Grain som glimmar och tuffing från högländerna

Grain som glimmar och tuffing från högländerna

Grainwhisky är ryggraden i den brittiska whiskyekonomin och själva förutsättningen för blendindustrin. Det går nästan inte att förstå hur mycket sprit som tillverkas vid grainfabrikerna eller värdet den inbringar till den brittiska staten. Hur man än försöker räkna blir talen hisnande. Vi talar om tiotals miljoner fat och försäljningen kan mätas i antal flaskor per sekund, där Johnnie Walker toppar med nästan sju stycken.

 Grainwhisky är ryggraden i den brittiska whiskyekonomin och själva förutsättningen för blendindustrin."

Grainwhisky görs i stora industriella anläggningar och använder nästan alltid vete som bas. Lite slarvigt kan man säga att den är en vodka som lagras på ek och blir whisky när den fyller tre år. Mycket få fat blir äldre än så, eftersom man i regel klipper dem så fort de är lovliga och pressar ner whiskyn i miljoner och åter miljoner flaskor blendwhisky. Men får faten ligga länge så blir grainwhisky ofta fantastisk. Då får den i regel massor med söta och fruktiga toner och är närmast liköraktig till sin karaktär.

 Men får faten ligga länge så blir grainwhisky ofta fantastisk. Då får den i regel massor med söta och fruktiga toner och är närmast liköraktig till sin karaktär."

Omkring 90% av grainwhiskyn produceras av fyra destillerier. De är Cameronbridge, Girvan, Invergordon och North British. De ägs i tur och ordning av Diageo, Grants, Whyte & Mackay och Edrington/Diageo. Därutöver produceras grainwhisky i mindre omfattning vid Loch Lomond, Strathclyde och Glenturner. Det finns dessutom ett tiotal nedlagda graindestillerier där man fortfarande kan finna whisky på marknaden, som Cambus, Port Dundas med flera.

Invergordon


Invergordon 1987

Invergordon byggdes 1960 långt uppe i högländerna några kilometer utanför Inverness. Syftet var att förse den växande blendindustrin med grainwhisky. Affärerna gick bra, bolaget introducerades på Londonbörsen och man började bygga egna maltwhiskydestillerier. Först in house-destilleriet Ben Wyvis och sedan Tamnavulin. Därefter knöts Bruichladdich, Tullibardine och Deanston till bolaget, och ännu senare Jura och Glenallachie. Efter en lång rad ägarskiften såldes Invergordon 1993 till Whyte & Mackay som nu producerar 40 miljoner liter whisky årligen till sina många blendsorter vid Invergordon.

Cooper’s Choice har buteljerat 300 flaskor av en 31-årig bourbonlagrad Invergordon, destillerad 1987 och tappad vid 47,5%. Den har alla de kännetecken som gammal mästerlig grainwhisky har. Det är en flytande päronsplitt med mängder av fruktiga och gräddiga smaker.

Smaknoter

invergordon1987

INVERGORDON 1987, 31 YO, BOURBON SINGLE CASK, COOPER’S CHOICE, 47,5%

Säljstart: Fredag 8 mars, utvalda butiker
Artnr: 40383-01
Pris: 1 295 kr
Destillerad: November 1987
Buteljerad: 2019
Ålder: 31 år
Alkoholhalt: 47,5%
Fat: Bourbon Cask No: 88795
Totalt antal:300 fl.
Antal flaskor till Sverige: 277 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


North British 1991

North British Distillery byggdes i Edinburgh 1885 när Usher och pojkarna hade fått fritt fram för att kalla blandad whisky för whisky och industrin mer eller mindre exploderade. Vid den här tiden kunde Skotska whiskyblenders endast köpa sin grainwhisky från Cameronbridgde som ägdes av mäktiga DCL (våra dagars Diageo). North British byggdes för att bryta detta oönskade monopol. Destilleriet har haft många ägarturer. I dag är det samägt av Edrington, som producerar sin grain till Famous Grouse och andra blends härifrån, och ironiskt nog Diageo, vars ställning North British en gång byggdes för att begränsa.

North British 1991 är en singelgrain som lagrats i 27 år på ett bourbonfat. Den har buteljerats i 330 flaskor vid en alkoholhalt på 46%. Det är en typisk grainwhisky med alla de fruktiga och söta tonerna på plats. Här finns Werthers kolor och brittisk konfekt så det sjunger i glaset. En fruktskål i mästarklass.

Smaknoter

northbritish

NORTH BRITISH 1991, 27 YO, BOURBON SINGLE CASK, COOPER’S CHOICE, 46%

Säljstart: Fredag 8 mars, utvalda butiker
Artnr: 40385-01
Pris: 998 kr
Destillerad: Maj 1991
Buteljerad: 2019
Ålder: 27 år
Alkoholhalt: 46,0%
Fat: Bourbon Cask No:234098
Totalt antal:330 fl.
Antal flaskor till Sverige: 308 fl.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Ardmore 2008

Allt är inte grain som glimmar. Ardmore är definitivt ett av våra favoritdestillerier där det ligger i östra högländerna en bekväm bilfärd från Aberdeen. Inget annat destilleri har varit sitt syfte lika troget. Det byggdes av Familjen Teacher 1898 för att förse familjeföretaget med maltwhisky till deras blendwhisky Teacher’s, och så gör det än idag. I dag ägs Ardmore av mäktiga Beam Suntory, så de historiska rötterna till trots är det numera ett amerikanskt och japanskt destilleri. Ardmore är en annorlunda höglandswhisky, den är ofta mer robust och vågar spänna rökmusklerna mer än andra av traktens destillerier. Ingen annan fastlandswhisky har en lika torvig grundstil i sin whisky.

Cooper’s Choice Ardmore 2008 har lagrats på traditionella bourbonfat och därefter förts över till ett sherryfat (Oloroso). Smaken är typiskt robust, kryddig med fina nyanser av den vinösa sherryn och härliga slingor av den subtila rök som är Ardmores signum. Whiskyn är buteljerad vid 51% och tappad på 370 flaskor.

Smaknoter

ardmore

SLUTSÅLD
ARDMORE 2008, 10 YO, SHERRY CASK FINISH SINGLE CASK, COOPER’S CHOICE, 51%

Säljstart: Fredag 8 mars, utvalda butiker
Artnr: 40384-01
Pris: 769 kr
Destillerad: Juli 2008
Buteljerad: 2018
Ålder: 10 år
Alkoholhalt: 51,0%
Fat: Amerikansk ek med tillkommande lagring i Sherry Cask No: 6909
Totalt antal:370 fl.
Antal flaskor till Sverige: 299 fl.

 


Aktuellt och läsvärt

RÖKWHISKYN SOM INTE VILL VARA ISLAYWHISKY
Läs mer

PAUL JOHN – INDISK WHISKY SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Läs mer

CADENHEAD – EN WHISKYSTORY ATT FASCINERAS AV
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08