Värmande vinterwhisky

Värmande vinterwhisky

Stundande whiskysläppet bjuder på ett par riktiga godbitar från vännerna på Gordon & MacPhail. Eller vad sägs om två 25-åriga Speysiders från Mortlach och Linkwood?

Cooper’s Choice levererar också en häftig Speyside-delikatess; en bourbonfatlagrad Glen Grant med 22 år på nacken. Dessutom släpper de sherryfatslagrad Bunnhabhain och en grainwhisky med marsala finish från saligen insomnade destilleriet Port Dundas.

 


 

MORTLACH 25 YEARS OLD

Det spelar nog ingen roll vilken whiskyvän man frågar om Mortlach, alla lär hålla med. Få skotska destillerier har en lika habil högstanivå. Kanske är det detta som är orsaken till att jätten Diageo valt ut just Mortlach till ett av sina prioriterade destillerier för singelmalt. Mortlach har alltid haft nära band till Gordon & MacPhail och mängder med fat har fått resa den korta vägen mellan Dufftown och lagerhusen i Elgin. Kombinationen av Gordon & MacPhails importerade sherryfat och Mortlachs mustiga rådestillat har blivit en klassiker. Redan under 1960-talet buteljerade Gordon & MacPhail Mortlachwhisky i sin berömda Distillery Label-serie. Förra året fick denna serie ny luxuös design, men de underbara retroetiketterna finns kvar. Nu är det dags för en mäktig 25-åring från detta anrika Speyside-destilleri. Det är en sherryskönhet som lagrats på både förstagångsfyllda och refill-fat. Massor av frukt, choklad, marsipan och mörka bär. En helt ljuvlig whisky. Webblansering 31 jan.

Morthlach25

SLUTSÅLD
MORTLACH 25 YO, G&M DISTILLERY LABEL, 43 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40373-01
Pris: 2 575 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: First fill and and refill Sherry Casks
Ålder: 25 år
Antal flaskor till Sverige: 90 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


LINKWOOD 25 YEARS OLD

De som kan sin whiskyhistoria brukar tala om Linkwood som spindeldestilleriet. Historien är väl som alltid tillspetsad, men den är tacksam att berätta och lätt att komma ihåg. Den har sitt ursprung hos den excentriske destillerichefen Roderick MacKenzie som kom till Linkwood vid krigsslutet 1945. Under de 18 år han fick vara kvar på posten lär han inte ha tillåtit den minsta förändring, inte ens inköp av nya maltspadar eller städning, allra minst att ta bort spindelnät ur lagerhusfönstren. Mackenzie gjorde dock affärer med Gordon & MacPhail redan vid 1960-talets början och precis som en rad andra av traktens destillerier så fick Gordon & MacPhail ansvaret för att buteljera destilleriets singelmalt. 1971 tvingades dock MacKenzie se på när gamla Linkwood revs och ett helt nytt destilleri byggdes upp. Linkwood 25 är tillsammans med Mortlach de äldsta utgåvorna hittills i den nydesignade Distillery Label-serien. Det är en sherrylagrad storslagen whisky med klassiska toner av russin, fikon, kanel och allt som hör en stilren sherrylagring från Gordon & MacPhail till. Webblansering 31 jan.

LINKWOOD25

SLUTSÅLD
LINKWOOD 25 YO, G&M DISTILLERY LABEL, 43 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40374-01
Pris: 2 304 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: First Fill and Refill Sherry Casks
Ålder: 25 år
Antal flaskor till Sverige: 48 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Godsaker från Cooper’s Choice

GLEN GRANT 1995

Från våra vänner på Vintage Malt Whisky Company i Glasgow har vi valt ut tre favoriter för januarilanseringen. Först fastnade vi för en Glen Grant på respektabla 22 år. Glen Grant i den lilla destilleristaden Rothes är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier att besöka. En fantastisk trädgård och en makalös destillerihistoria buren av den legendariske Majoren, vivören, visionären William Grant, en av imperietidens stora personligheter. Glen Grant gör den kanske lättaste whiskyn i hela Speyside, destillerad i pannor som designats för sådan stil och försetts med så kallade purifiers (finkelfällor) som gör råspriten ännu renare. Glen Grant är som gjord för att lagras på bourbonfat. Då kommer den närmast helt orökta stilen med sin fruktiga ton, maltiga karaktär och närmast krispiga brödighet fram. Webblansering 31 jan.

glengrant1995

FÅTAL KVAR
GLEN GRANT 1995, 22 YO, COOPER´S CHOICE, 52 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40370-01
Pris: 1 448 kr
Destillerad: Juli 1995
Buteljerad: 2018
Ålder: 22 år
Alkoholhalt: 52 %
Fat: Bourbon Single Cask, Cask No 119440
Totalt antal:270 fl.
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


BUNNAHABHAIN 2001

Vintage Malt är kanske som allra bäst på Islaywhisky. Företagets grundare inledde sin whiskybana på Islay och hade tidigt de allra bästa kontakterna. Därför är det alltid lite extra spännande när det kommer en Islaywhisky i Cooper’s Choice-serien. Cooper’s Choice är Vintage Malts flaggskepp. Ett av de mest mångfacetterade destillerierna på Islay är Bunnahabhain. Detta nordliga destilleri gör whisky i alla stilar från rökbomber till den lenaste fruktwhiskyn. Dock ser man relativt sällan rena sherrylagringar från Bunnahabhain, liksom från Islay generellt. Det verkar nästan som om sherryfaten aldrig riktigt hittat hela vägen ut till Islay, men när de gör det, då uppstår den ljuvaste musik. Cooper’s Choice 16-åriga sherrylagring kommer från ett singelfat och bjuder på en smakresa genom fruktskålar och de spanska vinkällarna. Vinösa toner, mandel, honung och massor av röda bär. Webblansering 31 jan.

bunnahabhain

SLUTSÅLD
BUNNAHABHAIN 2001, 16 YO, COOPER’S CHOICE, 46 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40372-01
Pris: 1 149 kr
Destillerad: Oktober 2001
Buteljerad: 2018
Ålder: 16 år
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Sherry Single Cask, Cask No 9497
Totalt antal:420 fl.
Antal flaskor till Sverige: 174 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


PORT DUNDAS SINGLE GRAIN 1999

Grainwhisky är för många en oupptäckt skatt på whiskyhyllorna. Det är synd, bra singelgrain bjuder många gånger på smaker lika djupgående som maltwhisky. Ändå är graindestillerierna påfallande anonyma. Islays destillerier kan varenda whiskyvän rabbla i sömnen, men när det kommer till de stora graindestillerierna vet många knappt vilka de är. Mycket grainwhisky är både spännande och fylld av smaker, i synnerhet gäller det då bågen spänts och den fått mogna på lite ovanligare fat än de traditionella bourbonfaten.

Port Dundas var ett stort destilleri – faktisk en tid Skottlands största – och ett landmärke ovanför hamnen. Här producerades enorma mängder whisky ända till stängningen 2010 då ägarbolaget Diageo valde att storsatsa vid systerdestilleriet Cameronbridge. Port Dundas är alltså ett försvunnet destilleri, med allt vad det innebär av samlarintresse. Cooper’s Choice har överraskat oss med något så ovanligt som en Port Dundas som slutlagrats på Marsalafat. Det sicilianska starkvinet har hjälpt till att skapa en whisky med mängder av söta, fruktiga och annorlunda toner. Webblansering 31 jan.

portdundas1999

SLUTSÅLD
PORT DUNDAS SINGLE GRAIN 1999, 18 YO, 53 %

Säljstart: Torsdag 31 januari, webblansering
Artnr: 40371-01
Pris: 945 kr
Destillerad: Juni 1999
Buteljerad: 2018
Ålder: 18 år
Alkoholhalt: 53 %
Fat: American Oak + Marsala finish, Cask No 968
Totalt antal:295 fl.
Antal flaskor till Sverige: 108 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


Fler nyheter

Romnyheter31janMäktiga upplevelser från Karibien.
Läs mer

 

RombarenVälkommen till vår rombar på Facebook.
Fylld med dryckestips och nyheter.

Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08