Tomintoul Peaty Tang

Tomintoul Peaty Tang

Tomintoul är ett mycket speciellt destilleri. Ett av de högst belägna i Skottland, svårtillgängligt och med principer om nära vatten, nära korn och nära torv som ger whiskyn en alldeles egen stil. Man eftersträvar en elegant och subtil whisky, men då och då tar man höglandstorven till hjälp och gör en rejäl värsting, men whiskyn är ändå en gentle dram fast med en peaty tang.

Mer om Tomintouls historik
Mer om Tomintouls geografi och förutsättningar
Mer om Tomintouls ägare

Vid Tomintoul används på traditionellt skotskt vis gravitationen i produktionen. I kvarnrummet, fyra branta trappor upp, står den djupröda Porteuskvarnen och fyller mäsktunnan i våningen under med 11 ton grist vid varje körning. I dag kör man 15 inmäskningar i veckan, vilket innebär att destilleriet går på rött. Man producerar så mycket man bara kan. De fyra pannorna har breda, höga halsar med uppåtsluttande Lyne Arms, det gör att spriten får en tuff resa, bara det renaste destillatet klarar klättringen. Den sprit man eftersträvar vid Tomintoul är mild, maltig och esterrik.


Peaty Tang

Kopparpanna

Peaty Tang är Tomintouls variant av en torvig men ändå ”gentle dram”. I dag finns flera exempel på rökig Speysidewhisky som låtsas vara Islaywhisky, och många gör den rolltolkningen med stor framgång. Men Tomintoul härmar ingen annan utan har sin egen stil. Två gånger om året, ända sedan 2001, under ett par veckor före sommar- och julledigheterna, släpper man alla hämningar och kör rökig malt så pannorna storknar. Skälet är att man ”röker” ner hela anläggningen så det behövs ett par tysta veckor för att vädra ut alla fenoler som satt sig i väggar och utrustning. För det är minsann en rejäl rökare man kokar dessa veckor.

Från torvmossen Feith Musach, som ligger en drams promenad från destilleriet, hämtar man en mycket speciell torv som har en helt annan sammansättning än torven från exempelvis Islay. Här består torven av mycket vitmossa och ljung. Den har inte ett spår av havssälta, tång eller strandväxter som på öarna. Denna typ av torv ger en söt och lite fet rökighet som påminner om pyrande björkved snarare än tjära och hav. Malten röks till hela 55 PPM vilket är ett rejält monster, väl så aggressiv som kusinerna från Islay och tillräckligt med muskler för att tysta vilken uppkäftig öbo som helst. Men någon sådan whisky vill man inte göra, då är det ingen ”gentle dram” och att dränka den finstämda Tomintoulwhiskyn i monsterrök vore som att måla ketchup på tryffeln. Det ska vara en elegant men finstämd rökighet, eller om man så vill en peaty tang på en klassisk Tomintoul.

Vägen dit går genom ett balansnummer. Man tar helt enkelt sexårig superrökig whisky och blandar den med betydligt äldre och finstämd orökt sprit. Blandningen trollar fram milda smaker som gör att röken lägger sig som en mjuk aftondimma över sjön. Dominerar gör istället en söt maltighet, som påminner om att dofta över en mash tun eller på en jäsande kornbrödsdeg med ljungblommor. Röken finns kvar, i lätta vibrerande slingor, den binder samman och skapar balans på ett kort sagt mästerligt sätt – Peaty Tang är en uppvisning i blandningskonst.

Torvmoss

Whiskyvärldens stora smakdomare förundras över Peaty Tang och dess unika stil. Serge Valentin menar att Peaty Tang är ”An Islayer without the sea and without the hospital”, medan Jim Murray säger att det är ”More than a tang, believe me! Faultlessly clean distillate that revels in its unaccustomed peaty role.” och drar till med hela 94 poäng.

Smakbeskrivning
Longmorn

TOMINTOUL PEATY TANG
Art nr: 327-01
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 299 kr
Storlek: 700 ml
Destillerichef: Robert Flemming
Blender: Lorne Mackillop
Vattenkälla: Ballantruan Spring
Kornmalt: Concerto & Laureate
Jäst: Distiller’s yeast
Jästid:54 – 60 timmar
Torvfält: Feith Musach, Tomintoul (huvudsakligen vitmossa och ljung)
Rökhalt: 55 PPM + 0 PPM
Recept: Huvudsakligen 6-årig, kraftfullt rökig whisky (+55 PPM) vilken blandas med äldre
orökt whisky.
Fat: Refill Bourbon barrels

Se om Peaty Tang finns i din SB-butik

 
 

Whisky ABCs Doktorn och Professorn får besök av Tomintouls Master Blender Lorne McKillop och upptäcker Peaty Tang. Se avsnittet här.

 
 


Aktuellt och läsvärt

SPRINGBANKS SAMLARSERIE HYLLAR DET LOKALA
Läs mer

FOURSQUARE – LÅNGT IFRÅN FYRKANTIGT TRÅKIG”
Läs mer

MÄKTIGA UPPLEVELSER FRÅN KARIBIEN
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08