Ron, Rum och Rhum – en sockerrörig historia

Ron, Rum och Rhum – en sockerrörig historia

Det sköljer en romvåg över dryckesvärlden och i takt med att intresset ökar, hittar fler och fler högklassiga romsorter till Systembolagets hyllor. Nu kommer en ny generation rom, som förvisso går utmärkt att blanda drinkar och cocktails på, men som har sina allra största förtjänster ensamma i ett ordentligt glas i den allra bästa finfåtöljen. Två sådana godbitar lanseras nu; en chokladpralin från Panama och en smakrik fruktbomb från Jamaica.

Riktigt bra och vällagrad rom är något av det godaste man kan njuta av. Numera talar man om ron, rum och rhum som om det vore regioner i Skottland. Det är det naturligtvis inte, utan istället spanska, engelska och franska benämningar på den ombesjungna spritsorten. Men likheten med Skottlands regioner är egentligen ganska relevant.

  Länderna i Karibien var länge kolonier och beroende på vilken kolonialmakt som satt i herresätena på plantager och estancior så utvecklades olika stilar på den rom som tillverkades. Man brukar tala om den spanska, franska och brittiska skolan.

Länderna i Karibien var länge kolonier och beroende på vilken kolonialmakt som satt i herresätena på plantager och estancior så utvecklades olika stilar på den rom som tillverkades. Man brukar tala om den spanska, franska och brittiska skolan. Men rom saknar egentligen ett enhetligt regelverk och tillverkningen är inte lika styrd av lagar som till exempel whiskyvärlden. Det gör att det ibland är svårt att fånga in en romtillverkares stil utifrån platsen eller landet där destilleriet ligger. Kokar man ner rom från olika länder till sin minsta gemensamma nämnare så blir det potstill- och kolonndestillerad rom samt lagrad och olagrad rom. I de franska delarna används också begreppen Agricole och Industrielle, som egentligen inte säger mer än att den är tillverkad av sockerrörssaft (agricole) eller melass (industrielle). För traditionella whiskydrickare är det oftast den mörka, ekfatslagrade rommen som är den mest intressanta. Åtminstone i början av ett romintresse, men det finns mycket fantastisk olagrad rom, som vi kommer att återkomma till.

I vårt stora utbud med intressanta romsorter vill vi nu berätta om två pärlor vi valt ut. Den ena är kolonndestillerad och hör hemma i den spanska skolan och den andra är körd genom potstills och räknas till den engelska skolan. Först beger vi oss till Panama.

Compañero Ron Panama

Panama är ett litet land i Centralamerika känt för sin kanal som förbinder Stilla Havet med Atlanten, och för sin något förvirrade geografi. Landets S-form gör att man faktiskt reser österut för att komma till Stilla havet från Atlanten. Panama är en betydande romproducent med en kvalitetsinriktad produktion. Förutsättningarna för att odla sockerrör anses tillhöra de bästa på hela den amerikanska kontinenten. Rom som lagras i Panama utsätts för ett klimat som inte finns någon annanstans i romvärlden. Landet ligger i den så kallade ”Dry Arch”
där somrarna är heta och kruttorra, det faller inget regn på flera månader. Dock gör närheten till de stora världshaven att det alltid ligger en maritim fuktighet över landet. Temperaturen är närmast konstant under långa tider när luftmassor från heta Karibien och kalla havsvindar möter varandra. Panama är ett av de länder i världen som har det mest stabila klimatet. Detta gör att man kan styra förutsättningar för odling som i ett växthus, vilket skapar speciella förutsättningar och ger en unik terroir för sockerrören som utvecklar en hög sockerhalt.

  Landets S-form gör att man faktiskt reser österut för att komma till Stilla havet från Atlanten.

Compañero Ron Panama Extra Añejo från romföretaget 1423 är en kolonndestillerad rom som lagrats 12 år på ex-bourbonfat innan den buteljerats vid en alkoholhalt på 54 %. 1423 grundades för tio år sedan då ett par whiskyentusiaster övertalades att prova rom på en whiskymässa. Sitt första fat köpte de från Trinidad och när det buteljerades och flaskorna började säljas 2009 fick de namnet 1423, som senare blev företagsnamnet. I dag är företaget en betydande romdistributör, som har buteljerat en lång rad enastående romsorter. Compañero Ron Panama Extra Añejo är den tredje buteljeringen i Compañero-serien, där de tidigare utgåvorna varit rom från Trinidad och Jamaica.

Smakbeskrivning
Extra Añejo Panama 12 Years

SLUTSÅLD
COMPAÑERO EXTRA AÑEJO 12 YEARS OLD PANAMA 

Säljstart: fredag 18 januari, utvalda SB-butiker
Artnr: 40365-01
Pris: 490 kr
Alkoholhalt: 54 %
Typ: Spanska skolan
Råvara: Melass
Destillation: Kolonn
Fat: Ex Bourbon Barrels
Ålder: 12 år
Antal flaskor till Sverige: 1 800 fl

Artikeln är slutsåld, men kan finnas i enstaka SB-butiker. Använd knappen för att se vilka.
BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


Fermentation

Hampden Estate

Hampden Estate är en av de äldsta sockerrörsplantagerna och ett av de äldsta destillerierna på Jamaica. Produktionen har varit igång utan avbrott sedan 1753. Destilleriet är ett av endast två på Jamaica som uteslutande destillerar i potstills. Jamaica är kanske den mest fascinerande rom-ön i Karibien. Den brittiska stilen är torrare och mer lik whisky. Jamaica-rom kallas ibland ”High Ester Rum”. Estrar är kolväteföreningar som ofta har väldigt specifika smak- och doftegenskaper. Jamaica-rom är mer esterrik än andra romsorter eftersom jäsningen pågår mycket länge – upp till 14 dagar. Man tillsätter också ofta så kallad ”dunder”, som är en surmäsk som består av destillationsrester och förvaras utomhus i hålor i marken. Hampden Estate använder surmäsk och jäststammar som är över hundra år gamla, vilket ger helt unika smaker.

  Jamaica-rom är mer esterrik än andra romsorter eftersom jäsningen pågår mycket länge – upp till 14 dagar.

Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum är destilleriets officiella buteljering, men är i mångt och mycket romlegenden Luca Garganos skötebarn. Han är mannen bakom några av de senaste årens största romhändelser. Bland annat var det han som köpte det sensationellt gamla lagret från nedlagda St James och det tokhyllade Caroni som skapade närmast hysteri bland romfantaster häromåret. Luca Gargano har också utarbetat en klassifikation tillsammans med Richard Seale från Barbados-destilleriet Foursquare. ”The Gargano-Classification” är en vidareutveckling av stilindelningen och ett heltäckande sätt att förstå olika romsorters särart.

Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum var en av de mest omtalade romsorterna 2018. Den är tillverkad av melass som kommer från egna sockerrörsplantager i Trelawny-distriktet på nordvästra delen av ön.

Smakbeskrivning
Hampden Estate

HAMPDEN ESTATE 

Säljstart: fredag 18 januari, utvalda SB-butiker
Artnr: 40366-01
Pris: 689 kr
Alkoholhalt: 46 %
Typ: Engelska skolan
Råvara: Melass
Vatten: Från källa ca 4km söder om destilleriet
Jästtyp: Vildjäst
Jäsning: Lång, 8—15 dagar
Destillation: Potstill (double retort)
Fat: Ex Bourbon Barrels fat
Ålder: Minst 7 år (tropisk lagring)
Antal flaskor till Sverige: 1 200 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


Fler nyheter

NYTT FYRTAL I DISTILLERY LABEL
Läs mer

PAUL JOHN – INDISK WHISKY SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Läs mer

SPRINGBANKS SAMLARSERIE HYLLAR DET LOKALA
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08