Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Mycket har sagts om Masataka Taketsuru. Hans livssaga är som ett Shakespearedrama med alltifrån brännande konflikter, dynastier i fejd, förbjuden kärlek och sagolik framgång. Även om Taketsuru är struken ur Suntorys historiebeskrivning över den japanska whiskyn så är han obestridligen den japanska whiskyns fader. Masataka Taketsurus mest betydelsefulla insats är nog inte de destillerier han byggde, utan snarare att han fick världen att förstå att man kan göra singelmaltwhisky utanför Skottland.

Det är svårt att föreställa sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte Taketsuru gjort den där berömda resan 1918. Hans och den japanska whiskyns framgångar visade för andra entreprenörer att skotsk whisky inte har världsherravälde. I dag tillverkas whisky i över hundra länder och i alla världsdelar. Masataka Taketsuru var samurajen som gjorde det möjligt.

Berättelsen om Masataka Taketsuru är vida känd, liksom hur han grundade sina båda destillerier Yoichi och Miyagikyo. De historierna ska vi inte berätta igen, men några personliga fakta som sällan lyfts fram kan vara intressant att känna till.

2012 beslutade Nikka att hedra sin grundare med buteljeringar som bar hans namn. I dag är Nikka Taketsuru en av de mest hyllade whiskyserierna, flerfaldigt prisbelönta som världens bästa blended malts och mycket annat. Den 22 november släpps tre nya Taketsurus på Systembolaget.

 

TAKETSURU 17

En 17-årig maltwhisky bestående av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. Flerfaldigt utsedd till världens bästa blended malt.

Karaktäristiskt japanskt fruktig whisky med drag av plommon, persika, choklad, läder och torkad frukt. Fyllig och generös smak med inslag av apelsin, smörkola, kaffe och hasselnötter. Lång finish med knäck, rostad ek och cigarr samt en touch av lakrits och citrus.

Taketsuru17

SLUTSÅLD
TAKETSURU 17 YEARS OLD

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40423-01
Pris: 1 995 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat primärt: Miyagikyo & Yoichi Sherry Cask
Fat sekundärt: 
New American Oak, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 17 år
Antal flaskor till Sverige: 150 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


 

TAKETSURU 21

Redan vid introduktionen 2012 utsågs Taketsuru 21 till världens bästa whisky (blended Malt). Den har samma recept som 17-åringen, men den extra lagringen har givit den en ännu fylligare och rikare karaktär.

Här möter man distinkt ek, kokos, marsipan, nötter och vanilj i kombination med blommiga och örtiga toner samt friskt inslag av citrus. I smaken kommer nymald svartpeppar, knäck, pomerans, sherrytoner och en lång maltig eftersmak med inslag av stjärnanis, kaffe och honung. Ett japanskt mästerverk.

Taketsuru21

SLUTSÅLD
TAKETSURU 21 YEARS OLD 

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40405-01
Pris: 3799 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask
Fat sekundärt: New American Oak Cask, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 21 år 
Antal flaskor till Sverige: 46 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


 

TAKETSURU 25

25-åringen är kronjuvelen i Nikkas range, eftertraktad och svår att finna. Här är sherryfaten mer dominerande och blandningen gjord utifrån strikta krav på att bara använda de absolut bästa faten.
Tillgången på gamla fat är liten och Taketsuru 25 görs därför bara i starkt begränsade upplagor; en veritabel samlarwhisky.

Taketsuru 25 är mycket komplex; där finns sherry och ek, frukt och blommor, piptobak, vanilj, nötter, blommande äppelträd och kanderad tropisk frukt. Silkeslen, söt, fruktig smak med solmogna plommon, citrus, mer blommor och lager på lager med malt, sherrydränkt ek och underbara inslag av choklad, kaffe, vanilj samt kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och kanel. Lång finish med sherry, söt frukt, örter och en lätt touch av torv.

Taketsuru25

SLUTSÅLD
TAKETSURU 25 YEARS OLD

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40333-01
Pris: 12 480 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi Remade Cask
Fat sekundärt: Refill Cask
Ålder: +25 år
Antal flaskor till Sverige: 3 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

Masataka-portrait

NÅGRA FAKTA OM TAKETSURU

 • Masataka Taketsuru föddes i kuststaden Takehara inte långt från Hiroshima 1894. Hans familj och släkt drabbades såklart hårt den 6 augusti 1945.
 • Han var den tredje sonen i en sakebryggarfamilj, och han arbetade tidigt i familjens bryggeri. Familjens bryggartraditioner gick ända tillbaka till 1733.
 • Under sin skoltid blev han nära vän med Hayato Ikedo som senare blev Japans premiärminister.
 • På universitetet studerade han kemi med inriktning på bryggning och jäsning.
 • Efterfrågan på whisky och andra västerländska drycker växte i början av 1900-talet i takt med att den brittiska handelsflottan angjorde de japanska hamnarna. Masataka började då blanda inhemsk sprit i syfte att efterlikna whisky.
 • Han kom aldrig att fullfölja sina universitetsstudier i Japan eftersom hans intresse och kunskaper inom destillering och jäsning blev kända av företaget Settsu Shuzo som rekryterade honom.
 • I juli 1918 gick Masataka Taketsuru ombord på SS Tenyo Maru i hamnen i Osaka. Uppdraget var att hämta hem kunskaper som kunde hjälpa Settsu Shuzo att starta tillverkning av japansk whisky. Fyra månader senare kom han till Glasgow.
 • Han kom att studera whiskytillverkning vid Longmorn och senare Bo’ness Distillery, där blev han särskilt intresserad av graintillverkning i Coffeypannor. Året därpå arbetade han även vid Hazelburn i Campbeltown.
 • Under sin tid i Skottland gav han privatlektioner i Jiu-Jitsu.
 • Han studerade även vintillverkning under någon månad i Bordeaux. Han reste runt i Europa och kom bland annat till Malmö där han studerade jästtillverkning.
 • Taketsuru hyrdes in för att förverkliga Japans första destilleriprojekt åt Suntory, Yamazaki Distillery invigdes 1924. 10 år senare gick hans anställningskontrakt ut och han grundade sitt eget bolag Nippon Kaju Kabushiki Kaisha ”Det stora japanska juicebolaget” sedermera förkortat till Nikka. Yoichi Distillery invigdes 1934 och Miyagikyo 1969.

 

 


Fler nyheter

G&M LEVERERAR FYRTAL I SKOTSKA KLASSIKER
Läs mer

NIKKA COFFEY GRAIN ÄR TILLBAKA OCH SUPER NIKKA PRISSÄNKS
Läs mer

PAUL JOHN – INDISK WHISKY SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Läs mer

HEMLIGHETEN BAKOM DEN JAPANSKA MÄSTARWHISKYN
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08