gårdar utanför Campbeltown och när det gäller Local Barley-serien är man noggrannare än så och anger såväl kornsort och vem man låtit odla kornet. De två senaste utgåvorna av Local Barley har destillerats av kornsorterna Bere och Prisma. Bere är ett mycket gammalt sexradigt-korn, som haft stor betydelse för whiskyindustrin i äldre tider. Prisma är en modernare sort som började användas på 1990-talet. 2017 års Local Barley har mältats av Belgravia, en effektiv kornsort som tillsammans med Optic är en av de vanligaste sorterna i dagens whiskyindustri. Mycket få destillerier anger vilket korn de använder, oftast är det blandningar av flera, men att som Springbank göra det möjligt att uppleva vad den enskilda kornsorten betyder för smakutvecklingen berikar onekligen nöjet av att prova deras whisky.

2005 såddes Belgravia på West Bank Farm, 4 miles utanför Campbeltown. På hösten detta år skördades kornet och lades på gårdens silo till dess att Springbank köpte skörden och lät mälta det på sina klassiska maltgolv. Juni 2007 destillerades malten och tappades upp på bourbon- och sherryfat. Whiskyn buteljerades i november 2017, vid en mäktig alkoholhalt på 57,3 %.

 Springbank Local Barley Bottle

Springbank Local Barley 10 Years Old
(2017 buteljering)

Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40161-01
Pris SB: 1 148 kr
Destillerad: Juni 2007
Buteljerad: November 2017
Alkoholhalt: 57,3 % Fat: 70 % Bourbon – 30 %
Sherry Kornsort: Belgravia från West Backs Farm Totalt antal: 9 000 fl.
Antal till Sverige: 624 fl.

Doften har söta toner av citrus, mjuk och elegant med en lätt ton av rök. Smaken har en tydligare torvighet, ganska oljig i texturen med behagliga toner av vanilj och honung som klingar av i en lång eftersmak med apelsinchoklad, romerska bågar och malt.

Beställ på Systembolaget


 

Symposion_rariteter_21Svårfångade rariteter i storstilad webblansering

Fem svårfångade rariteter från Gordon & MacPhail; Glenburgie 1966, Longmorn 1967, Linkwood 1973, Strathisla 1969 och Glen Grant 50 yo. Alla lagrade på förstagångsfyllda sherryfat. Läs mer

 

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående