Ichiro´s Malt – japansk whisky i mästarklass

Ichiro´s Malt – japansk whisky i mästarklass

Ichiro Akuto är en av världens mest kända whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto har starkt bidragit till den japanska whiskyns succé i västvärlden och dagens våg av nya destillerier i Japan hade inte varit lika stark utan honom.

Ichiro Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Familjen hade varit sakebryggare sedan 1600-talet. Destilleriet gick dock i konkurs, men hjälp av affärskollegor från norra Japan lyckades man rädda vad som fanns i lagerhusen och en del av utrustningen. Ichiro Akuto startade ett nytt företag som lyckades köpa loss 400 fat från lagerhusen – som var nära att destrueras.

Whiskyn som fanns i Hanyus lager började säljas som Ichiro’s Malt 2005. Flera av faten var av förbluffande kvalitet och när de mötte Europas whiskyvänner häpnade de. Framgångarna fick Ichiro att bygga ett helt nytt destilleri i den lilla staden Chichibu en dryg timma nordväst om Tokyo.

Chichibu är ett litet destilleri, men desto mer ambitiöst och utbyggnader pågår. I dag är kapaciteten blott 60 000 liter ren alkohol årligen, att jämföra med exempelvis High Coast i Sverige som kan göra närmare 300 000 liter. Mycket närmare craft distilling kommer man inte. Mäsktunnan på dryga två kubikmeter rörs om för hand med en träskyffel. De åtta jäskaren har Ichiro låtit bygga av den extremt eftertraktade Mizunara-eken. Chichibu har också ett mindre maltgolv i bruk för en liten del av produktionen där man mältar japanskt korn.

Trots sin unga ålder är Chichibu en formidabelt lättdrucken och balanserad whisky.

Double Distilleries har blandats av singelmalt från både Hanyu och Chichibu och innehåller en hel del äldre whisky. Den är till delar lagrad på den berömda Mizunaraeken samt på sherryfat från Hanyu.

Ichiro Malt

ICHIRO´S MALT, DOUBLE DISTILLERIES, 46,5%

Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40613-01
Pris: 1 416 kr
Alkoholhalt: 46,5%
Destillerier: Hanyu respektive Chichibu
Fat: Japansk ek (Chichibu) samt ex Sherry Hogshead (Hanyu)
Total antal flaskor: Mycket begränsad tillgång
Antal flaskor till Sverige: 24 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 

Att påstå att Ichiro Akuto har en aktad ställning i hela whiskyvärlden är ingen överdrift. Hans Chichibu nämns ofta bland whiskyvärldens främsta destillerier och hans kunskaper som blender är vida omtalade.

Ichiro’s Malt & Grain är en så kallad World Blended Whisky som tidigare endast funnits på den inhemska japanska marknaden. I blenden ingår, utöver maltwhisky från Chichibu, även malt- och grainwhisky som Ichiro Akuto valt ut från Irland, Skottland, Canada och USA.

Ichiro Malt and Grain

ICHIRO´S MALT, MALT & GRAIN, 46,5%

Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40000-01
Pris: 962 kr
Alkoholhalt: 46,5%
Buteljerad: Chichibu, Saitama, Japan
Typ: World Blended Whisky
Blender: Ichiro Akuto
Antal flaskor till Sverige: 90 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Smakbomber från Jamaica – Nya, esterrika, kraftpaket från National Rums of Jamaica.
Läs mer

Royal Navy Tiger Shark – Nu kommer den efterlängtade andrautgåvan i Veliers hyllade romserie.
Läs mer

Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured – Sherryfatlagrad rökare från Speyside.
Läs mer

Pärlor och dyrgripar från Gordon & MacPhail – Cask Strength Clynelish, två ultralyxbuteljeringar och årsallokeringen av 15- och 25-åringarna från Mortlach och Linkwood.
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08