Svårfångade rariteter i storstilad webblansering

Svårfångade rariteter i storstilad webblansering

Whisky som inte finns är inte alldeles lätt att få tag på. Och whisky som inte borde finnas är inte mycket lättare – om det inte vore för Gordon & MacPhail som gång på gång gör det omöjliga möjligt. Ännu en gång rullar whiskyvärldens sigillbevarare fram antika rariteter som för länge sedan borde varit slut. Den 1 februari kl 10.00 bör alla vänner av ytterst exklusiv whisky vara inloggade på Systembolagets beställningssida.

Den nya armadan från Gordon & MacPhail destillerades i en tid när knappt någon i Skottland brydde sig om singelmalt. Den rann genom tappkranarna för ett halvt sekel sedan. Den kommer från direkteldningens och golvmältningens era, från en tid när whisky var scotch, när singelmalt blandades till oigenkännlighet och gömdes bakom etiketter som Long John, J&B, Ballantines och mängder av andra storsäljande varumärken.

Gordon & MacPhails George Urquhart tänkte annorlunda. Han förstod som en av få att det bara är kvalitet som räknas i längden. Vid den här tiden var han som mest aktiv i familjeföretaget. Genom ett ständigt sökande efter bra whisky att fylla på fat och genom sin passion för långlagrad singelmaltwhisky blev han en välkommen gäst på snart sagt vartenda destilleri i Speyside. Hos några vann han så stort förtroende att de helt enkelt gav honom exklusiv rätt att sälja deras whisky som Gordon & MacPhails singelmalt. Tack vare en närmast kuslig framsynthet valde George Urquhart att fylla mängder med fat med sikte på en mycket avlägsen framtid. Gordon & MacPhail importerade stora mängder sherry som såldes över hela Storbritannien och de hade därför tillgång till nytömda sherryfat i stora mängder. Dessa fat tjusar nu en hel whiskyvärld och gör det omöjliga möjligt. I dag har den här whiskyn blivit dyrgripar och samlarobjekt och Gordon & MacPhail är ytterst sparsamma med arvet från ”Uncle George”. Det är bara de marknader där Gordon & MacPhail har långvariga relationer som kommer ifråga när dessa buteljeringar får möjlighet att äntligen, efter ett halvt sekel på fat, få möta sin köpare.

Vi kan nu kan nu med vördnad och stolthet erbjuda inte mindre än fem av dessa ytterst exklusiva buteljeringar. Det rör sig uteslutande om sherrylagrad Speysidewhisky, den region som ligger närmast Gordon & MacPhails hjärta, och den region som Gordon & MacPhail, mer än någon annan hjälper oss att uppleva, såväl i dag som från mycket avlägsna tider.

 

Glenburgie 1966 Rare Vintage 43 % G&M

Glenburgie har kanske den mest fruktiga och blommiga stilen av alla Speysides destillerier. Glenburgie är mycket gammalt och visar sällan upp sig som singelmalt. Whiskyn har nästan uteslutande blandats till Ballantine’s och fått förbli en okänd storstjärna som endast ett fåtal känner till. Men skaran av fans tillhör de mest entusiastiska.

En mycket elegant whisky från ett förstagångs sherryfat med subtila sherrytoner och en markant kryddig fruktighet. Eftersmaken klingar av i mörk choklad och en stillsam rökslinga.

  40187-01

SLUTSÅLD
Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 
40187-01
Pris: 
11 509 kr
Destillerad: 
1966
Buteljerad: 
2014
Alkoholhalt: 
43 %
Fat: 
1st fill Sherry Hogshead
Antal till Sverige: 
6 fl.

Beställ på Systembolaget


 Longmorn 1967 Rare Vintage 43 % G&M

Longmorn är också ett av de mer sällan buteljerade destillerierna. Många gånger är det just Gordon & MacPhail som har gjort det möjligt att uppleva detta historiska destilleri, som blev själva måttstocken för japanska whiskyn. Longmorn har visat sig vara ett av de destillerier som allra bäst står upp emot ek och ålder. Gammal Longmorn är närmast en poetisk upplevelse.

En intensiv och vinös sherryskönhet i den klassiska first fill-stilen. Här finns kryddigheten, fruktigheten och den lätta citrusen som nödtorftigt döljer lager på lager av choklad, russin, och marsipan.

 40188-01

SLUTSÅLD
Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40188-01
Pris: 11 096 kr
Destillerad: 1967
Buteljerad: 2015
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st fill Sherry Butt
Antal till Sverige: 6 fl.

Beställ på Systembolaget


Linkwood 1973 Rare Vintage 43 % G&M

Linkwood är ett av de fördolda destillerier som gav Gordon & MacPhail i uppdrag att buteljera deras singelmaltwhisky. Och som de har gjort det. Linkwood anses av många vara Speyside-whiskyns kronjuvel, sällan sedd, sällan buteljerad, men ytterligt respekterad av varenda destillerichef i Skottland.

Klassisk sherrylagrad whisky där förstagångsfatet har skapat en sherrybomb där färg, kryddor, smaker och kraftfullhet tar oss med till en whiskyera som inte längre finns. Smaken är honungs-stinn, där finns örter, mandel, en frisk jordighet och våg på våg av intensiv oloroso-sherry.

40190-01

SLUTSÅLD
Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40190-01
Pris: 7 901 kr
Destillerad: 1973
Buteljerad: 2013
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st fill Sherry Butt
Antal till Sverige: 12 fl.

Beställ på Systembolaget


Glen Grant 50 Years Old Rare Vintage 43 % G&M

Ett first filled olorosofat i tungviktsklass. Det här är whisky i klassisk old school-stil som destilleriet själva bara avundsjukt kan betrakta i Gordon MacPhails skattkammare i Elgin. Med tanke på dess ålder är också prisläget mycket rimligt värderat.

Russin, dadlar, fikon i en veritabel uppercut som går över i en stillsam smekning av choklad, citrus, nötter och mängder med exotiska frukter. I finalen kommer kaffe och äppelpaj och allt rundas av i en halvsekelgammal rökdimma som en hälsning från en tid som inte längre finns.

40191-01

SLUTSÅLD
Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40191-01
Pris: 8 995 kr
Destillerad: > 50 år sedan
Buteljerad: 2016
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st fill Sherry Butt
Antal till Sverige: 24 fl.

Beställ på Systembolaget


Strathisla 1969 Rare Vintage 43 % G&M

Skottlands vackraste destilleri har fått viga sitt liv åt den världsberömda blendwhiskyn Chivas Regal. Detta urgamla destilleri med sitt pagodtak har blivit själva symbolen för destillerier världen över. Singelmalten har i stor utsträckning förvaltats av Gordon & MacPhail och blivit en av deras mest hyllade ”distillery labels”.

Här möter oss en engelsk fruktkaka indränkt i sherry, kanderat socker, aprikoser och plommon i en sprängfylld fruktskål. I eftersmaken finns en subtil klang av grapefrukt och citron.

 40189-01

SLUTSÅLD
Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40189-01
Pris: 9 416 kr
Destillerad: 1969
Buteljerad: 2014
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st fill Sherry Butt
Antal till Sverige: 12 fl.

Beställ på Systembolaget


our_process_malting_22Local Barley – en hyllning till Campbeltown

Springbanks Local Barley-serie är en hyllning till Campbeltown och till de smaker som varje singel-kornsort utvecklar. Local Barley 10 yo är en singel-singelmalt destillerad på Belgravia-korn. Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08