Springbank levererar igen

Springbank levererar igen

Det finns inte många destillerier som är lika fascinerande som Springbank. Vi tänker ofta på Asterix och Obelix när vi har med Springbank att göra. Du vet den där lilla tappra byn i utkanten av Gallien som gjorde precis som de ville och som vägrade ge upp trots en jättearmé utanför barrikaderna.

Det är lite som Springbank, om jämförelsen ursäktas. Springbank har gått sin egen väg genom seklen, behållit sitt oberoende, sina udda tillverkningsmetoder och inte brytt sig ett skvatt om hur andra gör – och som du vet har de en Miraculix bakom recepten också.

I god kamp med Springbanks andra exportmarknader har vi säkrat en rad lanseringar för svenska marknaden. Först ut en full hand; par i häftiga Longrows och triss i Springbank.

Springbank


Longrow Sherrywood

Longrow är som bekant Springbanks rökiga recept uppkallat efter ett gammalt Campbeltown-destilleri som nu ligger begravt under Springbanks personalparkering. När man beslutade sig för att börja tillverka denna veritabla rökbomb i början av 1970-talet var skälet att man ville göra Islaywhisky själva. Vid den tiden gjorde inget fastlandsdestilleri sådan whisky. Det var både opraktiskt och komplicerat. Springbank valde att göra Longrow än rökigare än förebilden genom att låta malten plågas i kölnan betydligt längre än vad som var brukligt. Resultatet känner vi alla till. Longrow kan i sina bästa stunder vara fullkomligt mästerlig, som när denna kaxiga rökare får ihop det med ett sherryfat. Just en sådan Longrow har vi glädjen att lansera nu.

Smaknoter

Sherrywood

SLUTSÅLD
LONGROW 14 YO SHERRYWOOD, 57,8%

Säljstart: Torsdag 4 april, webblansering
Artnr: 11396-01
Pris: 979 kr
Alkoholhalt: 57,8%
Destillerad: Sep 2013
Buteljerad: Juli 2018
Ålder: 14 år
Fat: Refill Oloroso Sherry
Totalt antal: 9 000 fl.
Antal flaskor till Sverige: 546 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Longrow Peated

Vi har också glädjen att lansera ännu en Longrow. Det är storsäljaren Longrow peated som kommer med en ny batch.

Smaknoter

Peated
LONGROW PEATED, 46%

Säljstart: Fredag 5 april, utvalda butiker
Artnr: 92113-01
Pris: 598 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: Huvudsakligen 1st och 2nd fill Bourbon
Buteljerad: 2018
Ålder: Non age statement
Totalt antal flaskor: Mindre än 100 fat
Antal flaskor till Sverige: 1080 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Springbank Local Barley

2001 lanserade Springbank en whisky som de kallade Local Barley. Det var en 36-årig monsterwhisky som snabbt blev högvilt på samlarauktionerna och som än i dag brukar omnämnas som något av det bästa Springbank buteljerat. Det skulle dröja ända till 2015 innan Springbank åter väckte liv i Local Barley. Då inledde de nämligen en helt ny serie under detta namn. Fast ska sanningen fram så har Springbank alltid använt lokalt odlat korn, men med den här serien lyfter man fram de enskilda gårdarna där kornet odlats. I det här fallet kommer kornet från Cattadale Farm längst ner på södra Kintyrehalvön, några miles utanför Campbeltown.

Springbank Local Barley 9 yo är den fjärde utgåvan i den nytända serien. I det här fallet är kornsorten för första gången Optic, ett klassiskt whisky-korn.

Smaknoter

SpringbankLocalBarley

SPRINGBANK 9 YO LOCAL BARLEY, 57,7%

Säljstart: Torsdag 4 april, webblansering
Artnr: 40513-01
Pris: 1 162 kr
Alkoholhalt: 57,7%
Destillerad: Juli 2009
Buteljerad: Okt 2018
Ålder: 9 år
Fat: 80% Bourbon 20% Sherry
Kornsort: Optic (från High Cattadale Farm, Kintyre Peninsula)
Totalt antal flaskor: 9 700 fl
Antal flaskor till Sverige: 576 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Springbank 25 Years Old

25-årig Springbank är ett av whiskyvärldens stora mästerverk. Dessvärre är det ont om denna gyllene upplevelse. Springbanks internationella succé har brandskattat lagerhusen svårt. Men några få fat ruvar man alltjämt på som hökar och det ska mycket till för att man ska förmå dem att slå bungen ur tunnan på dessa. Men då och då bevekar de sig inför för vårt tjat och släpper i väg en liten omgång flaskor. Dessvärre följer det med en prislapp i den övre divisionen, men alla som provar vet varför det kostar. Whisky i den här digniteten hittar man inte så ofta och vi lovar att när våra tilldelade 28 flaskor är slut kommer vi fortsätta att tjata på Springbank om att vi ska få fler till Sverige.

Smaknoter

Springbank 25yo

SLUTSÅLD
SPRINGBANK 25 YO, 46%

Säljstart: Torsdag 4 april, webblansering
Artnr: 40522-01
Pris: 4 988 kr
Alkoholhalt: 46%
Buteljerad: 2019
Ålder: 25 år
Fat: 60 % Sherry, 40 % Rom
Totalt antal: 1 200 fl.
Antal flaskor till Sverige: 28 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Springbank 12 Years Old Cask Strength

Slutligen lanserar vi ännu en klassiker, Springbank 12 yo på naturlig fatstyrka. Säga vad man vill om stark whisky, men det är något underbart när alla smaker är på plats och man inte vattnat den över tröskeln in i vattnigheten där mycket whisky går förlorad i dag. Springbanks robusta och kryddiga stil kommer kanske allra bäst till sin rätt när muskelstyrkan är som störst. Kanske är det just därför Springbank CS-utgåvor brukar hyllas så unisont. Mycket mer äkta whisky än denna, golvmältade, lokalproducerade, ålderdomliga och råbarkade tuffing blir det inte.

Smaknoter

Springbank-old-cask-strength

SPRINGBANK 12 YO CASK STRENGTH, 54,8%

Säljstart: Fredag 5 april, utvalda butiker
Artnr: 11705-01
Pris: 799 kr
Alkoholhalt: 54,8%
Ålder: 12 år
Buteljerad: Sep 2018
Fat: 50% Bourbon, 50% Sherry
Totalt antal: Anges ej, hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 540 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

COMPAGNIE DES INDES – KRAFTPAKET FRÅN TRINIDAD
Läs mer

1423 – PÄRLA FRÅN DET GÖMDA LANDET
Läs mer

RÖKWHISKYN SOM INTE VILL VARA ISLAYWHISKY
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08