Cadenhead – en whiskystory att fascineras av

Cadenhead – en whiskystory att fascineras av

Många destillerier och buteljerare har mustiga historier att berätta om sitt ursprung och olika händelser under ibland sekelgamla epoker. Cadenhead har en av de mer fascinerande. Detta Aberdeen-företag som uppkallats efter en poet och som gick under klubban i vad som beskrivits som världens främsta dryckesauktion någonsin.

CadenheadDe flesta företag som buteljerar whisky från olika destillerier är småpojkar i jämförelse med Cadenhead, åtminstone om vi talar ålder. Cadenhead drog igång långt innan blendwhiskyn uppfanns av Andrew P. Usher nere i lågländerna, långt innan Coffeypannorna revolutionerande whiskyindustrin och långt innan smarta affärsmän börjat se whisky som en lönsam handelsvara. Vi ska till Aberdeen, till Netherkirkgate 47 där George Duncan grundade en vin- och dryckesagentur 1842. I sanningens namn ska det sägas att det skulle dröja innan whisky kom upp på hyllorna i butiken. Vid den här tiden var whisky något som mest såldes till barerna, och ofta i lönn av uppretade highlanders som vägrade acceptera överstatliga dumheter som att betala skatt till stat och krona.

Affärerna gick bra. I den fattiga sjömansstaden Aberdeen låg pengarna till vin och brännvin överst i plånboken och George Duncan kunde snart ta hjälp av sin svåger William Cadenhead som var ett aktat namn i staden och känd som en betydande viktoriansk poet. I början av 1900-talet gick William Cadenhead ur tiden och hans brorson Robert W. Duthie tog över. Nu utvecklades affärerna med singelmaltwhisky och man började också handla med demerara-rom från brittiska Guyana. Duthie var en god affärsman som förstod betydelsen av marknadsföring och han lät sitt varumärke synas i många sammanhang i Skottlands största städer. Men 1931 slog katastrofen till, Duthie skulle gå över gatan till ett möte med sin bankman, han såg inte spårvagnen som kom från höger och han dog på gatan utanför sitt kontor.

Cadenhead-shop

Den excentriska Miss Ann

Det går många berättelser om Miss Ann oliver, kvinnan som drev Cadenhead till ruinens brant och som framtvingade whiskyvärldens allra mest exklusiva dryckesauktion.

Mer om Miss Ann och den stora whiskyauktionen

Familjen Springbank tar över

Efter auktionen på Christie’s stod Cadenhead med nya ägare – även de kända för att göra saker och ting på sitt eget vis.

Mer om nya regin och dagens Cadenhead

 


 

Glenrothes Small Batch 1996 (20 yo)

Glenrothes är destilleriet som bär på fler spökhistorier än något annat i Skottland. Det ligger vid en nedlagd gammal kyrkogård i utkanten av Rothes i hjärtat av Speyside. Glenrothes historia går hand i hand med den berömda blendwhiskyn Cutty Sark. I det här fallet har kvalitetsansvarige Mark Watt plockat ut fyra bourbon Hogsheads som destillerades 1996.

Smaknoter
Glenrothes SLUTSÅLD
Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40205-01
Pris: 1 132 kr
Destillerad: 1996
Buteljerad: 2017
Ålder: 20 år
Alkoholhalt: 51,3 %
Fat: 4 x Bourbon Hogsheads
Total antal: 1 314 fl.
Antal till Sverige: 60 fl.

Beställ på Systembolaget 


Glenallachie Single Cask 1992 (25 yo)

När provade man en Glenallachie senast? Detta unga destilleri firar 50 år i år där det ligger i Aberlour intill sin berömda granne. Det är mycket sällan som detta destilleri har tillåtits möta sin publik som singelmalt. Första gången så sent som 2005. Originalbuteljeringar härifrån är inte lätta att komma över. Istället har all whisky som producerats vid Glenallchie blandats ner i franska storsäljaren Clan Campbell och andra stora blendsorter. Här möter oss denna rara fågel hämtad från ett singelfat, en bourbon hogshead som destillerades 1992. Buteljeringen omfattade endast 294 flaskor.

Smaknoter
Glenallachie


Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40209-01
Pris: 1 539 kr
Destillerad: 1992
Buteljerad: 2018
Ålder: 25 år
Alkoholhalt: 58,7 %
Fat: 1 x Bourbon Hogshead
Total antal: 294 fl.
Antal till Sverige: 240 fl.

Beställ på Systembolaget


Glenburgie Single Cask 1992 (25 yo)

Glenburgie är ett destilleri som på senare år ha fått mer och mer uppmärksamhet bland whiskyentusiaster. I synnerhet har deras äldre bourbonlagringar ofta fått smakdomare att tända alla ljusen i kristallkronan. Länge har ägarbolaget Chivas Brothers sett till att whiskyn från Glenburgie försvinner till Ballantines. Men på senare år har en hel del oberoende buteljerare formligen förfört marknaden med underbara utgåvor från Glenburgie. Nu har Cadenhead tappat upp en smörkolabomb från ett solitärt bourbonfat som gav 204 flaskor.

Smaknoter
Glenburgie


Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40210-01
Pris: 1 585 kr
Destillerad: 1992
Buteljerad: 2018
Ålder: 25 år
Alkoholhalt: 50,2 %
Fat: 1 x Bourbon Hogshead
Total antal: 204 fl.
Antal till Sverige: 174 fl.

Beställ på Systembolaget

 


Fler aprilnyheter

SPRINGBANK LEVERERAR IGEN
Vi har fått loss tre nya buteljeringar från Springbank. En tolva på fatstyrka, en ny Longrow i rödvinsserien och dessutom några få flaskor av dyrgripen 25 YO.
Läs mer

SVÅRFÅNGAD ISLAYWHISKY
Single Cask-buteljeringar från Islay är en paradgren för Cooper’s Choice. Vad sägs till exempel om en 27-årig Bunna eller en rökbomb från Port Charlotte?
Läs mer

FRÅN VÄNNERNA I ELGIN
Clynelish och Caol Ila är destillerier som sällan sviker – detsamma brukar gälla Gordon & MacPhail.
Läs mer

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående