Compagnie des Indes – rom med stil och karaktär

Compagnie des Indes – rom med stil och karaktär

Compagnie des Indes är en fristående fransk rombuteljerare vars varumärke är en hommage till de rederier eller västindiska kompanier som seglade på Karibien. Och precis som de gamla sjöfararna som upptäckte nya länder och smaker vill man ta med konsumenterna på en smakresa till nya världar.

Florent Beuchet är det kvalitetsinriktade lilla tremannaföretagets grundare, ägare, blender, brand ambassador och allt-i-allo. Han fäster stor vikt vid rommens olika stilar och karaktär och menar att den moderna industrirommen suddat ut de ursprungliga stilarterna genom att göra rom som smakar ungefär på samma sätt från Barbados till Venezuela.

 Man fäster stor vikt vid det franska begreppet ”terroir”. Rom kan utvecklas åt olika håll beroende på jordmånen där sockerrören vuxit…"

Nystjärna

Compagnie des Indes erbjuder en stor mängd romsorter där mångfald i stilar, smak, aromer, och ursprung är kännetecknande.

Man fäster stor vikt vid det franska begreppet ”terroir”. Rom kan utvecklas åt olika håll beroende på jordmånen där sockerrören vuxit, och man är noga med att ange denna för sina buteljeringar.

CDI undviker att söta sin rom med glycerin och andra tillsatser, vilket är vanligt i dagens romindustri. Istället hyllar man den ärliga, äkta romen och de genuina lite kärva smakerna, eller som man själva säger ”the natural wonderful rum”.

Florent är ständigt på jakt efter karaktäristiska romsorter och tar hem faten till Jura-regionen i östra Frankrike nära gränsen till Schweiz. Där lagras de ytterligare en tid innan de blandas eller buteljeras som singelfat. Ett annat signum för Compagnie des Indes är att man har en ovanligt vid radar och söker efter kvalitetsrom från andra delar av världen än Karibien, som exempelvis Indonesien, Fiji-öarna och USA.

 Istället hyllar man den ärliga, äkta romen och de genuina lite kärva smakerna, eller som man själva säger ”the natural wonderful rum”.”


South Pacific Distillery

SouthPacificDistillery

Fijiöarna ligger så långt från Karibien man kan komma, men har fantastiska förutsättningar för att odla sockerrör och destillera rom. Destilleriet heter South Pacific Distillery och är ett av mycket få destillerier i denna delen av världen och det enda på Fijiöarna.

South Pacific Distillery (grundat 1980) ligger utanför Fijiöarnas näst största stad Lautoka, som är huvudstad på den västliga delen av ögruppen. Jordmånen är vulkanisk vilket bland annat betyder att man inte behöver använda någon form av bekämpningsmedel i odlingarna. All skörd sker för hand och sockerrören får hög sockerhalt och låg andel tanniner. På destilleriet används både potstill och kolonn.

Southpacificrum

Smakbeskrivning
SouthPacificRumFiji

FÅTAL KVAR
SOUTH PACIFIC RUM FIJI, 8 YEARS OLD, 44%
Compagnie des Indes

Säljstart: Fredag 22 mars, utvalda butiker
Artnr: 40386-01
Pris: 619 kr
Alkoholhalt: 44%
Ursprung: Fiji, South Pacific Distillery
Typ: Engelska skolan, Single Blended Rum (potstill och kolonn från samma destilleri)
Råvara: Melass
Jäsning: Upp till 72 timmar
Destillation: Potstill + kolonn (sammangift före lagring)
Destillerad: Juni 2010
Buteljerad: Februari 2019
Lagring: 8 år (ej solera)
Fat: Ex Bourbon – Single Cask #FSPS2
Sockerhalt: <3g/l, inget tillsatt socker
Totalt antal: 437 fl.
Antal flaskor till Sverige: 437 fl (hela fatet till Sverige)

Beställ på Systembolaget

 

 


Aktuellt och läsvärt

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

RÖKWHISKYN SOM INTE VILL VARA EN ISLAYWHISKY”
Läs mer

CHOKLADPRALIN OCH SMAKRIK FRUKTBOMB
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08