Trippel från Benromach

Trippel från Benromach

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach. Ambitionen är att göra whisky som den gjordes på 1950-talet.

Man använder sig av gammaldags kornsorter och malten röks lite hårdare än hos de flesta granndestillerierna. I washbacks av sibirisk lärk får jästen gott om tid att jobba; minst tre dygn, ibland upp till det dubbla, långt in i den smakgivande mjölksyraprocessen. Destillationen är långsam och whiskyn lagras uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn som blir mer esterrik, fruktigare och får med sig gott om rökfenoler. Dessutom får whiskyn en kraftfull smakboost av aktiva förstagångsfat.

Men Benromach är inte bara ett destilleri som gör ”old school whisky”. De var tidigt ute, faktiskt först av alla skotska destillerier, med att få en whisky eko-klassad av ”Soil Association”. De är också föredömligt aktiva i sitt fatarbete, ingen annan producent håller t.ex en lika strikt linje när det gäller buteljering på förstagångsfat. Sedan Gordon & MacPhail återinvigde Benromach den 15 oktober 1998 har aldrig någon whisky buteljerats på refills. Denna fatpolicy styrs av ambitionen att återskapa en klassisk Speysidewhisky. Refill-fyllda fat är till allra största delen en följd av modern whiskytillverkning, vilket man knappast kan säga att Benromach ägnar sig åt.

Benromach Sassicaia Wood Finish

En fatlagring som Benromach är i stort sett ensamma om är lagring på fat från ”supertoscanaren” Sassicaia. I slutet av 1970-talet förändrades vinvärlden radikalt då den lilla producenten Tenuta San Guido från Toscana satte hela den etablerade franska slottsadeln på plats i tidningen Decanters stora test av världens bästa rödviner. Deras Sassicaia kom att inleda en ny syn på Italiens viner. Borta var uppfattningen om ett land som mest gjorde bulkviner till vermouthindustrin. Sassicaia räknas i dag till ett av världens allra största viner.

Whiskyn destillerades 2011 och fylldes på first fill Bourbon-fat. 2017 drogs den om till Sassicaiafat där den slutlagrades i 24 månader. Upplagan är begränsad till 7 026 flaskor.

Benromach Sassicaia

SLUTSÅLD
BENROMACH SASSICAIA WOOD FINISH 2011, 45%

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40607-01
Pris: 719 kr
Alkoholhalt: 45%
Destillerad: 2011
Buteljerad: 2019
Fat: 6 år på first fill Bourbon-fat samt 24 månader på rödvinsfat från Sassicaia 
Totalt antal flaskor: 7 026 fl
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Benromach 15 YO

För några år sedan inkluderades 15-åringen i Benromachs core range och har sedan dess hyllats med strålande recensioner och utsågs bl.a till bästa Speyside Single Malt vid förra årets World Whisky Awards. Hemligheten bakom framgångarna ligger bland annat i lagringen. Först nio års lagring på first fill Bourbonfat (80%) samt first fill Oloroso Sherryfat (20%). Faten gifts sedan ihop och lagras ytterligare sex år i first fill Oloroso Sherryfat.

Benromach15YO

BENROMACH 15 Y0, 43%

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40601-01
Pris: 899 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat:9 års lagring på first fill Bourbonfat (80%) och first fill Oloroso Sherryfat (20%). Faten gifts sedan ihop och lagras ytterligare 6 år i first fill Oloroso Sherryfat.
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Benromach 2008 Vintage Cask Strenght Batch 1

Benromach Cask Strength Vintage 2008 är en vidareutveckling av den hyllade 100 Proof, som nu ersätts av denna buteljering i destilleriets core range. Flaskorna som lanseras är från förstautgåvan Batch 1.

Benromach Vintage cask strength Batch 1

SLUTSÅLD
BENROMACH CASK STRENGTH VINTAGE 2008 BATCH 1, 57,9%  

Säljstart: Fredag 6 september, utvalda butiker + webblager
Artnr: 40612-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 57,9%
Destillerad: 2008
Buteljerad: 2019
Fat: First fill Bourbon-fat och first fill Sherry-fat
Antal flaskor till Sverige: 444 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Nikka levererar igen – Magnifik 12-årig blend och Single Malts från både Yoichi och Miyagikyo
Läs mer

National Rums of Jamaica – Romvärldens motsvarighet till Islay
Läs mer

MARS Shinshu Komagatake – Japansk höghöjdswhisky
Läs mer

Foursquare Patrimonio -Dubbellagrad Single Blended Rum från dreamteamet Gargano och Seale
Läs mer

Caol Ila på lyxigt vinfat – G&M levererar rökwhisky i högsta divisionen
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08