Lyxwhisky från Gordon & MacPhail

Lyxwhisky från Gordon & MacPhail

Våra vänner i Elgin förnekar sig inte. Nu har de klättrat upp och ner och djupare in i lagerhusen än på mycket länge. Med sig ner till buteljeringsanläggningen har de kånkat tre spännande fat och klätt dem i de nya eleganta dräkterna som lanserades förra året. Det är lyx de luxe det handlar om och mycket, mycket gott

Gordon & macphail

Inverleven – nedlagd raritet

I prestigeserien Private Collection har Gordon & MacPhail låtit ett fat från sedan länge försvunna Inverleven möta sin flaska. Inverleven var ett litet destilleri som låg exakt på gränsen mellan Highland och Lowland inom det stora graindestilleriet Dumbarton där märken som Ballantine’s, Teacher’s och Long John hade sin kornbod. 1991 stängdes Inverleven och revs 2002. Vid avrustningen köpte Bruichladdichs nya ägare en hel del av utrustningen bland annat en av mycket få kvarvarande Lomondpannor.

Inverleven 1985 är en raritet från detta numera mycket sällan sedda destilleri. Whiskyn destillerades den 22 januari 1985 och buteljerades den 6 juli 2018 i sitt 33:e levnadsår. Trots sin mogna ålder har alkoholhalten inte sjunkit särskilt mycket, 57,5% vittnar om en smakrik whisky med muskler och välväxt karaktär.

Smaknoter

Peated
INVERLEVEN 1985, G&M PRIVATE COLLECTION, 57,4%

Säljstart: Torsdag 9 maj, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11550-01
Pris: 13 526 kr
Region: Lowland
Alkoholhalt: 57,4%
Destillerad: 1985, tisdag 22 januari
Buteljerad: 2018, fredag 6 juli
Ålder: 33 år
Fat: Refill Bourbon Barrel, Cask No. 562
Totalt antal flaskor: 130 fl
Antal flaskor till Sverige: 6 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Scapa – 30-årig fruktskål

Scapa är ett av de mest facinerande destilleriena i norr där det ligger med en vidunderlig utsikt över Scapa Flow. Här har destilleriet sett dramatiska händelser. Under första världskrigets slutskede stängdes större delen av den tyska flottan in i Scapa Flow. En tidig morgon passade tyskarna på att sänka samtliga fartyg för att förhindra att de kom i britternas händer. I dag ligger mängder av tyska krigsfartyg på botten i Scapa Flow. Delar av de rostiga vraken syns alltjämt ovanför ytan och från destilleriets fönster. Scapa Flow är på grund av detta ett av världens mest berömda vatten för vrakdykning. Här sänktes också brittiska MS Royal Oak av tyska torpeder den 14 oktober 1939. Katastrofen då 833 brittiska pojkar försvann i djupet lever ännu i alla Orkneybors hjärtan.

Scapa 1988 är en 30-årig whisky som buteljerats i den berömda Connoisseurs Choice-serien på 53,8%. Whiskyn har destillerats i en av få kvarvarande Lomondpannor som fortfarande är i drift i Skottland. Den installerades när Scapa renoverades 1959. Den knubbiga och lite fyrkantiga Lomondpannan utvecklades på 1950-talet. Pannan har dock modifierats, men är till sitt yttre olik klassiska potstills. Scapas whisky är lätt, fruktig, blommig och synnerligen delikat.

Smaknoter

Peated
SCAPA 1988, G&M CONNOISSEURS CHOICE, 53,8%

Säljstart: Torsdag 9 maj, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11579-01
Pris: 5 495 kr
Region: Islands, Orkney
Alkoholhalt: 53,8%
Destillerad: 1988, fredag 2 september
Buteljerad: 2018, torsdag 13 september
Ålder: 30 år
Fat: Refill Bourbon Barrel, Cask No. 10585
Totalt antal flaskor: 148 fl
Antal flaskor till Sverige: 3 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Glenrothes 1974 – Gammal spökwhisky

Glenrothes ligger som en grindpost till en kuslig och ödslig kyrkogård i utkanten av den lilla Speysidestaden Rothes. Detta spöklika och dimbeslöjade läge har givit upphov till mängder med skrönor. Sant eller ej, men det berättas att man, i destilleriets barndom, ska ha använt sig av gamla gravvalv som lagringsplats för whiskyn. Än i dag är det ingen vettig människa som går in i lagerhusen efter mörkrets inbrott.

Glenrothes är ett otursförföljt destilleri. Det har brunnit och exploderat i omgångar. Det är också ett ganska anonymt destilleri som länge bara gick att få tag på via oberoende buteljerare. Det skulle dröja ända till 1987 innan de första originalbuteljeringarna från destilleriet såg dagens ljus. Dessförinnan gick nästan varenda droppe till den storsäljande blendwhiskyn Cutty Sark.

Glenrothes är en whisky som åldras med allra största värdighet. När den nu buteljerats som en av de första utgåvorna av Gordon & MacPhails nya Private Collection-serie så är det en ytterligt högklassig upplevelse – och ett vackert samlarobjekt dessutom.

Smaknoter

SpringbankLocalBarley

GLENROTHES 1974, G&M PRIVATE COLLECTION, 49,5%

Säljstart: Torsdag 9 maj, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40542-01
Pris: 16 705 kr
Region: Speyside
Alkoholhalt: 49,5%
Destillerad: 1974, måndag 2 december
Buteljerad: 2018, fredag 6 juli
Ålder: 43 år
Fat: Refill Sherry Puncheon, Cask No. 18440
Totalt antal flaskor: 276 fl
Antal flaskor till Sverige: 6 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

KANYA – ASIENS BÄSTA WHISKY?
Läs mer

SPRINGBANKSLÄPP X 3
Läs mer

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08