Mars Shinshu – japansk höghöjdswhisky

Mars Shinshu – japansk höghöjdswhisky

MasatakaPå 798 meters höjd i den lilla byn Miyata i Kisobergen ligger ett av världens högst belägna destillerier. Shinshu Distillery har länge hållit sig borta från världsscenen, men i den nya så kallade Ji-whiskyvågen med mängder med nystartade destillerier som just nu växer fram i Japan har också Shinshu storsatsat.

När Masataka Taketsuru i slutet av 1910-talet skickades till Skottland för att studera whiskytillverkning var hans chef vid Settsu Breweries, Kiichiro Iwai. När planerna på whiskytillverkning skrinlades var Iwai lika besviken som Taketsuru. De var båda lika besatta av idén att tillverka whisky. Taketsuru förverkligade senare sina drömmar vid Suntory och Kiichiro Iwai knöts till Hombu Shuzo för att starta whiskyproduktion där (alltså före Yamazaki). Det skulle dock dröja till 1960 innan whiskydestillering i vidare mening kom igång. 1985 fick produktionen som tidigare hade ambulerat mellan ägarbolagets anläggningar ett fast hem vid Shinshu. Den minskade marknaden gjorde dock att verksamheten upphörde och låg nere ända till 2011 då den japanska whiskyn fick sitt nya uppsving. I dag satsar Hombo Shuzo fullt ut på whiskytillverkning vid Shinshu Distillery och på sitt varumärke Mars. Produktionen är i gång nästan hela året, nya pannor installerades så sent som 2018 och whiskyn som nu buteljeras har fått ett mycket gott mottagande.

Mars

MARS Whisky Komagatake Limited Edition 2018

Komagatake är namnet på ett berömt och heligt berg som reser sig intill destilleriet. Whiskyn är ung men lagrad på Shinshu där temperaturvariationerna är höga och mognaden påskyndas i det utmanande klimatet. Whiskyn har lagrats på amerikansk ny ek och på klassiska bourbonfat.

Komagatake är en limiterad utgåva som lanseras en gång om året.

Mars Komagatake

KOMAGATAKE SINGLE MALT – LIMITED EDITION 2018, 48% 
MARS Shinshu Distillery

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40610-01
Pris: 1 469 kr
Alkoholhalt: 48%
Fat: Bourbonfat och American White Oak
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Trippel från Benromach – Sassicaia Wood Finish, 15-årig sherrybomb och nya Cask Strength Batch 1
Läs mer

Nikka levererar igen – Magnifik 12-årig blend och Single Malts från både Yoichi och Miyagikyo
Läs mer

National Rums of Jamaica – Romvärldens motsvarighet till Islay
Läs mer

Foursquare Patrimonio – Dubbellagrad Single Blended Rum från dreamteamet Gargano och Seale
Läs mer

Caol Ila på lyxigt vinfat – G&M levererar rökwhisky i högsta divisionen
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08