Från vännerna i Elgin

Från vännerna i Elgin

Gordon & MacPhail har, den senaste tiden, bjudit på makalösa och ibland nästintill osannolika rariteter. Den här gången lyckades vi ta oss förbi hyllorna med de största prislapparna och lade istället fokus på riktigt bra whisky i mer modesta prisklasser. Vi fastnade för två destillerier som egentligen aldrig sviker: Clynelish och Caol Ila.

 

Connoisseurs Choice Clynelish 2004

”Clynelish vet inte hur man gör dålig whisky” är ett talesätt som man då och då stöter på whiskyvänner emellan – och däri ligger en sanning. Få destillerier har en sådan lägsta nivå som Clynelish. Det är alltid bra, i alla åldrar verkar det som. Riktigt vad det är som gör detta destilleri långt uppe i norra Skottland så stabilt att det alltid levererar whisky i världsklass är inte alldeles enkelt att ringa in. Men det är säkert ingen slump att storbolaget Diageo som äger så många destillerier storsatsat på Clynelish på senare år. Här har Gordon & MacPhail buteljerat ett refill sherryfat från 2004.

Smaknoter
Det är en elegant whisky med subtila aromer av sherry och mandel, kanel och citrus. Med vatten kommer sultanrussin, mer citrus och kokos. Smaken är söt och kryddig, apelsinmarmelad, choklad, rostad ek och frisk söt citruston.
 MP Flaska box HQ Clynelish CC 2006

SLUTSÅLD
Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40208-01
Pris: 787 kr
Destillerad: 2004
Buteljerad: 2016
Ålder: 12 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Refill Sherry Cask
Antal till Sverige: 180 fl.

Beställ på Systembolaget


Gordon & Macphail Caol Ila 2006 Cask Strength

Caol Ila är ett av de mäktiga templen på Islay. Destilleriet är det i särklass största på ön och man gör också en av de allra mest omtyckta singelmalterna. Distinkt rökig whisky, i en ganska destilleritypisk gräsaktig ton. I det här fallet har Gordon & MacPhail valt att lägga buteljeringen i sin Cask Strength-serie. Den höga alkoholhalten innebär att aromer och smaker blir än mer koncentrerade och eftersom det redan är en intensiv whisky så är det en kraftfull uppercut av smak och rök som väntar.

Smaknoter
I doften finns pepprigt rökiga charkuterier, en tydlig torvighet och apelsinskal. Där finns även rostade valnötter, bakade äpplen och grapefrukt. Smaken är rökig och bjuder på kryddiga toner, vitpeppar, mörk choklad, lakrits och en liten spetsig ton av örter.
MP Flaska Box HQ Caol Ila 2006

SLUTSÅLD
Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40212-01
Pris: 998 kr
Destillerad: 18 juli 2006
Buteljerad: 30 maj 2017
Ålder: 10 år
Alkoholhalt: 60,2 %
Fat: 1st fill Sherry Butts, Cask No. 306183, 306184, 306186 & 306187
Antal till Sverige: 240 fl.

Beställ på Systembolaget


Fler aprilnyheter

COMEBACK FÖR CADENHEAD
Cadenhead kommer tillbaka. Den 12 april lanseras en triss i gamla Glen från denna fascinerande buteljerare.
Läs mer

SPRINGBANK LEVERERAR IGEN
Vi har fått loss tre nya buteljeringar från Springbank. En tolva på fatstyrka, en ny Longrow i rödvinsserien och dessutom några få flaskor av dyrgripen 25 YO.
Läs mer

SVÅRFÅNGAD ISLAYWHISKY
Single Cask-buteljeringar från Islay är en paradgren för Cooper’s Choice. Vad sägs till exempel om en 27-årig Bunna eller en rökbomb från Port Charlotte?
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08