Tomintoul Peaty Tang – den rökiga bergswhiskyn

Tomintoul Peaty Tang – den rökiga bergswhiskyn

Med rökig smak av höglandstorv är Tomintoul Peaty Tang en speciell whisky på många sätt; smaken, den höga höjden, tillverkningen och mycket mer. Men framförallt är Peaty Tang den rökiga whiskyn som inte ville vara en Islaywhisky.

Peaty Tang är bergsdestilleriet Tomintouls variant av en torvrökt men ändå ”gentle dram”. Två gånger om året, ända sedan 2001, under ett par veckor före sommar- och julledigheterna, släpper man alla hämningar och kör rökig malt så pannorna storknar.

Torvmoss

Från torvmossen Feith Musach, som ligger en drams promenad från destilleriet, hämtar man torv som har en helt annan sammansättning än torven från exempelvis Islay. Här består torven av vitmossa och ljung som ger en söt och lite fet rökighet och påminner om pyrande björkved snarare än tjära och hav. Malten röks till hela 55 PPM vilket är ett rejält monster, väl så aggressiv som kusinerna från Islay. Men någon sådan whisky vill man inte göra, då är det ingen ”gentle dram”. Att dränka den finstämda Tomintoulwhiskyn i monsterrök vore som att måla ketchup på tryffeln. Det ska vara en elegant men finstämd rökighet, eller om man så vill en peaty tang på en klassisk Tomintoul.

 Malten röks till hela 55 PPM vilket är ett rejält monster, väl så aggressiv som kusinerna från Islay. Men någon sådan whisky vill man inte göra, då är det ingen gentle dram."

Vägen dit går genom ett balansnummer. Man tar helt enkelt sexårig superrökig whisky och blandar den med äldre och finstämd orökt sprit. Blandningen trollar fram milda smaker som ackompanjerar en söt maltighet och karaktär av ljungblommor. Röken binder samman det hela och skapar vacker balans. Peaty Tang är en uppvisning i blandningskonst.

landskap

SMAKBESKRIVNING
Färg: Mörkt halmgul
Doft: Söt torvrök, rejält maltig som doften vid traditionella golvmältning med inslag av läder, torkat hö och ljungblommor
Smak: Söt, maltig med fet, oljig björkvedsrök och inslag av kåda, honung och macadamianötter i en komplex och smakren stil.
Eftersmak: Lång, förhållandevis lätt med söt, snäll torvrök.


Longmorn

TOMINTOUL PEATY TANG
Säljstart: 1 mars
Art nr: 327-01
Pris: 299 kr
Alkoholhalt: 40 %
Ursprung: Tomintoul, Speyside, Skottland
Vattenkälla: Ballantruan Spring
Torvfält: Feith Musach, Tomintoul (huvudsakligen vitmossa och ljung)
Kornmalt: Concerto & Laureate
Rökhalt: 55 PPM + 0 PPM
Jäsning: 54 – 60 timmar, Distiller’s yeast
Recept: Huvudsakligen 6-årig, kraftfullt rökig whisky (+55 PPM) vilken blandas med äldre orökt whisky.
Fat: Refill Bourbon barrels

Se om Peaty Tang finns i din SB-butik

 


 

Whisky ABCs Doktorn och Professorn får besök av Tomintouls Master Blender Lorne McKillop och upptäcker Peaty Tang. Se avsnittet här.

 
 


Läs mer om Tomintoul Peaty Tang

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08