Nikka from the Barrel – hemligheten bakom den japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel – hemligheten bakom den japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards dubbla gånger. Och vid Stockholm Beer & Whisky Festival häromåret piskade den upp den ena ädla singelmalten efter den andra och utsågs till bästa whiskyn alla kategorier.

Hemligheten bakom Nikka from the Barrels stora framgångar står att finna i receptet, som är förvånansvärt enkelt.

Miyagikyo-Distillery

Maltwhiskyn från Miyagikyo Distillery bidrar med lättare, gräsiga och blommiga karaktärer. I Miyagikyos berömda Coffeypannor tillverkas också den mjukgörande grainwhiskyn.

Till skillnad från många skotska blendwhiskies har NFTB betydligt högre maltinnehåll, hela 40 procent. Den perfekta balansen skapas genom blandningen av karaktärssprit från bara två destillerier. Den lite mer robusta och oljiga singelmalten från Yoichi Distillery och den lättare, gräsiga och blommiga singelmalten från Miyagikyo Distillery.

Vid Miyagikyo tillverkas också den mjukgörande grainwhiskyn i de berömda Coffeypannorna. Den japanska grainwhiskyn görs av majs vilket ger en mjukare och sötare sprit än den skotska vetespriten.

Yoichi coal fire

Singelmalten från Yoichi Distillery tillför kraft, fyllighet och en touch av rök. 

Ålder och fat varierar; i huvudsak blandas förstagångs bourbonfat med ombyggda och omrostade amerikanska refill fat. Sherryfat och fat av ny amerikansk ek förekommer också, fast i mindre omfattning. Åldern ligger kring 6–10 år.

MAP-OF-JAPAN-ny

Tre huvudkompenter ingår i Nikka from the Barrel; singelmalt från Yoichi Distillery samt singelmalt och grainwhisky från Miyagikyo Distillery. 

Till det mest fascinerande med NFTB hör utan tvekan priset. Det råder nästan samstämmig enighet på olika whiskyforum och bland skribenter att Nikka from the Barrel är något av det mest prisvärda man kan köpa på Systembolaget. 427 kronor för 51,4% och 50 cl står sig till och med riktigt bra i internationell jämförelse.

Så smakar Nikka from the Barrel

Doft: Söt med inslag av citrus, kola och en liten pepprighet. Där finns också exotiskt trä och en touch av choklad.
Smak: Sammetslen, rund textur med toner av honung, citrus, kaffe och en torr och lätt kryddig ekton.
Eftersmak: Lång och värmande, en liten stilla rökpuff och en liten ton av malt som försvinner i en brödig avslutning.

Så här säger whiskyvärlden om Nikka from the Barrel

A marvellous example of how the Japanese blending skills have refined and perfected the dark arts of whisky blending. – Mark Newton, Malt Review

Nikka Whisky from the Barrel is one of the greatest value for money whiskies in the world. An incredible Japanese whisky, so much power! We can’t recommend this enough. – Master of malt
Vilken hejdlös smakresa, får verkligen en blend smälla på så här? Fascinerande. EXC. BRA++ 94/100 poäng – Henrik Aflodal, Whiskyspot.com

 

NFTB

 

Nikka from the Barrel finns i nästan alla Systembolagsbutiker.
Pris 427 kr. Artikelnummer 551-02.
Här kan du se om den finns i din butik 

 

 

 


Aktuellt på Systembolaget

SVÅRFÅNGAD ISLAYWHISKY
Single Cask-buteljeringar från Islay är en paradgren för Cooper’s Choice. Vad sägs till exempel om en 27-årig Bunna eller en rökbomb från Port Charlotte?
Läs mer

COMEBACK FÖR CADENHEAD
Cadenhead kommer tillbaka. Den 12 april lanseras en triss i gamla Glen från denna fascinerande buteljerare.
Läs mer

SPRINGBANK LEVERERAR IGEN
Vi har fått loss tre nya buteljeringar från Springbank. En tolva på fatstyrka, en ny Longrow i rödvinsserien och dessutom några få flaskor av dyrgripen 25 YO.
Läs mer

Hej!

Vi är jätteglada, och inte så lite stolta, över att du vill ta del av vad vi har att berätta om whisky, rom och andra destillat.

För att förvalta ditt förtroende gör vi vårt bästa för att leverera läsvärt och informativt material om producenter, nyheter, arrangemang, m.m. Men det finns, så klart, alltid utrymme för förbättring. Har du tips, förslag eller idéer? Hör av dig!

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Kanske kan vi ses på din hemmaplan?

Vi behöver din hjälp!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska få våra nyhetsbrev.

MITT POSTNUMMER

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

Samtyckesformulär Ver. 1.0, 2018-05-08

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08