test jr

test jr

Sett i den historiska backspegeln är 1980-talet ett av de mest dramatiska decennierna i whiskyindustrins historia. Det var årtiondet med uppgång och fall, när produktionen moderniserades och när singelmalt på allvar började bli en vara som såldes i allt större volymer. 1980-talet är whiskyns stora brytningstid. Att prova whisky från detta årtionde är som att smaka på mötet mellan en ny tid och en gammal. Nu ger Gordon & MacPhail oss möjligheten med tre nya fascinerande buteljeringar.

1980-talet var inte bara de snedkammade syntluggarna och de bångstyriga hårdrocksfrisyrernas årtionde. Sett i historiens backspegel var det kanske främst ett årtionde när vårt samhälle förändrades. Det gamla industrisamhället började monteras ned, tv-kanalerna blev fler och fler, man skulle gå kurs i data och vi fick höra talas om något som kallades internet. IT-åldern tog sina första stapplande steg och ekonomerna började prata om den nya ekonomin. I Sverige skenade arbetslösheten, stora industrier stängdes, andra slogs samman eller flyttade utomlands. Sågverken, glasbruken och textilfabrikerna behövde inte längre hundratals anställda, samhällets hjul snurrade allt fortare ändå. Och vi fick lära oss nya ord som strukturrationalisering och synergieffekt. Vad har då detta med whisky att göra? Egentligen mycket. Under 1980-talet slog nämligen förändringen allt hårdare även mot den gamla whiskyindustrin, en ny tids chefer flyttade in på kontoren och det som en gång varit blev till något annat.

 I början av 1980-talet jobbade fler människor än någonsin i den skotska whiskyindustrin. De större destillerierna hade hundratals anställda. Man fyllde fler fat än någonsin och trodde sig se en strålande framtid... 

I början av 1980-talet jobbade fler människor än någonsin i den skotska whiskyindustrin. De större destillerierna hade hundratals anställda. Man fyllde fler fat än någonsin och trodde sig se en strålande framtid starkt driven av förbättrad distribution, en ny tids marknadsföringsmöjligheter och ökad stordrift. Man investerade i produktionskapacitet, drog i gång destillerier som legat i malpåse och allt såg ljust ut. Men så kraschade allt. Plötsligt förändrades människors dryckesvanor. Whisky on the rocks som helt dominerat i barer över hela världen blev plötsligt omodernt. Istället skulle man dricka drinkar. Vi som var med sprang och köpte oss en drinkbok, en shaker och en flaska Grenadin. Vi skulle blanda Tom Collins, San Fransisco, Gröna Hissen och allt vad den nya tidens drinkar hette. Whisky förpassades långt in i barhyllorna. De skotska lagerhusen svämmade över av osåld whisky, samtidigt producerades mer råsprit än någonsin. Resultatet blev det som kom att kallas ”The Whisky Loch” – ett hav av osåld whisky.

Mer info om andra bransher
Mer info om andra bransher

 1980-talets whisky är brytningstidens whisky. De första åren präglades av det klassiska hantverket och de sista av en ny eras whisky. 

1980-talets whisky är brytningstidens whisky. De första åren präglades av det klassiska hantverket och de sista av en ny eras whisky. Det är bland annat detta som gör 1980-talswhiskyn intressant. Den speglar ett paradigmskifte, en förändring och ett intåg i en tid när man gick från att producera gammaldags whisky för blendindustrin till modern whisky som skulle säljas som singelmalt.

Anrika Gordon & MacPhail är naturligtvis också en del av detta skeende. Under början av årtiondet åtnjöt de fortfarande en solitär särställning som singelmaltwhiskyns främsta banérförare, men mot slutet av samma decennium började fler och fler destilleribolag marknadsföra sig och sin egen singelmalt. 1988 blev ett märkesår. Då lanserade Diageo Six Classic Malts och snart var singelmalten och regiontanken cementerad i hela industrin. De gamla skattelagsgränserna upphöjdes till smakgränser och branschen fick ett knivskarpt marknadsföringsverktyg som fortfarande omhuldas med oförminskad frenesi.

Den första och andra mars har vi glädjen av att kunna lansera tre mycket intressanta 80-talsbuteljeringar från Gordon & MacPhail. Som alltid när det gäller Gordon & MacPhail handlar det om att smaka på whiskyhistorien.

 


LONGMORN RARE VINTAGE 1983

Speysidedestilleriet Longmorn är ett av de mer undanskymda men desto mer spännande av Speysides många destillerier. Det var här som Masataka Taketsuru detaljstuderade den skotska whiskytillverkningen på 1920-talet innan han började destillera hemma i Japan och så småningom byggde en kopia borta på Hokkaido. Longmorn har sällan sålts som singelmalt utan mest fått tjänstgöra som pumphus till Chivas Regal och andra blendmärken. Longmorn har blivit en whisky för whiskykännare, svårfångad, intressant och alltid med en fabulös kvalitet.

Gordon & MacPhails buteljering bjuder på en behaglig sherrymogen whisky, med rika inslag av mandel, nötter och en lång vinös och omfamnande eftersmak.

GM_Rare_Vintage_Longmorn_1983_43_70cl

Säljstart: Torsdag 1 mars, webblansering kl 10.00
Artnr: 40203-01
Pris: 4 183 kr
Destillerad: 1983
Buteljerad: 2014
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill Sherry Puncheon
Antal till Sverige: 36 fl.

Beställ på Systembolaget


MORTLACH RARE VINTAGE 1984

Mortlach är också ett destilleri av stor whiskyhistorisk betydelse. Ursprungligen var det ett av de klassiska ”Seven stills of Dufftown”. Det var här som William Grant var bokhållare i många år medan han sparade varenda penny han tjänande så att han sent i livet kunde förverkliga sin livsdröm och bygga sitt Glenfiddich. Mortlach är ett av de destillerier som hade djupast samarbete med Gordon & MacPhail och man skrev långtgående kontrakt om fatfyllning. I dag är flera av Gordon & MacPhails mest exklusiva fat just Mortlach. Häromåret buteljerades exempelvis världens äldsta Whisky, en Mortlach 1938. Mortlachs singelmalt är ytterligt respekterad och är numera en prioriterad del av stora Diageos singelmaltportfölj.

Här möter vi en sherrystinn förstafatsfyllning med alla de klassiska tonerna av russin, dadlar fikon och vinösa smaker.

GM_Rare_Vintage_Mortlach_1984_43_70cl

Säljstart: Fredag 2 mars, små partier
Artnr: 40204-01
Pris: 3 935 kr
Destillerad: 1984
Buteljerad: 2014
Alkoholhalt: 43 %
Fat: First fill Sherry butt.
Antal till Sverige: 42 fl.

Beställ på Systembolaget


HIGHLAND PARK 1989 MACPHAIL’S COLLECTION

Highland Park är ett egensinnigt destilleri som ligger lite isolerat på Orkneyöarna, något under radarn från övriga whiskyvärlden. Som ett av mycket få destillerier gör man whisky på ett hårt kalkrikt vatten och här lever ännu den gamla klassiska golvmältningen. Den egenmältade malten täcker i dag en betydande del av den rökmalt som används vid destilleriet. Torven som används på Highland Park är också betydelsefull för den speciella smaken. Den kommer från lokala torvmossar och eftersom det aldrig vuxit träd på Orkneyöarna är sammansättningen av de förmultnande växtdelarna helt annorlunda än på andra håll i Skottland. I det här fallet är whiskyn lagrad på ett amerikanskt exbourbonfat som byggts om till en hogshead, vilket är mycket ovanligt när det gäller Highland Park från dessa år.

Det är en mild och finstämd whisky med härliga toner av kokos, vanilj och ljunghonung, insvept i en behaglig och stillsam lite rökig ekslinga.

GM_The_MacPhails_Collection_Highland_Park_1989_43_70cl

Säljstart: Fredag 2 mars, små partier
Artnr: 40206-01
Pris: 2 402 kr
Destillerad: 1989
Buteljerad: 2016
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill American Hogshead
Antal till Sverige: 96 fl.

Beställ på Systembolaget

 

 

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående