Serien som satte färg på japansk whisky

Serien som satte färg på japansk whisky

Nikka Pure Malt Black, Red och White är whiskyserien som satte färg på den japanska whiskyn. Nikka Black introducerades första gången 1965. Då var fortfarande grundaren Masataka Taketsuru i sin krafts dagar och fullt sysselsatt med att planera sitt andra destilleri, Miyagikyo, som skulle bli verklighet fyra år senare. 1960-talets Nikka Black var avsedd för den japanska marknaden. Etiketten pryddes av en märklig skotte ”the Bearded Black” som höll ett gigantiskt kornax över axeln. Än i dag är detta en av de mer välkända whiskysorterna i Japan även om den inte har mer än namnet gemensamt med den Nikka Pure Malt Black som senare sålts över hela världen.

Nikka BaeardVid mitten av 1980-talet började unga japaner söka sig till västerländska drycker. Det inspirerade Nikka till sin färgserie med Red, White och Black. De tre buteljeringarna hade helt olika stilar, från fruktiga eleganta Red till tuffa rökiga White. Whiskyn blandades av åtta till tio-årig whisky från Yoichi och det då 14-åriga Sendai Distillery, som Miyagikyo kallades de första åren. I Japan är själva flaskan viktigare än kartongen eftersom whisky är något som säljs och ska synas på barhyllor snarare än i butiker. Man valde en liten rund 50-centilitersflaska som gav serien ett mycket speciellt utseende. Flaskan är i dag ikonisk och har blivit en del av kännetecknet för en rad japanska whiskysorter.

Våra dagars Nikka Pure Malt Black innehåller till största delen 8–10-årig whisky från Yoichi, vilket ger den en kryddigare och mer kraftfull karaktär än Red. Den har dock inte samma rökpuff som White. Nikka Black har mottagits mycket bra i väst. Jim Murray har exempelvis givit åtskilliga batcher mellan 92 och 95 poäng.

I dag är färgserien nedlagd. Nikka klarar inte att leva upp till efterfrågan och har istället gjort om sin produktlinje efter recept som kräver mindre andel gammal whisky. Att Nikka Pure Malt Black nu kan släppas på Systembolaget, om än i begränsad tillgång, är en liten sensation i sig. Det lär dröja innan det är möjligt att köpa den igen. Kanske händer det aldrig.

Smaknoter

Nikka Black
NIKKA PURE MALT BLACK, 43%

Säljstart: Fredag 2 augusti, utvalda butiker + webblager
Artnr: 40574-02
Pris: 539 kr
Alkoholhalt: 43%
Ursprung: Japan – Yoichi och Miyagikyo
Typ: Pure Malt, dvs Japansk Blended Malt Whisky
Råvara: Mältat korn
Destillation: Pot still (Yoichi och Miyagikyo) + Coffey Still (Miyagikyo)
Ålder: N.A.S. (medelålder ca 10 år)
Fat: Bourbon- och Sherryfat – refill, remade resp. recharred
Antal flaskor till Sverige: 460 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Mer från Nikka

Super Nikka

Super Nikka
Artnr: 455-01
Pris: 499 kr
Alkoholhalt: 43%

Läs mer

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Nikka from the Barrel

Nikka from the barrel

Artnr: 515-02
Pris: 439 kr
Alkoholhalt: 51,4%

Läs mer

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

GRAIN SOM GLIMMAR OCH TUFFING FRÅN HÖGLÄNDERNA
Läs mer

RUM NATION – ROMSPECIALISTEN SOM FÖDDES I ETT SKOTSKT WHISKYLAGER
Läs mer

BLENDED RUM MED PASSION OCH AMBITION
Läs mer

RÖKWHISKYN SOM INTE VILL VARA EN ISLAYWHISKY
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08