Armagnac de Montal

Armagnac de Montal

Armagnac de Montal brukar räknas till en av världens mest prestigefyllda armagnacer och familjen de Montal har en närmast fanatisk beundrarskara med hängivna entusiaster och samlare omkring sig.

Slottet Le Rietourt och familjen de Montals ägor ligger i hjärtat av Gascogne, några kilometer från provinshuvudstaden Auch. Det är ett fridfullt och mycket vackert landskap, som en Van Gogh-målning med böljande kullar, gröna skogar, vingårdar, pittoreska byar och gula fält av solrosor. Förutom armagnac är området känt för att producera Frankrikes bästa foie gras – gåslever. Klimatet är milt och fuktigt med långa soliga höstar vilket driver fram mycket smak i vinodlarnas druvor.

ArmagnacSlottet Le Rietourt som byggdes i början av 1600-talet har tillhört Ludvig den XV. Till familjen De Montals ägo kom det i mitten av 1800-talet. I dag drivs företaget av greve Olivier de Montal. Han odlar sina druvor i Bas-Armagnac, det förnämsta området i Armagnac. Druvorna som trivs i den sandiga och kiseldioxidhaltiga lerjorden är Ugni-Blanc, Colombard, Folle Blanche och Baco. Druvorna skördas nattetid när dygnet är som svalast för att smak och arom ska bevaras så mycket som möjligt. Vinifieringen påbörjas omgående och det vita smakrika vinet, där varje form av tillsats är förbjudet, destilleras en gång i tre klassiska armagnacpannor.

De Montal lagrar sin armagnac på 400-litersfat av fransk ek, huvudsakligen svartek från de närbelägna skogarna i Monlezun. När armagnacen nått sin mognad väljer Greve de Montal själv ut den armagnac som ska bära hans namn. Processen är ytterst noggrann och kvalitetskraven minst lika höga, inget lämnas åt slumpen. I familjens paradiskällare finns årgångar ända tillbaka till 1893. Den fantastiska åldern och kvaliteten har kultförklarat De Montal, och konnässörer, journalister och sommelierer över hela världen hyllar den kraftfulla armagnacen. Detta har gjort Armagnac de Montal till leverantör till den franske presidenten, det engelska kungahuset samt en uppsjö av Michelinkrogar.

De Montals husstil är en robust och smakrik armagnac. Årgångsbuteljeringarna kännetecknas av en ganska tung stil med toner av choklad , torkade frukter och en portvinsliknande karaktär. I äldre årgångar finner man dessutom nästan alltid en sagolik ranciokaraktär.

Högklassig armagnac når sin höjdpunkt sent i livet. Hur gammal en armagnac kan bli vet ingen, men vissa fat kan leva och utvecklas på ett enastående sätt och kanske rent av uppleva sin hundraårsdag.

 


hors d age

Armagnac de Montal Hors d’Age, 40%

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 87594-01
Pris: 749 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Appellation Bas-Armagnac Controlée
Druvor: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche och Baco
Ålder: ≥12år. Blend av olika åldrar, där yngsta ingrediensen är fatlagrad i tolv år.
Fat: 400 litersfat, huvudsakligen svartek från närbelägna Monlezun

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Armagnac 1978

SLUTSÅLD
Armagnac de Montal 1988, 40%

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 87586-01
Pris: 985 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Appellation Bas-Armagnac Controlée
Druvor: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche och Baco
Destillerad: 1988
Buteljerad: 2018 (22 maj)
Ålder: 30 år
Fat: 400 litersfat, huvudsakligen svartek från närbelägna Monlezun

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Armagnac 1978

SLUTSÅLD
Armagnac de Montal 1978, 40%

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 87308-01
Pris: 1 298 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Appellation Bas-Armagnac Controlée
Druvor: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche och Baco
Destillerad: 1978
Buteljerad: 2018 (15 maj)
Ålder: 40 år
Fat: 400 litersfat, huvudsakligen svartek från närbelägna Monlezun

Smaknoter

 


Armagnac 1968

SLUTSÅLD
Armagnac de Montal 1968, 40%

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 87439-01
Pris: 3 843 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Appellation Bas-Armagnac Controlée
Druvor: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche och Baco
Destillerad: 1968
Buteljerad: 2018 (11 januari)
Ålder: 50 år
Fat: 400 litersfat, huvudsakligen svartek från närbelägna Monlezun

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Kornog – Rökwhisky från Bretagne Läs mer

Jean Fillioux – Från far till son i fem generationer Läs mer

Le Gin – Small Batch Gin från Drouin Läs mer

Rykande färskt boksläpp Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08