Cooper’s Choice – den svårfångade Islaywhiskyns mästare

Cooper’s Choice – den svårfångade Islaywhiskyns mästare

Den Glasgowbaserade oberoende buteljeraren The Vintage Malt Whisky Company har länge varit en av Symposions närmaste samarbetspartner i de skotska lagerhusen. Genom åren har vi tack vare detta kunnat förse svenska whiskyvänner med enastående buteljeringar, av inte minst Islaywhisky.

Cooper's-Choice_flaskor

Brian Crook startade Vintage Malt Whisky Company 1992. Då hade han vigt sitt yrkesliv åt Islaydestillerierna och varit med och uppfunnit marknaden för rökig whisky. Under många år var han exportchef på Bowmore och han såg tidigt vilken potential som fanns när världen började fråga efter buteljerad rök. I dag drivs företaget av sonen Andrew Crook med de två flaggskeppen Finlaggan och The Ileach som banérförare. Men Vintage Malt buteljerar även andra serier som Cooper’s Choice som har använts till mängder med fantastiska whiskyfat genom åren, kanske allra främst från Islay. I april lanseras två nya skönheter från den världsberömda hebridiska rök-ön.

Cooper’s Choice Port Charlotte 2006 (11 yo)

Port Charlotte är Bruichladdich variant av egen klassisk, hårt rökt Islaywhisky. Tanken om att göra rökig whisky på Bruichladdich skapades i början av 2000-talet av den legendariske Jim McEwan. Resultatet lät inte vänta på sig. Redan 2006 lanserades den första rökiga Laddien på många många år. Mottagandet blev översvallande och sedan dess har Port Charlotte (Bruichladdich tog namnet efter ett nedlagt destilleri i närheten) varit ett av de allra mest aktade varumärkena när det gäller rökig whisky.

Smaknoter
Här möter oss en tuff rökighet med nästan medicinala toner, här finns jod och en elegant skogskänsla av brunnen ved. Smaken är mindre robust, här är röken snällare, kombinerad med frukt, vanilj och en lätt ljunghonung.
MP Fl box port_charlotte_11_CC

Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40207-01
Pris: 1 297 kr
Destillerad: Oktober 2006
Buteljerad: 2018
Ålder: 11 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Bourbon Cask No. 2336
Total antal: 345 fl.
Antal till Sverige: 120 fl.

Beställ på Systembolaget


Cooper’s Choice Bunnahabhain 1990 (27 yo)

Bunnahabhain är ett av de mer klassiska whiskydestillerierna på Islay. Det byggdes under dramatiska former 1881 på den mest avlägsna plats man kan tänka sig. Långt bortom vägarnas slut, på en plats dit endast båtar kunde komma, beslutade tre affärsmän att bygga ett destilleri och så småningom en hel by med skola, hamn och arbetarbostäder. Skälet till den avlägsna lokaliseringen var enkelheten för båtar att lägga till vid inloppet till Islaysundet. I dag är Bunnahabhain ett hyllat Islaydestilleri som har en hängiven skara fans över hela världen. Vi förstår dem, Bunnahabhains whisky är stundtals vidunderlig, speciellt när den kommer upp i åldrarna. Här möter vi en ålderstigen 27-åring som fann sitt bourbonfat redan i oktober 1990.

Smaknoter
Smaken är den typiska gräddkolan, kokos, vanilj. Där finns också en antydan av grapefrukt och mogna päron. Smaken är mer fruktig, kanderade mandel, kokosprickar och en lätt citruston som försvinner i en eftersmak av ek, örter och mjuk behaglig vaniljfrukt.
MP fl box bunnahabhain_1990_cc


Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40211-01
Pris: 1 773 kr
Destillerad: Oktober 1990
Buteljerad: 2018
Ålder: 27 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Bourbon Cask No. 7400
Totalt antal: 330 fl.
Antal till Sverige: 240 fl.

Beställ på Systembolaget

 


Fler aprilnyheter

FRÅN VÄNNERNA I ELGIN
Clynelish och Caol Ila är destillerier som sällan sviker – detsamma brukar gälla Gordon & MacPhail.
Läs mer

COMEBACK FÖR CADENHEAD
Cadenhead kommer tillbaka. Den 12 april lanseras en triss i gamla Glen från denna fascinerande buteljerare.
Läs mer

SPRINGBANK LEVERERAR IGEN
Vi har fått loss tre nya buteljeringar från Springbank. En tolva på fatstyrka, en ny Longrow i rödvinsserien och dessutom några få flaskor av dyrgripen 25 YO.
Läs mer

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående