Mäktiga upplevelser från Karibien

Mäktiga upplevelser från Karibien

VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM

LucaFrån italienska Velier kommer en mycket omtalad rom, som förra året blev en snackis i hela romvärlden. Det är Luca Gargano, mannen bakom Velier och några av de senaste årens största romhändelser som tagit fram den. Luca Gargano är chefsarkitekten för den så kallade Garganoklassifikationen som delar in rom i stilar och ursprung. Velier är romindustrins ledande buteljerare av högklassig rom och när en rom bär Luca Garganos namn kan man vara säker på att det är något speciellt. Som hans Royal Navy Very Old Rum. Detta är en blandning av romsorter från de brittiska delarna av Karibien. Här ingår mytomspunna Caroni från Trinidad, Demerara-rom från Guyana och rum från Jamaica. Den äldsta (Caroni) är mer än 20 år gammal, och ingen är yngre än 12 år. Gargano har blandat både kolonn- och potstill-destillerad rom för att nå den typiska brittiska robusta och mer whiskylika stilen. Webblansering 31 jan.

VERYOLDRUM

SLUTSÅLD
VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM, 57,18 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40369-01
Pris: 1 565 kr
Alkoholhalt: 57,18 %
Typ: Engelska skolan, Navy Rum
Råvara: Melass
Destillation: Potstill + Kolonn
Fat: Ex Bourbon, företrädesvis
Blend: Trindad, Caroni – tropiskt lagrad +20 år, Guyana, Demerara – lagrad i Europa +15 år, Jamaica, Pure Single Rums – tropiskt lagrad +12 år
Ålder: Viktat genomsnitt 17,42 år
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Habitation Velier

WORTHY PARK 2007

Habitation Velier brukar beskrivas som världens enda romserie med Pure Single Rum. Det vill säga rom som kommer från ett enda destilleri och som endast destillerats i potstills. Det är också rom som uteslutande lagrats i tropikerna och buteljerats utan kylfiltrering på sin naturliga fatstyrka. Benämningen Pure Single Rum kommer från ”The Gargano Classification” som har etablerats som de främsta riktlinjerna inom romindustrin. Syfte med Habitation Velier är pedagogiskt och vill tydliggöra hantverksstilar och destillerier med utgåvor som är en världspremiär från ett specifikt destilleri. Serien är också ett samarbete mellan Velier och destillerierna i ett slags joint venture till skillnad från andra oberoende buteljerare som oftast buteljerar under sitt eget namn utan mer ingående beskrivningar av ursprung och teknik. I månadsskiftet, januari och februari, lanseras fyra utgåvor i Habitation Velier-serien. Det är antagligen den romserie i världen som berättar mest på sina fascinerande och typiska etiketter. Missa inte att klicka på den bifogade produktbilden och grotta ner dig i härlig nördfakta.

Worthy Park 2007 är en klassisk Jamaica-rom. Stilen är brittisk med hög esterhalt. Destilleriet återstartades så sent som 2005 efter många år i malpåse. Worthy Park 2007 kommer från tredje destillationen i det nybyggda destilleriet. 100 % potstilldestillerad, lagrad på exbourbon och buteljerad efter 10 år på 59 %.

WORTHYPARK2007

SLUTSÅLD
WORTHY PARK 2007, 10YO, HABITATION VELIER, 59 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40368-01
Pris: 1 199 kr
Alkoholhalt: 59 %
Typ: Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum
Råvara: 100 % Estate Molasses
Jäsning: Lång jäsning
Destillation: Potstill, Double Retort
Fat: Ex Bourbon Barrels
Ålder: 10 år, tropisk lagring (64% angels share)
Destillerad: 2007
Buteljerad: 2017
Antal flaskor till Sverige: 42 fl.


FORSYTHS WP 2015 WHITE

Forsythes WP White kommer också från Worthy park. Den har fått sitt namn efter den berömda skotska tillverkaren av Potstills. Före destilleringen har sockerrörsmäsken fått jäsa i smått otroliga tre månader. Resultatet är en ytterst aromatisk och smakrik rom med extremt hög esterhalt.

FORSYTHSWP2015

FORSYTHS WP 502 WHITE 2015, HABITATION VELIER, 57 %

Säljstart: Fredag 1 februari, utvalda butiker
Artnr: 40378-01
Pris: 659 kr
Alkoholhalt: 57 %
Typ: Engelska skolan, Jamaica Pure Single White Rum
Råvara: 100 % Estate Molasses från Worthy Park Estate
Jäsning: Mycket lång jäsning, 3 månader
Destillation: Potstill, Double Retort
Fat: Ex Bourbon Barrels
Buteljerad: 2015
Antal flaskor till Sverige: 280 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


FOURSQUARE 2013

Med det omtalade Barbados-destilleriet Foursquare, och dess legendariske Chief Blender/Master Distiller Richard Seale, har Luca Gargano haft ett mångårigt samarbete. I Habitation-serien kommer nu en smakrik Barbados-rom som fått en extra personlighet genom att lagras på cognacsfat i två år.

FOURSQUARE2013

FOURSQUARE 2013, HABITATION VELIER, 64 %

Säljstart: Fredag 1 februari, utvalda butiker
Artnr: 40380-01
Pris: 899 kr
Alkoholhalt: 64 %
Typ: Engelska Skolan, Barbados Pure Single Rum
Råvara: Melass
Destillation: Potstill, Double Retort
Fat: Ex Cognac Cask
Ålder: 2 år, tropisk lagring (15% angels share)
Destillerad: 2013
Buteljerad: 2015
Antal flaskor till Sverige: 360 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


HAMPDEN LFCH 2011

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamacia finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Hampden Estate grundades redan vid mitten av 1750-talet på nordvästra delen av ön. Här är klimatet svalare, präglat av salta havsvindar och jordmånen påminner om den i vingårdar i Bordeaux. Inget annat destilleri på Jamaica är lika ålderdomligt. Jäsningen sker i mycket gamla orörda jäshus, där mögel och svampar gror. Jästen är en så kallad sourmash och stammarna man tillsätter är äldre än någon levande människa på ön. Man använder också så kallad dunder, som närmast är att beskriva som surmäsk som fått jäsa i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Hampdens LFCH-beteckning står för en lite mjukare framtoning, men fortfarande i högesterstil. Cirka 200-250 gr/hlpa (gram estrar per 100 liter ren alkohol). Den tekniska termen döljer en unik fruktighet med mängder av kokos, ananas och tropiska frukter. Ett absolut måste för alla vänner av fruktig rom.

HAMPDENLFCH

FÅTAL KVAR
HAMPDEN LFCH 2011, 7 YO, HABITATION VELIER, 60,5 %

Säljstart: Fredag 1 februari, utvalda butiker
Artnr: 40379-01
Pris: 995 kr
Alkoholhalt: 60,5 %
Typ: Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum
Råvara: Melass
Destillation: Potstill, Double Retort
Fat: Ex Bourbon Barrels
Ålder: 7 år, tropisk lagring (49% angels share)
Destillerad: 2011
Buteljerad: 2018
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


HAMPDEN ESTATE OVERPROOF

Hampden Estate Overproof är en officiell destilleributeljering som kommit till stånd genom ett samarbete mellan Hampden Estate och LM&V, med Luca Gargano vid rodret. I core rangen ingår även en 46%-ig buteljering som släpptes på Systembolaget i januari. De båda hör till romvärldens mest omtalade och bejublade under senaste året.

Overproof är en esterrik, smakbomb med största tänkbara fruktighet. Jäst med vildjäst (dunder) och helt utan tillsatt socker.

HAMPDENOVERPROOF

HAMPDEN ESTATE OVERPROOF 60 %

Säljstart: Fredag 1 februari, utvalda butiker
Artnr: 40382-01
Pris: 899 kr
Alkoholhalt: 60 %
Typ: Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum
Råvara: Melass
Vatten: Från källa ca 4km söder om destilleriet
Jästtyp: Vildjäst
Jäsning: Lång, 8—15 dagar
Destillation: Potstill, Double Retort
Fat: Ex Bourbon Barrels
Antal flaskor till Sverige: 800 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Fler nyheter

VinterwhiskyDubbla 25-åringar från Gordon & MacPhail och en trio med Single Casks från Cooper’s Choice. SB-aktuella nu.
Läs mer

 

RombarenVälkommen till vår rombar på Facebook.
Fylld med dryckestips och nyheter.

Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08