Hemligheter från Cooper’s Choice

Hemligheter från Cooper’s Choice

Det finns ett begrepp i whiskyvärlden man kallar Mystery Malts. Det är whisky där man av olika anledningar inte anger vilket destilleri som ligger bakom. Ofta är det en oberoende buteljerare som inte vill hamna i tvister kring varumärket, eller som fått köpa fat från destillerier mot överenskommelse att inte ange ursprunget. Skälen till hemlighetsmakeriet kan vara flera. Det kan exempelvis handla om att fat inte är destillertypiska och som därför kan skapa förvirring hos trogna kunder. Med Ileach, Finlaggan och andra sorter så är Cooper’s Choice en betydande ”mystery maker”. Från dessa, våra vänner i Glasgow, har vi nu fått hem ytterligare två ”hemlisar” och dessutom en mäktig Ardmore.

Wardhead 1997 20 yo, 51%

Wardhead är en mild och elegant 20-åring som destillerades på Glenfiddich i februari 1997, därefter fylldes den på ett exbourbonfat. Före buteljering ”spoonades” whiskyn med Balvenie. Det vill saga att man blandade den med en “tesked” Balvenie. Med några Balveniemolekylers hjälp upphörde då whiskyn att vara en Glenfiddich singelmalt och blev en Wardhead blended malt. Whiskyn är buteljerad på sin naturliga fatstyrka i en upplaga om 384 flaskor.

Smaknoter

Springbank
SPRINGBANK 15 YO, 46%

Säljstart: Torsdag 9 maj, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40536-01
Pris: 976 kr
Alkoholhalt: 46%
Destillerad: N/A
Buteljerad: 2018
Ålder: 15 år
Fat: 100% Sherryfat
Totalt antal flaskor: N/A – Dock hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 150 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Williamson Blended Islay Malt 2005,12 yo, 56,5%

Ingen annan kvinna i whiskyhistorien är så omskriven som Bessie Williamson. Hon kom till Laphroaig för att sommarjobba några månader 1932. Hon skulle bli kvar till sin pensionering. Bessie blev den första kvinnliga destillerichefen och är en legendarisk person på Islay. Det är förståeligt att Coopers Choice gärna namnger en Islaywhisky efter henne, och det krävs inte särskilt stor fallenhet för rebuslösning för att räkna ut Laphroaig står för fiolerna i denna rökiga whiskysymfoni. Även detta är en så kallad ”spoonad” whisky.

Smaknoter

Hazelburn
HAZELBURN, 10 YO, 46%

Säljstart: Torsdag 9 maj, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40537-01
Pris: 598 kr
Alkoholhalt: 46%
Destillerad: N/A
Buteljerad: 2018
Ålder: 10 år
Fat: 100% Bourbonfat
Totalt antal flaskor: N/A – Dock hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 167 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Ardmore 8 yo, 46%

Ardmore är ett favoritdestilleri för många. Det är egentligen ett Speydsidedestilleri som alla andra. Det byggdes i slutet av 1890-talet, som många andra i trakten, och som många andra var det ett stort blendwhiskyföretag, William Teacher’s, som stod bakom. Men whiskyn från Ardmore är inte som andras. Inget annat Speysidedestilleri har en så markerat rökig husstil och whiskyn är mycket eftertraktad som smakgivare hos många blandningsföretag. Som singelmalt är den relativt sällsynt och dyker sparsamt upp hos oberoende buteljerare.

Smaknoter

Longrow Red

LONGROW RED 11 YO PINOT NOIR CASK STRENGTH, 53,1%

Säljstart: Fredag 3 maj, utvalda butiker + webb
Artnr: 40535-01
Pris: 979 kr
Alkoholhalt: 53,1%
Destillerad: N/A
Buteljerad: Januari 2019
Ålder: 11 år
Fat: 8 år på Bourbon Barrels + 3 år på Refill Pinot Noir Barriques (Grant Taylor’s Vali Vineyards, Nya Zealand)
Totalt antal flaskor: 9 000 fl
Antal flaskor till Sverige: 624 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

LYXWHISKY FRÅN GORDON & MACPHAIL
Läs mer

KANYA – ASIENS BÄSTA WHISKY?
Läs mer

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08