Connoisseurs Choice – idén som förändrade whiskyvärlden
För precis 50 år sedan lanserade Gordon & MacPhail de första buteljeringarna i Connoisseurs Choice-serien. Det var en banbrytande insats. För första gången såg maltwhisky från destillerier som aldrig tidigare buteljerats dagens ljus. Serien var en föregångare som lyfte fram maltwhiskyn och gav den en position som något unikt, där varje destilleris särart fick glänsa istället för att blandas bort i blendwhisky.
Sedan Connoisseurs Choice kan man tala om maltwhisky som ett affärssegment för samtliga Skottlands destillerier – tidigare hade sådan whisky främst förekommit hos ett fåtal stora spelare, sällan eller aldrig hos de många små destillerierna i Speyside. Nu fyller serien 50 år och det firas förstås kungligt hos Gordon & MacPhail.
CAOL ILA HERMITAGE FINISH
Gordon & MacPhails kärnverksamhet har länge varit just whisky. Men den som besöker butiken på South Street i Elgin slås av ett fantastiskt utbud av kvalitetsviner. Faktum är att handeln med vin och inte minst sherry en gång i tiden var själva förutsättningen för att det lilla familjeföretaget skulle komma över importerade ekfat som de sedan fyllde med traktens whisky. Mörk, kraftfull whisky som lagrats på ”magiska” vinfat blev något av Gordon MacPhails signum och är till stora delar så än i dag.
Hermitage i norra Rhône-dalen är ett av de allra främsta vindistrikten. Vinerna härifrån är kända för sin eleganta kryddighet, sin smakrikedom och sin konsekvent höga kvalitet. De brukar räknas till de allra bästa röda vinerna i världen. Här har detta storartade vin förenat sig med den mustigt torviga whiskyn från Caol Ila.
Smakbeskrivning
SPEYBURN 1989
Speyburn är något så speciellt som en thailändsk whisky som produceras i Skottland. Åtminstone om man ser till ägarbilden. Det samma gäller för övrigt Old Pulteney, Knockdhu, Balmenach och Balblair, som också ägs av Thai Beverage plc, ett gigantiskt bolag på den asiatiska och amerikanska marknaden. Kanske lite förvånande för oss svenskar är att Speyburn är koncernens stora whiskymärke. Hos oss är det ett ganska anonymt destilleri, medan Old Pulteney och Balblair har stora skaror av fans. Speyburn ligger i den anrika destilleristaden Rothes i Speyside, inte långt från Elgin och Gordon & MacPhail. Speyburn är det i särklass största av de fem destillerierna och deras singelmalt är en storsäljare i USA.
Denna Speyburn har mognat på två återfyllda bourbonfat hos Gordon MacPhail i 28 år.
Smakbeskrivning
STRATHMILL 2004
Strathmill är ett destilleri som sällan syns i Sverige. Det är betydligt mindre känt än de två grann-destillerierna i Keith, Strathisla och Glen Keith. Den första officiella buteljeringen kom så sent som 2001 och sedan dess har de bara dykt upp ytterst sparsamt. Strathmill har egentligen en enda uppgift; att producera ryggraden i den världsberömda blendwhiskyn J&B och en del andra av ägarbolagets Diageos storsäljare.
Med en annan profilering från ägarhåll hade Strathmill sannolikt varit betydligt mera känd. Whiskyn är nämligen förbluffande bra. Har du inte provat Strathmill, så är det hög tid!
Smakbeskrivning
DAILUAINE 1998
Den största bolaget i dryckesvärlden är Diageo, som själva svarar för mer än 30 procent av Skottlands totala maltwhiskyproduktion. Trots att bolaget äger nästan 30 destillerier är det långt ifrån alla som säljs som singelmaltwhisky. Diageo profilerar egentligen bara Talisker, Oban och Lagavulin som singelmalt. Övriga destillerier är mer eller mindre blendfabriker. Dailuaine används främst till Johnny Walker, världens största blendwhiskymärke med en försäljning på närmare tio flaskor i sekunden. Dailuaine är ett mycket stort destilleri i Speyside och gör en mjuk och elegant whisky.
Denna buteljering av Dailuaine 1998 är en vatting av två hogsheadfat (ombyggd bourbon barrel).
Smakbeskrivning
BLAIR ATHOL 1997
Med tanke på att Blair Athol i stort sett varit i drift sedan 1798 är den tämligen okänd som singelmalt. Destilleriet ligger bedövande vackert i pittoreska Pitlochry – porten till högländerna – som ständigt lockar enormt mycket turister. Besökscentrat vid destilleriet är därför ett av Skottlands allra bästa. Blair Athol är ännu en av Diageos stora blendfabriker. Singelmalten som produceras i de fyra pannorna går mestadels till Bells, som är den mest säljande blendwhiskyn i Storbritannien. Maltwhiskyn från Blair Athol ses sällan buteljerad som singelmalt.
Blair Athol 1997 har lagrats i en hogshead av amerikansk ek är buteljerad vid cask strength. Fatet gav endast 255 flaskor.
Smakbeskrivning
CLYNELISH 2005
Clynelish är ett av de mest fascinerande av Skottlands alla destillerier, inte bara för den sammanlänkade historien med ikoniska och avsomnade Brora, utan framför allt för att destilleriet har en makalös förmåga att producera fantastisk singelmalt. Många whiskyentusiaster menar att Clynelish är ett av de destillerier som håller den allra högsta kvaliteten över tid. Det finns knappast några mindre bra Clynelish-buteljeringar.
Från det mäktiga destilleriet i norra Highlands har Gordon & MacPhail valt att tömma ett refill sherryfat som cask strength.
Smakbeskrivning
GLEN ELGIN 1997
Glen Elgin är också ett av de mer okända destillerierna, oförtjänt okänt eftersom kännare ofta hyllar det som ett av Speysides bästa. Destilleriet byggdes just före den berömda Pattison-kraschen och lades som så många andra i malpåse direkt därpå. När produktionen kom igång igen blev snart Glen Elgin signaturmalten i den berömda blendwhiskyn White Horse. Ägarbolaget Diageo har alltid sett Glen Elgins maltwhisky som en blendingrediens, och har mycket sällan lanserats som singel. Istället är det hos oberoende buteljerare som detta mästerliga destilleri visar sin potential.
Den förstagångsfyllda sherrybutt som Gordon & MacPhail nu buteljerat destillerades 1997 och tappades fat i februari 2018.
Smakbeskrivning
PULTENEY 1998
Pulteney, eller Old Pulteney, ligger vid kusten längst upp i norr strax utanför den lilla fiskestaden Wick. Numera ägs destilleriet av en stenrik thailändare, med det imposanta namnet Charoen Siriwatthanaphakdi, mannen bakom ölet Chang. Pulteney är känt för sin ytterst eleganta whisky som präglats av det havsnära läget och en för skotska förhållanden ovanligt lång jäsning som resulterar i en råsprit med behaglig fruktighet och söta toner.
Här har Gordon & MacPhail tömt ur ett par förstagångs bourbonfat.
Smakbeskrivning
BRAEVAL 1998
Braeval är ett av de mer svårtillgängliga destillerierna i Skottland, det ligger isolerat i den absoluta vildmarken i Speyside högt upp i dalgången vid floden Livets översta källor. Braeval som byggdes så sent som 1973 är Skottlands högst belägna destilleri – en titel som felaktigt brukar tillskrivas Dalwhinnie som klockar in 30 meter lägre än Braevals 355 meter över havet. Att hitta till destilleriet är en av de största utmaningarna en whiskyturist kan ta på sig. Braeval är inte bara Skottlands högsta, utan också mest gömda destilleri. Whiskyn som produceras vid Braeval används egentligen bara till ägarbolaget Chivas Brothers många blendsorter, som singelmalt är den ytterst svårfångad.
Braeval är en elegant och ren whisky på cask strength, som i det här fallet tillbringat 20 år på amerikansk ek.
Smakbeskrivning
Fler septembernyheter
Longrow for Sweden
En helt unik Longrow, enbart för den svenska marknaden; 16 YO Chardonnay Single Cask for Sweden. Visst låter det som ljuv musik?
Läs mer
Benromach – prisbelönt 15-åring
Benromachs hyllade 15-åring gästspelar på Systembolaget. 240 flaskor släpps den 20 september.
Läs mer
Japansk höst
Trots krympande lager, levererar Nikka hela sex lanseringar i september.
Läs mer