Benromach – prisbelönt 15-åring

Benromach – prisbelönt 15-åring

Gordon & MacPhails eget destilleri Benromach är bland det roligaste som hänt i Speyside på många år. Inte bara för att det så betydelsefulla whiskyföretaget via köpet av det nedlagda destilleriet kunde förverkliga en dröm om att bli ”sin egen” producent. Utan också för att familjen Urquharts generationer av passion och kunskap visat sig resultera i en makalöst bra whisky. Benromach är i dag ett av Speysides mest prisbelönta destillerier och whiskyn hyllas i många länder, inte minst Sverige.

Benromach brukar beskrivas som en Old School-whisky med stor fruktighet, viss rökighet och rika maltiga toner. Den tillverkas på ett mer ålderdomligt och lite annorlunda sätt än på de flesta av Speysides destillerier. Kornet mältas till större rökighet än normalt i Spey, jäskaren är av klassisk lärk, pannorna är som förr tämligen små, jästiden är lång, ända in i malolaktisk fas, och destillationen går långsamt. Allt detta resulterar i en karaktärsfull och gammaldags whisky.

För ett par år sedan inkluderades 15-åringen i Benromach core range och har sedan dess imponerat stort på många marknader. Tilldelningen till den svenska marknaden har hittills varit mycket liten, och den är inte särskilt stor nu heller, men 240 flaskor släpps på Systembolaget den 20 september.

Smakbeskrivning

 

Benromach

BENROMACH 15 YO

FÅTAL KVAR
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40469-01
Pris: 888 kr
Alkoholhalt: 43%
Malt: Medelhårt (10-12ppm) torvrökt malt
Vatten: Chapelton Spring, Romach Hills
Jäsning: 72–120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter stora. Använder både bryggeri- och destillerijäst.
Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad Wash-still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23 %. Lökformad Spirit-still (med boil ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73 %–60,8 % ABV. Ger 900 liter new-make med alkoholhalt på 70 %.
Lagring: Fylls på fat vid 63,5 % ABV. 80 % First Fill Bourbonfat + 20 % First Fill Oloroso Sherryfat i 9 år. Gifts sedan ihop och lagras ytterligare 6 år i First Fill Oloroso Sherryfat.
Antal flaskor till Sverige: 240 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Fler septembernyheter

Longrow_100x100Longrow for Sweden
En helt unik Longrow, enbart för den svenska marknaden; 16 YO Chardonnay Single Cask for Sweden. Visst låter det som ljuv musik?
Läs mer

 

Nikka_100x100Japansk höst
Trots krympande lager, levererar Nikka hela sex lanseringar i september.
Läs mer

 

 

CC_100x100Connoisseurs Choice – idén som förändrar whiskyvärlden
Gordon & MacPhails legendariska whiskyserie firar 50 år. Det firar vi med nio nya släpp.
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08