Kornog – Rökwhisky från Bretagne

Kornog – Rökwhisky från Bretagne

I mitten av 1990-talet var Jean Donnay chef på en av Paris flashiga reklambyråer med Audi, Cartier-klockor och många av de heta märkena i Paris jetsetliv på kundlistan. En höstdag fick han nog, tog hustru Martine och sin ettåriga dotter, lämnade världsmetropolen och flyttade ut till kusten. Han ville göra whisky.

Familjen slog sig ned vid Cotes d’Armor på Bretagnehalvön. Intresset för whisky hade ökat. På kort tid hade den franska whiskyförsäljningen gått ifatt och förbi den traditionella cognacen. Whisky hade blivit fransmännens nya favoritdryck.

– Jag var besatt av idén att göra whisky, och dessutom ekonomiskt galen, tokig sa våra vänner, men har man en dröm om vad man vill göra i sitt liv så är man dum om man inte följer den, sa Jean Donnay i en intervju för allt om Whisky några år senare.

KornogFamiljen hittade en gammal 1600-talsgård på Bretagnehalvön. Gården och omgivningarna var valda med största omsorg. Det fuktiga klimatet är näst intill skotskt med milda vintrar och regniga somrar, med Atlantvinden som sveper in och dessutom med historiska och språkliga förbindelser med de brittiska öarna, ända tillbaka till keltisk tid.

2004 hade Jean Donnay löst finansieringen så betryggande att han kunde påbörja bygget av Glann Ar Mor. Destillerinamnet betyder ”vid havet” på det lokala keltiska språket Bretonska. Det första destillatet kom ur Glann Ar Mors spritpanna klockan 17.06 den 12 juni 2005 och tre år senare släpptes de första buteljeringarna som sålde slut direkt.

Det som kännetecknar Glann ar Mor är i hög grad det traditionella hantverket. Bland annat värms de små pannorna mycket långsamt i ”ultrarapid” på gammalt vis, med en öppen gaslåga (direkteldade pannor har för längesedan rationaliserats bort i Skottland) och spriten kyls försiktigt med worm tubs, det vill säga den ursprungliga typen av rörkylning. Jäskaren är av trä, som i gamla dagar, jästiden är gammalmodigt långsam, ända in i malolaktisk fas och årskapaciteten ungefär lika stor som vad moderna skotska destillerier spottar ur sig på någon dag.

Glann ar Mor håller sig till två recept, dels ett orökt som buteljeras under destillerinamnet och dels den rökiga varianten Kornog, som betyder ”västvind”, och som görs på hårt rökt (ca 40 ppm) malt.

Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad och har väckt stor uppmärksamhet i internationella whiskysammanhang.


Glann Ar Mor Maris

SLUTSÅLD
Glann Ar Mor Maris Otter Barley, 46%
Celtic Whisky Compagnie

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 81522-01
Pris: 1 154 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Bretagne, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Maris Otter, orökt
Buteljerad: 2016
Fat: Bourbonfat
Antal flaskor till Sverige: 17 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Kornog Roc'h Hir

SLUTSÅLD
Kornog Roc’h Hir Bourbon Barrel, 46%
Celtic Whisky Compagnie

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 88205-01
Pris: 1 088 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Bretagne, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Hårt rökt malt, cirka 40 ppm
Buteljerad: 2016
Fat: Bourbonfat
Antal flaskor till Sverige: 38 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Kornog Pedro Ximenez

SLUTSÅLD
Kornog Pedro Ximenez Finish 2016, 46%
Celtic Whisky Compagnie

Säljstart: Onsdagen 9 oktober
Artnr: 83483-01
Pris: 1 145 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Bretagne, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Hårt rökt malt, cirka 40ppm
Buteljerad: 2016
Fat: Ex Bourbonfat + finish i Pedro Ximenezfat, Singlefat
Antal flaskor till Sverige: 26 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Jean Fillioux – Från far till son i fem generationer Läs mer

Le Gin – Small Batch Gin från Drouin Läs mer

Armagnac de Montal – för gastronauter och samlare Läs mer

Rykande färskt boksläpp Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08