Distillery Labels – serien som räddade maltwhiskyn

Distillery Labels – serien som räddade maltwhiskyn

Det är svårt att tänka sig dagens whiskymarknad utan de insatser som George Urquhart och Gordon & MacPhail gjorde under förra århundradets första hälft. Som pionjärer kan de knappast överskattas. Gordon & MacPhail är på många sätt den aktör som betytt mest för den moderna whiskybranschens utveckling. I sommar har detta manifesterats i ännu ett monument – en relansering av klassiska serien Distillery Labels.

Läs mer

Sommaren 2018 uppgraderades seriens design, men de vackra historiska etiketterna finns kvar och så även de klassiska whiskysorterna. I oktober lanseras tre buteljeringar från Longmorn, Scapa och Glentauchers på Systembolaget.

 

LONGMORN 2003

Longmorn är ett av de klassiska destillerierna som Gordon & MacPhail tidigt slöt avtal med och som långt in i modern tid aldrig själva buteljerade någon singelmalt. Longmorn är ett mycket intressant whiskyhistoriskt destilleri av flera skäl. Inte minst för att det var här som Masataka Taketsuru för första gången såg ett skotskt destilleri riktigt ordentligt från insidan. Han tog med sig sina intryck hem och mer eller mindre replikerade destilleriet när han långt senare förverkligade sin livsdröm och byggde sitt Yoichi.

Longmorn 2003 har lagrats på en blandning av förstagångs sherryfat och refill bourbonfat.

Smakbeskrivning
Longmorn

SLUTSÅLD
LONGMORN 2003 DISTILLERY LABEL

Säljstart: 18 oktober, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40344-01
Pris: 898 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st fill Sherry Hogshead + Refill Bourbon Barrels
Ålder: 14 år
Destillerad: 11 juni 2003
Buteljerad: 31 maj 2018
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Historien om Longmorn

 

GLENTAUCHERS 2004

Glentauchers är ett av de mer anonyma destillerierna i Skottland. Det skulle dröja ända fram till 2017 innan ägarbolaget Chivas tillkännagav att de skulle lyfta destilleriet ur sin anonymitet, men mycket mer än så har inte hänt. Det är fortfarande ett dolt destilleri, utan besökscenter och originalbuteljeringar, där det ligger några kilometer utanför Keith i Speyside. All whisky som produceras vid Glentauchers går till ägarnas storsäljande blendsorter.

Smakbeskrivning
Glentauchers

GLENTAUCHERS 2004 DISTILLERY LABEL

Säljstart: 19 oktober, utvalda SB-butiker
Artnr: 40345-01
Pris: 778 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill American Hogshead
Ålder: 13 YO
Destillerad: 30 juni 2004
Buteljerad: 28 juni 2018
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


 

SCAPA 2005

Frågan är om inte Scapa är Skottlands mest otillgängliga destilleri. Det har länge varit helt stängt för besökare och de whiskyturister som letar sig ända ut till Orkneyöarna har oftast förgäves försökt komma in, eller fått nöja sig med att kika genom fönstren. Scapa har varit stängt i omgångar och de unika pannorna, egentligen de enda överlevande Lomondpannorna, har mest stötvis varit i drift. De omskrivna pannorna har förvisso modifierats och försetts med utrustning som gör dem mer konventionella. Men spriten de levererar är speciell, präglad av Orkneyöarnas havsklimat i en lätt och mycket behaglig stil.

Smakbeskrivning
Scapa

SCAPA 2005 DISTILLERY LABEL

Säljstart: 19 oktober, utvalda SB-butiker
Artnr: 40343-01
Pris: 846 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st fill Bourbon
Ålder: 13 YO
Destillerad: 24 mars 2005
Buteljerad: 23 maj 2018
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


Fler nyheter

NIKKA COFFEY GRAIN ÄR TILLBAKA OCH SUPER NIKKA PRISSÄNKS
Läs mer

PAUL JOHN – INDISK WHISKY SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Läs mer

HEMLIGHETEN BAKOM DEN JAPANSKA MÄSTARWHISKYN
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08