3 x Benromach – och lyxvinfat från Gordon & MacPhail

3 x Benromach – och lyxvinfat från Gordon & MacPhail

Benromach är ett destilleri som gör ”old School whisky”. Det vill säga whisky såsom den gjordes i Speyside före 1970. Som en följd av detta använder man sedan nyöppningen 1998 endast förstångsfat, så kallade 1st fill. I äldre tider i Speyside var begrepp som secondfill och refill i stort sett okända. Resultatet blir en mer smakintensiv whisky som mognar snabbt. Benromach är också ett av de mest innovativa när det gäller fatlagring. Nu har Benromach buteljerat en whisky som slutlagrats på ”supertoscanaren” Sassicaia.

I slutet av 1970-talet förändrades vinvärlden radikalt då den lilla producenten Tenuta San Guido från Toscana satte hela den etablerade franska slottsadeln på plats i tidningen Decanters stora test av världens bästa rödviner. Deras Sassicaia kom att inleda en ny syn på Italiens viner. Borta var uppfattningen om ett land som mest gjorde bulkviner till vermouthindustrin. Sassicaia räknas i dag till ett av världens allra största viner.

Benromach ägare Gordon & MacPhail har sitt ursprung i vinhandel och har vin i sitt DNA. Troligen har ingen annan whiskyproducent lagrat whisky på så anspråksfulla vinfat som Gordon & MacPhail – och att lagra whisky på Sassicaiafat är de tämligen ensamma om.

Benromach Sassicaia

BENROMACH SASSICAIA WOOD FINISH 2011, 45%

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40607-01
Pris: 719 kr
Alkoholhalt: 45%
Destillerad: 2011
Buteljerad: 2019
Fat: 6 år på first fill Bourbon-fat samt 24 månader på rödvinsfat från Sassicaia 
Totalt antal flaskor: 7 026 fl
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Benromach 15 YO

Benromach 15 yo är sedan fyra år en del av destilleriets core range. Whiskyn är uteslutande lagrad på förstagångs bourbonfat och first filled sherryfat. Inslaget av sherry dominerar och gör whiskyn till en imponerande vällagrad fruktbomb.

Benromach15YO

BENROMACH 15 Y0, 43%

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40601-01
Pris: 899 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat: Fylls på fat vid 63,5 % ABV; 80 % First Fill Bourbonfat + 20 % First Fill Oloroso Sherryfat i 9 år. Gifts sedan ihop och lagras ytterligare 6 år i First Fill Oloroso Sherryfat.
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Benromach 2008 Vintage Cask Strenght Batch 1, 57,9%

Benromach 2008 Vintage Cask Strenght är en utveckling av den så hyllade 100 Proof, som nu ersätts av denna buteljering i destilleriets core range. Whiskyn destillerades 2008 och har uteslutande lagrats på 1st fill bourbon- och sherryfat

Benromach Vintage cask strength Batch 1

BENROMACH CASK STRENGTH VINTAGE 2008 BATCH 1, 57,9%  

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40612-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 57,9%
Destillerad: 2008
Buteljerad: 2019
Fat: First fill Bourbon-fat och first fill Sherry-fat
Antal flaskor till Sverige: 444 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Caol Ila Hermitage 14 YO, 45%

De sydfranska vinerna anses vara stilbildande för de stora klassiska rödvinerna. Inte minst har toppvinerna från Rôhnedalen en enorm ställning. Hit hör Hermitage. Appellationen Hermitage är egentligen bara en liten kulle som visats sig ha enorma kvaliteter. Vinerna härifrån prisas skyhögt av recensenter och ställs i låsta vitrinskåp i världens bättre vinbutiker. Dessa viner gillar såklart Gordon & MacPhail. Nu har de buteljerat en 14-årig Caol Ila som efter 14 år på bourbonfat fått slutlagra på ett Hermitagefat. Resultatet är en fruktig, vinös rökwhisky i högsta whiskydivisionen.

Caol Ila

CAOL ILA 2005 HERMITAGE FINISH, 45% 
Connoisseurs Choice G&M

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40608-01
Pris: 1 153 kr
Alkoholhalt: 45%
Destillerad: Måndag 14 mars 2005
Buteljerad: Tisdag 26 mars 2019   
Batch: 19/013
Ålder: 14 år
Fat: First- och Refill Bourbon Barrels samt 1 års finish i Hermitagefat. Batch 19/103.
Total antal flaskor: 3 708 fl
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

KANYA – ASIENS BÄSTA WHISKY?
Läs mer

SPRINGBANKSLÄPP X 3
Läs mer

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08