Tre stilikoner från Springbank

Tre stilikoner från Springbank

Vad är det som gör en whisky till en ikon? En förebild man pratar om i decennier och som de lyckliga få som har provat gång på gång berättar om? Svaret på den frågan är inte alldeles enkel att ringa in, men är det något destilleri som känner till, åtminstone delar av trollformeln, så är det Springbank.

Det finns knappast något destilleri som har fått sådant erkännande för sin äldre whisky som Springbank. Den robusta Springbank-whiskyn har en förmåga att mogna i ett aktivt ekfat under decennier. Ek är ett nyckfullt träslag. Inte sällan tar det överhanden och förvandlar ett förstklassigt destillat till bittra tanniner när det kommer upp i de trotsiga tonåren, men vissa fat är fogligare och kan bli betydligt äldre, och några få kan bli närmast oförklarligt gamla. Men så finns det destillerier vars råsprit har sådana egenskaper att den lugnar de mest upproriska tonåringar och utvecklar en whisky som bara blir bättre och bättre allt som åren går. Springbank är ett exempel på ett sådant destilleri. Hemligheten är naturens egen. Ingen kan, oss veterligen, riktigt förklara varför just Springbanks råsprit blir en sådan match-made-in-heaven med ek. Kärleksrelationen tenderar dessutom att växa sig starkare ju längre tiden går. Häri ligger förmodligen en hel del av förklaringen till att Springbanks första utgåvor av 21-åringen, 25- och 32-åringen blev kultförklarade och att de i dag är ikoner i hyllorna hos världens whiskysamlare.

  I början av Symposions samarbete med Springbank var Sverige Springbanks tredje största marknad och svenska whiskyvänner bidrog starkt till att bygga upp destilleriets kultstämpel.

Ryktet om gammal Springbank har vida överträffat destilleriets förmåga att leverera. I dag är tillgången på whisky starkt begränsad på det lilla Campbeltown-destilleriet. Det är helt enkelt för många marknader som vill ha. Sverige är naturligtvis inget undantag och vi drabbas såklart också av bristen på whisky. Men Sverige är även en av Springbanks äldsta och mest betydelsefulla marknader. I början av Symposions samarbete med Springbank var Sverige Springbanks tredje största marknad och svenska whiskyvänner bidrog starkt till att bygga upp destilleriets kultstämpel. Detta i kombination med att vi ”tjatar” gör att vi trots bristen på fat fortfarande kan lansera några små volymer av denna äldre kultförklarade whisky. Den 30 augusti kommer därför en gammal härlig Longrow, den klassisk romlagrad 21-åring och en 13-årig sherrystinn Hazelburn.

 

 

SPRINGBANK 21 YEARS OLD
(2018 bottling)

Den berömda 21-åringen var länge borta från marknaden alltmedan auktionspriserna sköt i höjden. När Springbank i dag buteljerar sin 21-åring är det i mycket små volymer. I detta fallet kommer endast 59 flaskor till Sverige, som ändå är en prioriterad marknad. Det som gör denna buteljeringsomgången unik är att 70 procent av faten tidigare har innehållit rom (30 procent är ex-bourbonfat). Springbank är ett av mycket få whiskydestillerier som lagrar på romfat och som har gjort det under en längre tid. Den söta rommen som sitter i ekens väggar bidrar med unika smaker som balanserar och gifter sig på ett mycket elegant sätt med Springbanks råsprit och ger en lite gräddigare och sötare smakupplevelse än den traditionella 21-åringen.

Smakbeskrivning
Springbank-21-YO SLUTSÅLD
Säljstart:
 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40321-01
Pris: 2 625 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 70 % romfat, 30 % bourbonfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal: 3 700 fl.
Antal flaskor till Sverige: 59 fl.


BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


LONGROW 18 YEARS OLD
(2018 bottling)

I början av 1970-talet beslutade sig Springbank för att tillverka whisky i klassisk Islaystil. Det var en trend just då i branschen och en rad destillerier, Clynelish/Brora, Tobermory/Ledaig, Strahisla/Craigduff med flera försökte ta marknadsandelar genom att sälja rökig whisky till blendindustrin. Springbank kallade sin rökiga whisky Longrow efter ett destilleri som legat på Springbanks tomt men som stängdes och revs redan 1896. I Campbeltown låg vid den tiden mängder av destillerier, men de knäcktes på löpande band när marknaden vek under depressionsåren och när förbudstiden slog till i USA. Då hade Longrow sedan länge tystnat. Longrow låg inklämt mellan flera destillerier och i princip vägg i vägg med Springbank.

Av alla de rökexperiment som drogs i gång på 1970-talet skulle Longrow bli det mest lyckade och Springbank har fortsatt att göra den intensivt hårt rökta malten. I dag torkar man det golvmältade kornet i kölnan under 48 timmar (upp till cirka 50 ppm) vilket är längst bland de få destillerier som fortfarande har sina kölnor och maltgolv i drift. Till skillnad från Springbanks traditionella whisky, som genomgår en komplicerad destilleringsprocess, så dubbeldestilleras Longrow på traditionellt vis. Produktionen av Longrow är inte särskilt omfattande och färre än 100 fat om året läggs på lager. Longrow har en mäktig rökighet som väller in i eftersmaken men är ändå förbluffande elegant och fruktig. Icke desto mindre är Longrow fortfarande sällsynt, produktionen är liten och det är många som följer Jim Murrays råd: ”If you see a bottle of Longrow, grab it”.

18-åringen har lagrats på 60 % sherryfat och 40 % bourbonfat. Det är en mäktig whisky som utmanar den mest kraftfulla Islaywhiskyn i intensitet och i treenigheten; sherry, torv och ett kraftfullt destillat.

Smakbeskrivning
Longrow-18-YO SLUTSÅLD
Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40322-01
Pris: 1 448 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 60 % sherryfat, 40 % bourbonfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal: 4 800 fl.
Antal flaskor till Sverige: 77 fl.


BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


HAZELBURN SHERRYWOOD 13 YEARS OLD
(2018 bottling)

Hazelburn, som destillerades första gången 1997, är det tredje slagskeppet i Springbanks armada. Till skillnad från traditionell Springbank och den dubbeldestillerade hårt rökta Longrow-whiskyn så är Hazelburn trippeldestillerad och orökt. Trippeldestillering var vanlig i lågländerna förr, men är numera i princip borta från Skottland. Trippeldestillation ger ett lätt och elegant destillat och passar särskilt väl till orökt whisky där inga röktoner finns som döljer eventuella orenheter. Att destillera tre gånger var ursprungligen det irländska sättet att göra whisky. Alltjämt är metoden vanlig på Irland, även om den också där ersatts med dubbeldestillering på flera håll. När whiskytillverkningen blev industri mot slutet av 1800-talet sökte sig många irländare till Glasgow och de stora städerna i söder, irländarna tog med sig sitt sätt att destillera och trippeldestilleringen blev synonymt med whisky från lågländerna. Dock trängdes metoden undan av den skotska traditionen och när maltwhiskyintresset exploderade i slutet på 1990-talet var det endast Auchentoshan som ännu trippeldestillerade. Därför var det något av en sensation när Springbank 2006 lanserade sin trippeldestillerade Hazelburn.

Hazelburn Sherrywood 13 yo har uteslutande lagrats på Olorosofat, både förstagångsfat- och återfyllda. Det ytterst eleganta och helt orökta destillatet får därmed en genuin sherrykaraktär med massor av fylliga och rika smaker.

Smakbeskrivning
Hazelburn-Oloroso-13-YO SLUTSÅLD
Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40319-01
Pris: 928 kr
Alkoholhalt: 47,4 %
Fat: 100 % Oloroso sherryfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal: 9 000 fl.
Antal flaskor till Sverige: 594 fl.


BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


Aktuellt på Systembolaget

PAUL JOHN – INDISK WHISKY SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Läs mer

HEMLIGHETEN BAKOM JAPANSKA MÄSTARWHISKYN
Läs mer

DEN SVÅRFÅNGADE ISLAYWHISKYNS MÄSTARE
Läs mer

 

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08