Connoisseurs Choice – idén som förändrade whiskyvärlden

Connoisseurs Choice – idén som förändrade whiskyvärlden

För precis 50 år sedan lanserade Gordon & MacPhail de första buteljeringarna i Connoisseurs Choice-serien. Det var en banbrytande insats. För första gången såg maltwhisky från destillerier som aldrig tidigare buteljerats dagens ljus.  Serien var en föregångare som lyfte fram maltwhiskyn och gav den en position som något unikt, där varje destilleris särart fick glänsa istället för att blandas bort i blendwhisky.

Sedan Connoisseurs Choice kan man tala om maltwhisky som ett affärssegment för samtliga Skottlands destillerier – tidigare hade sådan whisky främst förekommit hos ett fåtal stora spelare, sällan eller aldrig hos de många små destillerierna i Speyside. Nu fyller serien 50 år och det firas förstås kungligt hos Gordon & MacPhail.

 

CAOL ILA HERMITAGE FINISH

Gordon & MacPhails kärnverksamhet har länge varit just whisky. Men den som besöker butiken på South Street i Elgin slås av ett fantastiskt utbud av kvalitetsviner. Faktum är att handeln med vin och inte minst sherry en gång i tiden var själva förutsättningen för att det lilla familjeföretaget skulle komma över importerade ekfat som de sedan fyllde med traktens whisky. Mörk, kraftfull whisky som lagrats på ”magiska” vinfat blev något av Gordon MacPhails signum och är till stora delar så än i dag.

Hermitage i norra Rhône-dalen är ett av de allra främsta vindistrikten. Vinerna härifrån är kända för sin eleganta kryddighet, sin smakrikedom och sin konsekvent höga kvalitet. De brukar räknas till de allra bästa röda vinerna i världen. Här har detta storartade vin förenat sig med den mustigt torviga whiskyn från Caol Ila.

Smakbeskrivning
 Caol Ila

CAOL ILA 2004 HERMITAGE FINISH, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart:
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40468-01
Pris: 1 030 kr
Alkoholhalt: 45 %
Fat: First fill Bourbon och refill American Casks + 3 års finish i Hermitage fat  Destillerad: Torsdag 9 december 2004
Buteljerad: Tisdag 13 mars 2018
Ålder: 13 YO
Totalt antal: 3 166 fl.
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


SPEYBURN 1989

Speyburn är något så speciellt som en thailändsk whisky som produceras i Skottland. Åtminstone om man ser till ägarbilden. Det samma gäller för övrigt Old Pulteney, Knockdhu, Balmenach och Balblair, som också ägs av Thai Beverage plc, ett gigantiskt bolag på den asiatiska och amerikanska marknaden. Kanske lite förvånande för oss svenskar är att Speyburn är koncernens stora whiskymärke. Hos oss är det ett ganska anonymt destilleri, medan Old Pulteney och Balblair har stora skaror av fans. Speyburn ligger i den anrika destilleristaden Rothes i Speyside, inte långt från Elgin och Gordon & MacPhail. Speyburn är det i särklass största av de fem destillerierna och deras singelmalt är en storsäljare i USA.

Denna Speyburn har mognat på två återfyllda bourbonfat hos Gordon MacPhail i 28 år.

Smakbeskrivning
 Speyburn

SPEYBURN 1989 REFILL AMERICAN HOGSHEAD, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40403-01
Pris: 2 808 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Refill American hogshead, 2 cask vatting
Destillerad: Onsdag 13 september 1989
Buteljerad: Onsdag 14 mars 2018
Ålder: 28 YO
Totalt antal: 502 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


STRATHMILL 2004

Strathmill är ett destilleri som sällan syns i Sverige. Det är betydligt mindre känt än de två grann-destillerierna i Keith, Strathisla och Glen Keith. Den första officiella buteljeringen kom så sent som 2001 och sedan dess har de bara dykt upp ytterst sparsamt. Strathmill har egentligen en enda uppgift; att producera ryggraden i den världsberömda blendwhiskyn J&B och en del andra av ägarbolagets Diageos storsäljare.
Med en annan profilering från ägarhåll hade Strathmill sannolikt varit betydligt mera känd. Whiskyn är nämligen förbluffande bra. Har du inte provat Strathmill, så är det hög tid!

Smakbeskrivning
 Strathmill

STRATHMILL 2004 REFILL BOURBON BARRELS, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40424-01
Pris: 1 047 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Refill Bourbon Barrels, 3 cask vatting
Destillerad: Torsdag 22 april 2004
Buteljerad: Torsdag 15 mars 2018
Ålder: 13 YO
Totalt antal: 990 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


DAILUAINE 1998

Den största bolaget i dryckesvärlden är Diageo, som själva svarar för mer än 30 procent av Skottlands totala maltwhiskyproduktion. Trots att bolaget äger nästan 30 destillerier är det långt ifrån alla som säljs som singelmaltwhisky. Diageo profilerar egentligen bara Talisker, Oban och Lagavulin som singelmalt. Övriga destillerier är mer eller mindre blendfabriker. Dailuaine används främst till Johnny Walker, världens största blendwhiskymärke med en försäljning på närmare tio flaskor i sekunden. Dailuaine är ett mycket stort destilleri i Speyside och gör en mjuk och elegant whisky.

Denna buteljering av Dailuaine 1998 är en vatting av två hogsheadfat (ombyggd bourbon barrel).

Smakbeskrivning

 

Dailuanine

DAILUAINE 1998 REFILL AMERICAN HOGSHEADS, CONNOISSEURS CHOICE

SLUTSÅLD
Säljstart:
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40420-01
Pris: 1 364 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: Refill American Hogshead, 2 cask vatting
Destillerad: Fredag 11 augusti 1998
Buteljerad: Onsdag 14 mars 2018
Ålder: 19 YO
Totalt antal: 661 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


BLAIR ATHOL 1997

Med tanke på att Blair Athol i stort sett varit i drift sedan 1798 är den tämligen okänd som singelmalt. Destilleriet ligger bedövande vackert i pittoreska Pitlochry – porten till högländerna – som ständigt lockar enormt mycket turister. Besökscentrat vid destilleriet är därför ett av Skottlands allra bästa. Blair Athol är ännu en av Diageos stora blendfabriker. Singelmalten som produceras i de fyra pannorna går mestadels till Bells, som är den mest säljande blendwhiskyn i Storbritannien. Maltwhiskyn från Blair Athol ses sällan buteljerad som singelmalt.

Blair Athol 1997 har lagrats i en hogshead av amerikansk ek är buteljerad vid cask strength. Fatet gav endast 255 flaskor.

Smakbeskrivning
Blair Athol 

BLAIR ATHOL 1997 REFILL AMERICAN HOGSHEAD, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11788-01
Pris: 1 775 kr
Alkoholhalt: 54,5 %
Fat: Refill American Hogshead, Cask No 5720
Destillerad: Måndag 25 augusti 1997
Buteljerad: Onsdag 21 februari 2018
Ålder: 20 YO
Totalt antal: 255 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


CLYNELISH 2005

Clynelish är ett av de mest fascinerande av Skottlands alla destillerier, inte bara för den sammanlänkade historien med ikoniska och avsomnade Brora, utan framför allt för att destilleriet har en makalös förmåga att producera fantastisk singelmalt. Många whiskyentusiaster menar att Clynelish är ett av de destillerier som håller den allra högsta kvaliteten över tid. Det finns knappast några mindre bra Clynelish-buteljeringar.

Från det mäktiga destilleriet i norra Highlands har Gordon & MacPhail valt att tömma ett refill sherryfat som cask strength.

Smakbeskrivning
 Clynelish

CLYNELISH 2005 REFILL SHERRY BUTT, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11761-01
Pris: 1 195 kr
Alkoholhalt: 55,1 %
Fat: Refill Sherry Butt, Cask No 308764
Destillerad: Tisdag 14 juni 2005
Buteljerad: Onsdag 21 februari 2018
Ålder: 12 YO
Totalt antal: 518 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


GLEN ELGIN 1997

Glen Elgin är också ett av de mer okända destillerierna, oförtjänt okänt eftersom kännare ofta hyllar det som ett av Speysides bästa. Destilleriet byggdes just före den berömda Pattison-kraschen och lades som så många andra i malpåse direkt därpå. När produktionen kom igång igen blev snart Glen Elgin signaturmalten i den berömda blendwhiskyn White Horse. Ägarbolaget Diageo har alltid sett Glen Elgins maltwhisky som en blendingrediens, och har mycket sällan lanserats som singel. Istället är det hos oberoende buteljerare som detta mästerliga destilleri visar sin potential.

Den förstagångsfyllda sherrybutt som Gordon & MacPhail nu buteljerat destillerades 1997 och tappades fat i februari 2018.

Smakbeskrivning
 Glen Elgin

GLEN ELGIN 1997 FIRST FILL SHERRY BUTT, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11777-01
Pris: 1 780 kr
Alkoholhalt: 55,7%
Fat: First Fill Sherry Butt, Cask No 4331
Destillerad: Tisdag 14 oktober 1997
Buteljerad: Tisdag 20 februari 2018
Ålder: 20 YO
Totalt antal: 602 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


 

PULTENEY 1998

Pulteney, eller Old Pulteney, ligger vid kusten längst upp i norr strax utanför den lilla fiskestaden Wick. Numera ägs destilleriet av en stenrik thailändare, med det imposanta namnet Charoen Siriwatthanaphakdi, mannen bakom ölet Chang. Pulteney är känt för sin ytterst eleganta whisky som präglats av det havsnära läget och en för skotska förhållanden ovanligt lång jäsning som resulterar i en råsprit med behaglig fruktighet och söta toner.

Här har Gordon & MacPhail tömt ur ett par förstagångs bourbonfat.

Smakbeskrivning
Pulteney 

PULTENEY 1998 FIRST FILL BOURBON BARRELS, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11705-01
Pris: 1 578 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: First Fill Bourbon Barrels, 2 cask vatting
Destillerad: Onsdag 26 augusti 1998
Buteljerad: Torsdag 15 mars 2018
Ålder: 19 YO
Totalt antal: 501 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


BRAEVAL 1998

Braeval är ett av de mer svårtillgängliga destillerierna i Skottland, det ligger isolerat i den absoluta vildmarken i Speyside högt upp i dalgången vid floden Livets översta källor. Braeval som byggdes så sent som 1973 är Skottlands högst belägna destilleri – en titel som felaktigt brukar tillskrivas Dalwhinnie som klockar in 30 meter lägre än Braevals 355 meter över havet. Att hitta till destilleriet är en av de största utmaningarna en whiskyturist kan ta på sig. Braeval är inte bara Skottlands högsta, utan också mest gömda destilleri. Whiskyn som produceras vid Braeval används egentligen bara till ägarbolaget Chivas Brothers många blendsorter, som singelmalt är den ytterst svårfångad.

Braeval är en elegant och ren whisky på cask strength, som i det här fallet tillbringat 20 år på amerikansk ek.

Smakbeskrivning
Braeval 

BRAEVAL 1998 REFILL AMERICAN HOGSHEAD, CONNOISSEURS CHOICE 

SLUTSÅLD
Säljstart: 
20 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40334-01
Pris: 1 634 kr
Alkoholhalt: 59%
Fat: Refill American Hogshead, Cask No 26004
Destillerad: Torsdag 19 februari 1998
Buteljerad: Torsdag 22 februari 2018
Ålder: 20 YO
Totalt antal: 185 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET


Fler septembernyheter

Longrow_100x100Longrow for Sweden
En helt unik Longrow, enbart för den svenska marknaden; 16 YO Chardonnay Single Cask for Sweden. Visst låter det som ljuv musik?
Läs mer

 

Benromach_100x100Benromach – prisbelönt 15-åring
Benromachs hyllade 15-åring gästspelar på Systembolaget. 240 flaskor släpps den 20 september.
Läs mer

 

Nikka_100x100Japansk höst
Trots krympande lager, levererar Nikka hela sex lanseringar i september.
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08