Pärla från det gömda landet

Pärla från det gömda landet

Det lilla landet Belize, vid den centralamerikanska ostkusten, känner kanske inte så många till, men det har en imponerande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka.

Mayakulturen växte fram kring 1500 f.Kr och kom att blomstra kring 1000-talet e.Kr. Spanjorerna utforskade kusten under 1500-talet, men kom aldrig att kolonisera. Istället blev det brittiska sjörövare och smugglare som tog kontroll och sedermera blev landet en engelsk koloni. Det officiella namnet ändrades 1973 från Brittiska Honduras till Belize.

Sockerindustrin är landets viktigaste näring och står för nästan hälften av exporten. Med sockerrör följer rom och det är precis det vi ska titta lite närmare på. Vår ciceron på färden är danska företaget Rum 1423.

Springbank

1423 grundades för lite drygt tio år sedan då några danska whiskyentusiaster övertalades att prova rom på en mässa. De fastnade och beslutade att börja jobba med rom. Det har de nog aldrig ångrat – idag är företaget en betydande romdistributör med hela Europa som marknad. De har buteljerat en lång rad enastående romsorter – inte minst är deras SBS-utgåvor (Single barrel Selection) högt uppskattade.


Belize Single Barrel Selection

Belize

Belize S.B.S 12 YO är destillerad på Travellers Distillery, vars historia har sin början i en bar som Jaime Omario Perdomo öppnade 1953 i Belize City. Barens namn var just Travellers. På den tiden var det vanligt att barer blandade och kryddade sina egna romsorter och Travellers rom fick snabbt ett särskilt gott renommé. Efterfrågan växte och till slut startade man sitt eget destilleri i huvudstaden Belmopan.

Smaknoter

Belize

FÅTAL KVAR
BELIZE S.B.S. 2006 (12YO) SINGLE CASK, 66,1%, Rum 1423

Säljstart: Fredag 5 april, utvalda butiker
Artnr: 40515-01
Pris: 1 037 kr
Alkoholhalt: 66,1%
Ursprung: Belize, Travellers Distillery
Typ: Engelska skolan, Rum
Råvara: Melass
Destillation: Kolonn (trippel)
Destillerad: Mars 2006
Buteljerad: Mars 2019
Ålder: 12 år (ej solera)
Fat: Ex Bourbon, single cask
Sockerhalt: <3g/l, inget tillsatt socker
Totalt antal: 251 fl.
Antal flaskor till Sverige: 237 fl. (hela fatet)

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

NU SLÄPPS ÅRSALLOKERINGEN FRÅN SPRINGBANK
Läs mer

COMPAGNIE DES INDES – KRAFTPAKET FRÅN TRINIDAD
Läs mer

RÖKWHISKYN SOM INTE VILL VARA ISLAYWHISKY
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08