Cooper’s Choice – den svårfångade Islaywhiskyns mästare

Cooper’s Choice – den svårfångade Islaywhiskyns mästare

Den Glasgowbaserade oberoende buteljeraren The Vintage Malt Whisky Company har länge varit en av Symposions närmaste samarbetspartner i de skotska lagerhusen. Genom åren har vi tack vare detta kunnat förse svenska whiskyvänner med enastående buteljeringar, av inte minst Islaywhisky.

Cooper's-Choice_flaskor

Brian Crook startade Vintage Malt Whisky Company 1992. Då hade han vigt sitt yrkesliv åt Islaydestillerierna och varit med och uppfunnit marknaden för rökig whisky. Under många år var han exportchef på Bowmore och han såg tidigt vilken potential som fanns när världen började fråga efter buteljerad rök. I dag drivs företaget av sonen Andrew Crook med de två flaggskeppen Finlaggan och The Ileach som banérförare. Men Vintage Malt buteljerar även andra serier som Cooper’s Choice som har använts till mängder med fantastiska whiskyfat genom åren, kanske allra främst från Islay. I april lanseras två nya skönheter från den världsberömda hebridiska rök-ön.

Cooper’s Choice Port Charlotte 2006 (11 yo)

Port Charlotte är Bruichladdich variant av egen klassisk, hårt rökt Islaywhisky. Tanken om att göra rökig whisky på Bruichladdich skapades i början av 2000-talet av den legendariske Jim McEwan. Resultatet lät inte vänta på sig. Redan 2006 lanserades den första rökiga Laddien på många många år. Mottagandet blev översvallande och sedan dess har Port Charlotte (Bruichladdich tog namnet efter ett nedlagt destilleri i närheten) varit ett av de allra mest aktade varumärkena när det gäller rökig whisky.

Smaknoter
Här möter oss en tuff rökighet med nästan medicinala toner, här finns jod och en elegant skogskänsla av brunnen ved. Smaken är mindre robust, här är röken snällare, kombinerad med frukt, vanilj och en lätt ljunghonung.
MP Fl box port_charlotte_11_CC

FÅTAL KVAR
Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40207-01
Pris: 1 297 kr
Destillerad: Oktober 2006
Buteljerad: 2018
Ålder: 11 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Bourbon Cask No. 2336
Total antal: 345 fl.
Antal till Sverige: 120 fl.

Beställ på Systembolaget


Cooper’s Choice Bunnahabhain 1990 (27 yo)

Bunnahabhain är ett av de mer klassiska whiskydestillerierna på Islay. Det byggdes under dramatiska former 1881 på den mest avlägsna plats man kan tänka sig. Långt bortom vägarnas slut, på en plats dit endast båtar kunde komma, beslutade tre affärsmän att bygga ett destilleri och så småningom en hel by med skola, hamn och arbetarbostäder. Skälet till den avlägsna lokaliseringen var enkelheten för båtar att lägga till vid inloppet till Islaysundet. I dag är Bunnahabhain ett hyllat Islaydestilleri som har en hängiven skara fans över hela världen. Vi förstår dem, Bunnahabhains whisky är stundtals vidunderlig, speciellt när den kommer upp i åldrarna. Här möter vi en ålderstigen 27-åring som fann sitt bourbonfat redan i oktober 1990.

Smaknoter
Smaken är den typiska gräddkolan, kokos, vanilj. Där finns också en antydan av grapefrukt och mogna päron. Smaken är mer fruktig, kanderade mandel, kokosprickar och en lätt citruston som försvinner i en eftersmak av ek, örter och mjuk behaglig vaniljfrukt.
MP fl box bunnahabhain_1990_cc


Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40211-01
Pris: 1 773 kr
Destillerad: Oktober 1990
Buteljerad: 2018
Ålder: 27 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Bourbon Cask No. 7400
Totalt antal: 330 fl.
Antal till Sverige: 240 fl.

Beställ på Systembolaget

 


Fler aprilnyheter

FRÅN VÄNNERNA I ELGIN
Clynelish och Caol Ila är destillerier som sällan sviker – detsamma brukar gälla Gordon & MacPhail.
Läs mer

COMEBACK FÖR CADENHEAD
Cadenhead kommer tillbaka. Den 12 april lanseras en triss i gamla Glen från denna fascinerande buteljerare.
Läs mer

SPRINGBANK LEVERERAR IGEN
Vi har fått loss tre nya buteljeringar från Springbank. En tolva på fatstyrka, en ny Longrow i rödvinsserien och dessutom några få flaskor av dyrgripen 25 YO.
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08