Springbank letar djupt i lagerhusen

Springbank letar djupt i lagerhusen

Våra vänner på Springbank gör sannerligen vad de kan för att Sverige ska få del av deras hårt pressade lager. Vi har tidigare varnat för att Campbeltown nu låser dörrarna kring sina lagerhus för att freda dem från alla marknader som vill ha. Springbank har egentligen en alldeles för stor fanbase för att den förhållandevis lilla produktionen ska hänga med.

På Symposion är vi väl medvetna om att kranarna har dragits åt, men vi är också ganska tjatiga, och ibland lönar det sig att ligga på. Därför har vi nu sett till så att ett litet whiskyskepp från Campbeltown smugit sig hela vägen till våra breddgrader igen. Ingen är gladare än vi, för är det något vi verkligen är förtjusta i så är det den kryddiga, robusta och stilrena whiskyn från Springbank.

 

Springbank 12 yo Cask Strength

Här möter oss ”the sherried side of Springbank”. En tolvåring som buteljerats på sin fatstyrka och som blandats av 70 procent sherry och 30 procent bourbonfat.

Smaknoter
Vi ramlar rakt in i en doftsymfoni av körsbär, kokos och marsipan. Här finns också en påtaglig örtighet och en kryddig honungston. Smaken är typisk Springbank; kryddig, svartpeppar, mörk choklad, lakrits och kanel insvept i vanilj och en liten stilla rökpuff. I eftersmaken finns Springbanksältan, mandel och de havsnära tonerna.
 Springbank-12-YO-Cask-Strenght SLUTSÅLD
Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40213-01
Pris: 798 kr
Buteljerad: 2018
Ålder: 12 år
Alkoholhalt: 56,3 %
Fat: 70% Sherry, 30% Bourbon
Total antal: Limited Edition
Antal till Sverige: 576 fl.Beställ på Systembolaget

Springbank 25 yo

25-årig Springbank är numera en sällan siktad raritet, och följaktligen är det inte mer än några få flaskor vi lyckats få i hamn. Bland samlarna betraktas dessa ålderstigna buteljeringar som rena juvelerna. Det finns magiska utgåvor av Springbank i plus 20-årsklassen och några av dessa brukar nämnas bland de allra bästa whiskysorterna någonsin i olika former av rankninglistor. Årets buteljering av 25-åringen är en ren sherryfatslagring, en andragångsfyllning av olorosofat som tappats upp i endast 1 200 flaskor avsedda att säljas över hela världen. Därav endast arton flaskor till Sverige.

Smaknoter
25-åringen är typisk gammal Springbank, mustig i doften, mandel, nougat och rostad ek. Smaken är söt, silkeslen, skogsbär, hasselnötter och lätt brödighet med apelsinskal och vanilj.
 SB-25


SLUTSÅLD
Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40214-01
Pris: 4 896 kr
Buteljerad: 2018
Ålder: 25 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 2nd fill Oloroso Sherry Wood
Totalt antal: 1 200 fl.
Antal till Sverige: 18 fl.

Beställ på Systembolaget


Longrow Red 11 yo

Springbanks omåttligt populära serie Longrow Red lanserades 2012 och har sedan dess kommit i lång rad utgåvor. Det gemensamma är att den hårt rökta Springbankwhiskyn har slutlagrats på olika typer av rödvinsfat. Egentligen är slutlagring ett vilseledande begrepp i sammanhanget eftersom det handlar om betydligt längre perioder än några hastiga månader före buteljering. Longrow Red har tidigare fått sin rödvinskaraktär av Malbec, Cabarnet Sauvignon, Port, Pinot Noir och australiensisk Shiraz. I årets buteljering är det Sydafrikanska Cabernet Franc-fat som, under två år, fått sätta sin prägel på 9-årig bourbonlagrad rökig Longrow.

Smaknoter
Doften är typisk torvig Springbankrök, men när den skingras kommer rödvinet fram med marsipan, kola och röda bär. I smaken finns söta toner, karamelliserade äpplen, fruktighet, lätt syrliga rabarber i en elegant brödighet. Eftersmaken är lång och rökfylld med ett lätt vaniljek i bakgrunden.

 

Longrow


Säljstart: 2018-04-12, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40215-01
Pris: 944 kr
Buteljerad: 2018
Ålder: 11 år
Alkoholhalt: 55,9 %
Fat: 9 år på Bourbonfat, 2 år på Cabernet Franc Barriques från De Toren Private Cellar i Stellenbosch, Sydafrika.
Totalt antal: 9 000 fl.
Antal till Sverige: 612 fl.

Beställ på Systembolaget

 


 Fler aprilnyheter

SVÅRFÅNGAD ISLAYWHISKY
Single Cask-buteljeringar från Islay är en paradgren för Cooper’s Choice. Vad sägs till exempel om en 27-årig Bunna eller en rökbomb från Port Charlotte?
Läs mer

FRÅN VÄNNERNA I ELGIN
Clynelish och Caol Ila är destillerier som sällan sviker – detsamma brukar gälla Gordon & MacPhail.
Läs mer

COMEBACK FÖR CADENHEAD
Cadenhead kommer tillbaka. Den 12 april lanseras en triss i gamla Glen från denna fascinerande buteljerare.
Läs mer

 

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående