Paul John – indisk whisky som erövrar världen

Paul John – indisk whisky som erövrar världen

För tiotalet år sedan var indisk whisky något man skämtade om. De flaskor som följde med någon resenär hem skrämde ofta slag på frustande whiskydrickare. Det hjälpte föga att de hade skotska berg och säckpipor på etiketterna och namn som ledde tankarna till ädel urgammal skotsk whisky. Men så hände något och Indien seglade upp som ett av världens mest intressanta whiskyländer.

Bold_theme

Den traditionella indiska whiskyn uppfyller inga av de regler som kringgärdar den skotska, framförallt destilleras den av nästan vad som helst, huvudsakligen melass. Den lagras förvisso på ekfat, men långlagring och tre år tar man minst sagt med en klackspark. Whiskyn säljs nästan uteslutande i Indien, och i den extremt folkrika nationen blir alla tal gigantiska. Indisk whisky är överlägset störst i världen. Av världens 10 största whiskymärken är sju indiska. Gigantiska Johnnie Walker får nöja sig med en tredjeplats före indierna Bagpiper och Royal Stag, men har inte en chans mot McDowell’s eller världsettan Officer’s Choice, som säljer långt över 300 miljoner liter årligen.

Idag har flera indiska producenter ställt om sin whiskyproduktion och tar numera sikte på kvalitet och export till västvärlden.

Det brittiska samväldet

Indien var en brittisk koloni fram till 1947 och den brittiska handelsflottan gick i skytteltrafik mellan länderna. Engelsmännen förälskade sig i indiskt te och i Indien lärde man sig dricka whisky från de brittiska öarna. Efter självständigheten växte det fram en inhemsk whiskyindustri.

Läs mer
Singelmalten gör entré

Amrut var första indiska destilleri som ställde om sin produktion med sikte på kvalitet och export till västvärlden. Framgångarna lät inte vänta på sig och fler indiska destillerier vågade satsa på singelmalt och kvalitet. Ett av de allra främsta exemplen är John Distilleries som nu går ett segertåg över världen med sin whisky Paul John.

Läs mer
John Distilleries JDL

Destilleri

John Distillers är ett ambitiöst företag som, sedan första destilleriet öppnades i Bangalore 1996, har lyckats bygga ytterligare sju produktionsanläggningar i lika många indiska delstater. Grundaren är den passionerade entreprenören Paul P. John som arbetar målmedvetet för att etablera Indien som ett erkänt maltwhiskyland.

John Distilleries strävan att tillverka en singelmaltwhisky för exportmarknaderna inleddes några år in på det nya millenniet och utgår ifrån destilleriet i Goa.

Paul John Single Malt Whisky premiärlanserades i oktober 2012 på Capital Hotel i London och därefter på Whisky Exchanges Whisky Show, där experter och konnässörer från whiskyindustrins innersta kretsar häpnade.

Läs mer
Whiskyn

Paul Johns whisky har en maltig och fruktig husstil. Tack vare den tropiska lagringen är den för sin unga ålder, oftast inte ens fem år, sensationellt fruktig och mogen. Husstilen är insmickrande med en ton av nougat som är genomgående i både rökiga och orökiga recept. Whiskyn har hyllats enormt sedan lanseringen och har förärats åtskilliga utmärkelser och guldmedaljer i internationella whiskytävlingar.

Paul John buteljerar sin whisky i två serier, Flagship och Select Cask, dessutom kommer då och då små upplagor av särskilt utvalda fat i en Single Cask-serie.

Range3

 

Flagship-serien

Paul Johns instegsserie som buteljeras vid 46%, naturligt färgad och utan kylfiltrering.

 

Paul John Brilliance

TILLFÄLLIGT SLUT

Brilliance

Säljstart: 2018-06-11
Artnr: 84956-01, BS
Pris: 632 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: First fill Bourbon Cask

En helt orökt whisky lagrad på bourbonfat i 3–5 år. Receptet bygger på inhemskt sexradigt korn som odlats vid gränsen till Himalaya.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Smaknoter

 

Paul John Edited

Edited Säljstart: 2018-06-11
Artnr: 82119-01, BS
Pris: 652 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: First fill Bourbon CaskEdited är en bourbonlagrad whisky som har ett litet inslag av rökt malt. Torven har importerats från Skottland och mältningen gjorts på plats i Indien. Receptet bygger på sexradigt indiskt korn från Himalayas sluttningar.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Smaknoter

 

 

Paul John Bold

Bold

Säljstart: 2018-06-11
Artnr: 83260-01, BS
Pris: 672 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: First fill Bourbon Cask

Den första 100 % rökiga whiskyn från Paul John. Torven kommer från Islay och mältningsprocessen har utförts på John Distilleries anläggning i Goa. Sexradigt korn från Himalayas sluttningar i receptet.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Smaknoter

 


Select Cask-serien

Select Cask-serien består av cask strength-whisky. Naturligt färgad och utan kylfiltrering.

 

Paul John Classic Select Cask

Classic

Säljstart: 2018-06-11
Artnr: 80133-01, BS
Pris: 820 kr
Alkoholhalt: 55,2%
Fat: Refill Bourbon Cask

En helt orökt whisky som lagrats på refill bourbonfat och buteljerats utan kylfiltrering. Malten är sexradigt korn från Punjab i norra Indien.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Smaknoter

 

Paul John Peated Select Cask

Peated

Säljstart: 2018-06-11
Artnr: 82269-01, BS
Pris: 834 kr
Alkoholhalt: 55,5%
Fat: Refill Bourbon Cask

En ofiltrerad ex-bourbon-buteljering på fatstyrka. Kornet, som odlats i Norra Indien, mältas i Goa och röks med importerad torv från Islay.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Smaknoter

 

 


Single Cask

Utöver Flagship- och Select Cask-serierna buteljeras även små volymer singelfat. Dessa är mycket eftertraktade och släpps oftast endast till en utvald marknad.

 


Paul John Single Cask Peated, Cask #819


SLUTSÅLD

Cask819

Säljstart: 2018-06-11
Artnr: 83309-01, BS
Pris: 1 292 kr
Buteljerad: Juni 2016
Alkoholhalt: 60,7%
Fat: Refill Bourbon Cask

En buteljering av ett enda fat på mäktiga 60,7%. Whiskyn är 100 procent rökig singelmalt, ofiltrerad och ofärgad. Endast ett fåtal flaskor finns tillgängliga. Kornet har odlats vid Himalayas sluttningar i Punjab och är rökt med torv från Islay.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Smaknoter

 

Historien om Paul John

 


Också aktuellt på Systembolaget

HEMLIGHETEN BAKOM JAPANSKA MÄSTARWHISKYN
Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards dubbla gånger.
Läs mer

COMEBACK FÖR CADENHEAD
Cadenhead kommer tillbaka. Den 12 april lanseras en triss i gamla Glen från denna fascinerande buteljerare.
Läs mer

SPRINGBANK LEVERERAR IGEN
Vi har fått loss tre nya buteljeringar från Springbank. En tolva på fatstyrka, en ny Longrow i rödvinsserien och dessutom några få flaskor av dyrgripen 25 YO.
Läs mer

SVÅRFÅNGAD ISLAYWHISKY
Single Cask-buteljeringar från Islay är en paradgren för Cooper’s Choice. Vad sägs till exempel om en 27-årig Bunna eller en rökbomb från Port Charlotte?
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08