Tre stilikoner från Springbank

Tre stilikoner från Springbank

Vad är det som gör en whisky till en ikon? En förebild man pratar om i decennier och som de lyckliga få som har provat gång på gång berättar om? Svaret på den frågan är inte alldeles enkel att ringa in, men är det något destilleri som känner till, åtminstone delar av trollformeln, så är det Springbank.

 

SPRINGBANK 21 YEARS OLD
(2018 bottling)

Den berömda 21-åringen var länge borta från marknaden och under tiden sköt auktionspriserna i höjden. När Springbank i dag buteljerar sin 21-åring är det i mycket små volymer. I detta fallet kommer endast 59 flaskor till Sverige.

Unikt för denna 2018-buteljering är att 70 % av faten tidigare har innehållit rom. Resterande 30 % är ex-bourbonfat.

Den söta rommen som sitter i ekens väggar bidrar med unika smaker som balanserar och gifter sig på ett mycket elegant sätt med Springbanks råsprit och ger en lite gräddigare och sötare smakupplevelse än den traditionella 21-åringen.

Springbank-21-YO SLUTSÅLD
Säljstart:
 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40321-01
Pris: 2 625 kr


LÄS MER
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

LONGROW 18 YEARS OLD
(2018 bottling)

I början av 1970-talet beslutade sig Springbank för att tillverka whisky i klassisk Islaystil. Den rökiga whiskyn döptes till Longrow, efter ett destilleri som legat på Springbanks tomt men som stängdes och revs redan 1896.

Dagens Longrow är dubbeldestilerad och produceras av golvmältat korn som torvtorkats i kölna under 48 timmar (upp till cirka 50 ppm), vilket är längst bland de få destillerier som fortfarande har sina kölnor och maltgolv i drift.

Produktionen av Longrow är inte särskilt omfattande och färre än 100 fat om året läggs på lager. Årets buteljering av 18-åringen har lagrats på 60 % sherryfat och 40 % bourbonfat. Endast 77 flaskor släpps på Systembolaget.

Det är en mäktig whisky som utmanar den mest kraftfulla Islaywhiskyn i intensitet och i treenigheten; sherry, torv och ett kraftfullt destillat.

Longrow-18-YO Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40322-01
Pris: 1 448 kr


LÄS MER
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

HAZELBURN SHERRYWOOD 13 YEARS OLD
(2018 bottling)

Hazelburn, som destillerades första gången 1997, är det tredje slagskeppet i Springbanks armada. Till skillnad från traditionell Springbank och den dubbeldestillerade hårt rökta Longrow-whiskyn så är Hazelburn trippeldestillerad och orökt. Trippeldestillering var vanlig i lågländerna förr, men är numera i princip borta från Skottland. Trippeldestillation ger ett lätt och elegant destillat och passar särskilt väl till orökt whisky där inga röktoner finns som döljer eventuella orenheter.

Hazelburn Sherrywood 13 yo har uteslutande lagrats på Olorosofat, både förstagångsfat- och återfyllda. Det ytterst eleganta och helt orökta destillatet får därmed en genuin sherrykaraktär med massor av fylliga och rika smaker.

Hazelburn-Oloroso-13-YO SLUTSÅLD
Säljstart: 
30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 
40319-01
Pris: 
928 kr


LÄS MER
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


 

Aktuellt på Systembolaget

PAUL JOHN – INDISK WHISKY SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Läs mer

HEMLIGHETEN BAKOM JAPANSKA MÄSTARWHISKYN
Läs mer

DEN SVÅRFÅNGADE ISLAYWHISKYNS MÄSTARE
Läs mer

 

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08