Asiens bästa?

Asiens bästa?

Kanya

Med en enda tokhyllande recension lyckades whiskyikonen Jim Murray, 2013, välta den japanska whiskyindustrin över ända. Det var vad som behövdes för att det växande intresset för samurajwhiskyn skulle explodera, för att priserna skulle skjuta i höjden och att de japanska whiskylagren skulle börja sina. När Mr. Murray, jo han vill helst kallas så, hissar den indiska whiskyn från Paul John är väl förutsättningarna något annorlunda, men bli inte förvånande om vi får se en markant ökad efterfrågan också på denna fascinerande whisky.

Michael D'Souza är Paul Johns Master Distiller Indien och Storbritannien har mycket nära band. Indien var en brittisk koloni fram till 1947 och den brittiska handelsflottan gick i skytteltrafik mellan de båda länderna. Ingen annan koloni har haft lika stor betydelse för britterna. De båda länderna har präglat varandras samhällen språkligt, kulturellt och ekonomiskt – säg den britt som inte dricker indiskt te. Indien å sin sida anammade det brittiska; språk, kultur, idrott och inte minst whisky. I mötet mellan Europa och fjärran östern, religioner och kulturer, modernt och gammalt, växte världens största demokrati och världens kanske mest spännande land fram.

Efter självständigheten föddes en inhemsk whiskyindustri. Kornodlingarna i Indien var ringa. Man sökte sig därför till andra råvaror, inte minst melass. Indien är världens ledande producent av sockerrör. Några skotska lagar och förordningar brydde man sig inte om, däremot lånade man gladeligen namn och varumärken som klingande skotskt som Mac, Bagpiper, Old Tavern med flera. Whiskyn som producerades vid de indiska destillerierna hade egentligen en enda uppgift, den skulle blandas med vad som helst och drickas med is och ge välbehövlig svalka i det varma landet. I den folkrika nationen växte whisky- och dryckesindustrin till enorm storlek. Av de tio största whiskymärkena på världsmarknaden i dag är åtta(!) indiska. Störst är Officer’s Choice, nästan dubbelt så stort som Johnnie Walker.

KanyaJohn Distilleries är en omfattande verksamhet, den fjärde största sprittillverkaren i Indien med 1 000 anställda och anläggningar i sju olika delstater. Förra året såldes närmast ofattbara 124 miljoner flaskor av deras Original Choice. Tillverkningen av klassisk singelmaltwhisky påbörjade Paul John 2007 när två nya potstills sattes on stream i anläggningen i Goa. Man gick noggrant till väga; importerade torv från Skottland, skaffade sexradigt korn från Himalayas sydsluttningar och ägnade mycket omsorg åt att få ett perfekt källvatten till processen.

Paul John Single Malt Whisky premiärvisades i oktober 2012 på Capital hotell i London och därefter på Whisky Show där experter och konnässörer från whiskyindustrins innersta finrum gjorde vågen. Resten är en framgångssaga som nu fått ännu ett kapitel genom Mr. Murrays hyllningar och betyg på 96 poäng i Whiskybible 2018.

Kanya Att lagra whisky i Indien och i den lilla delstaten Goa, under vajande kokospalmer, vid gyllengula sandstränder, kryddiga rökelsedofter och frigående kor, är en krävande utmaning. Det är tidvis bedövande varmt och änglarna, eller om det nu är Vishnu och Shiva, har en drypande törst. Omkring 10 procent avdunstar varje år ur whiskyfaten. Men det tropiska klimatet gör samtidigt att mognandet går påfallande fort.

Prestigebuteljeringen Kanya har en maltig och fruktig karaktär. Den har lagrats sju år på amerikansk vitek. Utgåvan är mycket begränsad och producerades endast i 1 500 flaskor. Den orökta malten ger en elegant ton av nougat, honung och citrus. Whiskyn har hyllats enormt sedan lanseringen. Kanya är namnet på den indiska motsvarigheten till stjärntecknet jungfrun.

Smaknoter

Kanya whisky

KANYA LIMITED EDITION PAUL JOHN, 50%

Säljstart: Torsdag 9 maj, webblansering kl. 10:00
Artnr: 10618-01
Pris: 2 370 kr
Alkoholhalt: 50%
Destillerad: N/A
Buteljerad: 2018
Ålder: 7 år
Fat: First fill amerikansk vitek
Totalt antal flaskor: 1 500 fl
Antal flaskor till Sverige: 84 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 

 

 


Aktuellt och läsvärt

LYXWHISKY FRÅN GORDON & MACPHAIL
Läs mer

SPRINGBANKSLÄPP X 3
Läs mer

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08